Sairastuin ja putosin välistä
BLOGI
HYYn hallituksen varapuheenjohtaja Petra Pulli kertoo henkilökohtaisessa blogikirjoituksessa oman tarinansa, miten kesken opintojen sairastuminen johti haasteisiin tukijärjestelmän kanssa.
Kun aikoinaan sain opiskelupaikan, lähdin innolla opiskelemaan. Olin päässyt unelmieni alalle, ja halusin päästä näyttämään mihin minusta on. Kaikki opinnoissa alkoi hyvin. Menestyin kursseilla, sain kavereita ja pääsin mukaan opiskelijajärjestöjen toimintaan. Sitten ensimmäisen vuoden lopussa sairastuin.
Vaikka olin paikoin todella huonossa kunnossa, jatkoin sinnikkäästi opintojen suorittamista. Pelkäsin putoavani kursseilta, ja näin menettäväni opintotukeni. Sairasloman hakeminen ei minua valitettavasti auttanut. Vaikka minulla oli sairaslomatodistus, esimerkiksi kurssitehtävien palautuspäivämääristä tai poissaolojen määristä ei aina joustettu. Etenkin alalla, jossa läsnäolovaatimus kursseilla on keskimäärin 90 %, ei tilaa poissaoloille juurikaan ole. Jos kurssi jää kesken, siitä ei saa lainkaan opintopisteitä, ja opintotuen näkökulmasta et ole näin ollen opiskellutkaan lainkaan.
Jouduin tekemään valinnan opintotuen ja sairasloman välillä. Valitsin opintotuen, mielessäni aiemmat haasteet kurssien joustamattomuudesta sairaslomatodistuksen kanssa. Vielä toisen opintovuoden loppuun asti onnistuin roikkumaan tahdissa mukana, ja kursseista jäi kesken vain muutama. Seuraavina vuosina pyristely kuitenkin kostautui, ja opintojen suorittaminen alkoi matelemaan.
Olin palanut täysin loppuun. Jouduin kohtaamaan sen tosiasian, että en tule saamaan opintotukeen tarvittavaa määrää opintopisteitä. Olin liian sairas pysyäkseni opintosuunnitelman mukaisessa tahdissa. Laskin jatkuvasti kertyvien opintopisteiden määrää, ja pelkäsin joutuvani maksamaan saamani opintotuet takaisin. Olisiko pitänyt sittenkin valita sairasloma opintotuen sijaan?
Saamani lääkärintodistukset olivat kuitenkin Kelalle riittävä todiste opintojeni hitaasta etenemisestä. Siispä sain pitää opintotukeni. Seuraavaksi edessä oli kuitenkin jälleen sama valinta: Jäänkö sairaspäivärahalle? Tällöin saisin edistää opintojani noin 40 % tahtiin tavoitteesta. Vai yritänkö jatkaa opiskelua sairaana, ehkä tällä kertaa jaksaisin? On mahdollista, etten saa riittävästi opintopisteitä ja joudun maksamaan opintotukeni takaisin. Taloudellisessa tilanteessani se ei olisi mahdollista. Opintotuki oli jo käytetty elämiseen: vuokraan, ruokaan, mutta ennen kaikkia lääkärikäynteihin, terapiaan ja lääkkeisiin.
Nyt sairaspäivärahan ja opintotuen välillä hypittyäni kandidaatin tutkintoni on loppusuoralla, mutta opintotukikuukaudet ovat loppuneet. Terveydentilassani opintojen ja työn yhdistäminen on mahdoton yhtälö. Joudun taas miettimään, miten saan opintoni suoritettua loppuun. Toinen vaihtoehto on jättää tutkinto kesken, vaikka suorittamatta on enää muutama opintopiste. Opintotukiajan pidennys on jo haettu ja käytetty aiemmin, joten se ei ole enää minulla vaihtoehtona.
Me opiskelijat olemme ihan tavallisia haavoittuvaisia ihmisiä, joiden elämässä tapahtuu kaikkia niitä samoja asioita kuin työssäkäyvilläkin ihmisillä. Me saamme lapsia, menetämme työpaikan, läheisemme menehtyy tai, kuten minun tapauksessani, sairastumme. Tuntuu, ettei nähdä ihmistä opiskelijahaalareiden sisällä. Tukijärjestelmän ja opinahjojen joustamattomuus ja prosessien monimutkaisuus eivät ota huomioon sitä, että meillä on korkeakoulun ulkopuolella kokonainen elämä, jonka kulkua on mahdotonta ennustaa.
Moni meistä putoaa tukimuotojen välistä ja joutuu taloudelliseen ahdinkoon, kun järjestelmämme unohtaa meidän olevan ihmisiä. Pelko hetkellisen opintojen tahdista putoamisen seurauksista on todellista ja tuo entistä enemmän paineita jo valmiiksi vaikeaan tilanteeseen.
Meidän opiskelijoiden taloudellinen toimeentulo tulisi taata siten, etteivät yllättävät elämänmuutokset aseta opintoja vaaraan. Opintotuen pitäisi mahdollistaa täysipäiväinen opiskelu. Onneksi meillä on tarjota ratkaisut. Näin otetaan kurssi oikeaan suuntaan, ja saadaan opintotuki palvelemaan opiskelijaa paremmin:
- Opintotukikuukausien määrä palautetaan 64 tukikuukauteen
- Opiskelijat saavat asumislisää myös kesäkuukausina
- Opintotuen asumislisässä huomioidaan asumiskustannusten alueelliset erot
Petra Pulli
Hallituksen varapuheenjohtaja