17.4.2024

Suomen hallitus vie opiskelijoilta katonkin pään päältä

KANNANOTTO

Orpon hallitus työntää yhä useamman opiskelijan köyhyyteen. 

 

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) on järkyttynyt Orpon hallituksen suunnitelmasta siirtää opiskelijat takaisin opintotuen asumislisän piiriin. Kehysriihessä paljastettujen suunnitelmien mukaan opiskelijat saisivat asumislisää korkeintaan 260 euroa kuukaudessa 1.8.2025 alkaen. Leikkaus olisi jopa 134 euroa kuukaudessa. 

Tällä hallituskaudella eniten ovat kärsineet opiskelijat. Leikkaukset opintotukeen ja yleiseen asumistukeen ovat kurittaneet erityisesti Helsingissä asuvia opiskelijoita, jotka joutuvat maksamaan asumisesta muuta maata enemmän. Liki kaikkien opiskelija-asuntojen vuokra on korkeampi kuin 260 euroa kuukaudessa. 

“Korotetun opintolainankin kanssa opiskelijat jäävät köyhyysrajan alle, jolloin ainoa mahdollisuus turvata toimeentulo on käydä töissä. Tämä on täysin hallitusohjelman vastaista, jossa tavoitteeksi asetettiin opintotuen mahdollistavan täysipäiväisen opiskelun”, muistuttaa HYYn hallituksen puheenjohtaja Antti Kaijansinkko. 

Pääkaupunkiseudun opiskelijat ovat jo ennen nykyisiä leikkauksia kamppailleet elämän perusedellytysten kustannuksien kanssa. Opiskelijan kaupunki 2023 –tutkimuksen mukaan jopa 37 % pääkaupunkiseudun opiskelijoista on jättänyt ruokaa ja/tai lääkkeitä ostamatta heikon toimeentulon vuoksi. Tilanne tulee vain synkkenemään tulevaisuudessa. Lisäleikkaukset eivät ole oikeudenmukaisia, tulevat lisäämään opiskelijoiden kuormitusta ja pidentävät valmistumisaikoja.  

HYY vaatii, että opintotuen asumislisässä otetaan huomioon Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun korkeampi hintataso. Opiskelijoillakin on oikeus kotiin pääkaupunkiseudulla. 

 

Antti Kaijansinkko 

Hallituksen puheenjohtaja 

antti.kaijansinkko@hyy.fi 

050 475 1280