13.2.2023

Parhaat ystäväni olen saanut opiskelijayhteisöistä

BLOGI

Suomessa on vihdoin koronan myötä herätty siihen, että yksinäisyydellä ja yhteisöön kuulumattomuudella on merkittäviä haittoja yksilön hyvinvoinnille. Paras yksinäisyyden vastalääke on luonnollisesti ystävyys. Mutta kun puhumme ystävyydestä, yhteisöjen merkityksestä ja yksinäisyyden vähentämisestä, mitä tarkoitamme niillä? Mitä ystävyys oikein on?

Sanan ystävä etymologia ei ole aivan selvä, mutta selityksestä riippumatta sanan historia liittyy luotettavaan, haluttuun ja lähellä pidettävään. Ystävyys perustuu vapaaehtoisuuteen ja tasa-arvoisuuteen, jossa toisen ihmisen kanssa haluaa viettää vapaa-aikaansa ja jakaa tälle omia asioitaan. Ystävyys on hyvin erityislaatuinen ihmissuhde. Ystävien kanssa jaetaan elämän hyviä ja huonoja hetkiä, joskus jopa saman katon alla tai parhaimmillaan läpi elämän.

Kaikki ansaitsevat ystävyyttä ja yhteisön, johon kuulua. Ystävillä ja opiskelijayhteisöllä on valtava merkitys jokaisen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Monet muuttavat opintojen alussa omilleen, eikä uudesta opiskelukaupungista aluksi välttämättä tunne ketään. Nuoruuden ystäväporukka saattaa jakautua eri kaupunkeihin opiskelemaan. Opiskelijajärjestöihin kuuluminen on olennainen osa opiskelijoiden arkea – osa, jota ei Zoom korvaa. Kaipaamme oikeita kohtaamisia ystäviemme kanssa ja mahdollisuuksia luoda uusia ystävyyssuhteita. Yhteisöön kuuluminen vaikuttaa tutkitusti positiivisesti yksilön hyvinvointiin ja mielenterveyteen – eikä ihme! Kukaan ei pärjää yksin, eikä kenenkään ole tarkoituskaan pärjätä yksin.

Opiskelijaelämä on paljon muutakin, kuin opiskelemista ja puurtamista kursseilla, enkä tässä nyt viittaa pelkkään juhlimiseen ja aamuyöhön asti venyneisiin iltoihin. Opiskelijaelämä on minulle ollut myös lukupiirejä, työpaikkaekskursioita, pilatestunteja, yhdessä kokkaamista ja niin paljon muuta, mitä en olisi päässyt tekemään ilman kursseilta ja järjestöistä saatuja ystäviä. Opiskelijayhteisöissä vietetty aika on monelle tärkein ja muistettavin osa opiskelua ja yliopistoelämää.

HYYn tärkeimpiä tehtäviä on yhdistää jäsenemme opiskelijayhteisöön ja haluamme tukea opiskelijoiden omaehtoista aktiivisuutta. HYYn jäsenillä, eli meillä opiskelijoilla, on mahdollisuus toteuttaa itseämme ja luoda yhteisöjä niiden ympärille. Meitä on kaikkiaan jopa 26 000 eli noin Imatran kokoisen kaupungin verran. Piirissämme toimii yli 200 järjestöä, 15 osakuntaa ja viisi valiokuntaa. Tässä on siis iso kattaus mahdollisuuksia löytää oma yhteisö ja tutustua uusiin ihmisiin yli tiedekuntarajojen!

HYYn piirissä toimivat yhteisöt mahdollistavat tärkeitä ja merkityksellisiä kokemuksia ihan jokaiselle opiskelijalle. Tarvitsemme toisiamme ja opiskelijajärjestöt tarjoavat mahdollisuuksia törmäyttää itseään uusien ihmisten kanssa. On silti meidän jokaisen vastuulla huolehtia, että mahdollistamme kaikkien osallistumisen yhteisöjemme toimintaan. Yhteisö tehdään yhdessä, ystävä kerrallaan.

 

Etta Melander
Vapaaehtoisista, tuutoreista, uusista opiskelijoista ja viestinnästä vastaava hallituksen jäsen