5.12.2019

Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän soihtukulkue 6.12.2019, teemana opiskelijoiden hyvinvointi ja mielenterveys

UUTINEN

Pääkaupunkiseudun opiskelijat juhlivat 102-vuotiaan Suomen itsenäisyyttä opiskelijoiden itsenäisyyspäivän soihtukulkueessa 6.12.2019.

 

Tänä vuonna pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat ja opiskelijakunnat juhlivat 6.12.2019 itsenäisyyspäivää, jolloin perinteiset soihdut valaisevat itsenäisyyspäivän kulkueen ja Senaatintorin kansalaisjuhlan. Tapahtuman järjestävät pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat HYY, AYY, TaiYo, SHS, opiskelijakunnat METKA ja Helga sekä Kadettitoverikunta. Kulkueen teemana on tänä vuonna opiskelijoiden hyvinvointi ja mielenterveys. Aihe on ollut tänä vuonna myös julkisessa keskustelussa näkyvästi esillä.

”Opiskelijoiden mielenterveyden ongelmien ehkäisemisen kannalta tärkeitä ovat saavutettavat mielenterveyspalvelut.” kertoo Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Laura Wathén. Kolmannes korkeakouluopiskelijoista kokee mielenterveyden haasteita sekä jonotusajat opintopsykologeille ja julkisiin palveluihin ovat pitkät. Mielenterveyden palvelujen tulee olla opiskelijan lähellä ja nopeasti saatavilla.

”Paljon keskusteluakin herättäneen terapiatakuu-kansalaisaloitteen vaatimus hoidonsaannin nopeuttamisesta neljään viikkoon on myös ylioppilaskunnan pitkäaikaisten tavoitteiden mukaista,” kertoo HYYn hallituksen jäsen Riikka Hakala. Opiskelijaliike toivoo myös, että korkeakouluopiskelijoiden tarpeet huomioidaan Rinteen hallituksen valmistelemassa mielenterveysstrategiassa ja sen pohjalta tehtävässä mielenterveysohjelmassa.

Soihtukulkueen juhlallisuudet alkavat seppeleiden laskulla Hietaniemen hautausmaalla Sankaristillä klo 16.

Juhlakulkue lähtee liikkeelle Hietaniemen hautausmaan kappelilta noin klo 17 ja kulkee reittiä Hietaniemenkatu – Arkadiankatu – Pohjoisesplanadi – Presidentinlinna – Mariankatu – Aleksanterinkatu – Senaatintori. Tasavallan presidentti tervehtii kulkuetta linnan parvekkeelta.

Senaatintorilla vietetään kansalaisjuhlaa noin kello 17:55–18:15. Ohjelmassa on muun muassa kuorolaulua sekä pormestari Jan Vapaavuoren sekä ylioppilas- ja opiskelijakuntien edustajien puheet.

Ensimmäinen ylioppilaiden soihtukulkue järjestettiin vuonna 1951. Myös tuolloin tilaisuus alkoi seppeleenlaskulla sankarihaudoille, minkä jälkeen 2000 ylioppilasta marssi Senaatintorille kuulemaan juhlapuheita ja kuoroja.

 

Soihtukulkueen järjestävät Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY), Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY), Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo), Svenska Handelshögskolans Studentkår (SHS), Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (Metka), Haaga-Helian opiskelijakunta Helga ja Kadettitoverikunta.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Riikka Hakala

HYYn hallituksen jäsen

riikka.hakala@hyy.fi

050 325 8041