Kuvassa on 12 hallituksen jäsentä, kasvomaskit päässä.
Kuvassa on 12 hallituksen jäsentä, kasvomaskit päässä.
Kuvassa on 12 hallituksen jäsentä, kasvomaskit päässä.
11.3.2021

Opiskelijoiden hyvinvointia on parannettava konkreettisilla teoilla

KANNANOTTO

Yliopisto-opiskelijoiden tilanne on kestämätön. Lähes vuosi etäopetuksessa on lisännyt opiskelijoiden yksinäisyyttä, kasvattanut uupumusta ja vaikeuttanut toimeentuloa. Opiskelijoiden ote opinnoista on heikentynyt ja epävarmuus tulevaisuudesta lisääntynyt. Opintoja ei koeta yhtä merkityksellisiksi kuin aiemmin.

“Opiskelijoiden jaksaminen on kriisissä eikä sama kehitys voi enää jatkua. Jo vuoden etäopetuksessa olleet uupuneet opiskelijat tarvitsevat konkreettista apua jaxuhalien sijaan”, vaatii HYYn hallituksen puheenjohtaja Jessika Isomeri.

Keskustelu opiskelijoiden uupumisesta on ollut jo pitkään pinnalla, mutta aihe nousi vihdoin otsikoihin viime viikon tiistaina 2.3.2021, kun Suomen hallitus järjesti opiskelijoille suunnatun koronainfon. Odotukset olivat korkealla, sillä tilaisuudessa huomioitiin opiskelijat ensimmäisen kerran vuoden kestäneen etäopetuksen jälkeen. Hallituksen viesti opiskelijoille oli kuitenkin suuri pettymys: opiskelijoita kiitettiin jaksamisesta ja kehotettiin yhä vain jaksamaan, ilman konkreettista tukea.

Kehotus jaksamaan tuntuu irvokkaalta tilastojen edessä. Viime joulukuussa julkaistun Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan 60 prosenttia opiskelijoista oli uupuneita tai vaarassa uupua. Opiskeluintoakin korona-aikana koki vain 17 prosenttia opiskelijoista. Totuus siis on, että opiskelijat eivät jaksa.

“Opiskelijoiden uupumisesta puhuttaessa on tunnistettava opiskelijoiden moninaisuus. Opiskelijat eivät ole homogeeninen joukko, ja pärjääminen koronatilanteessa on riippuvainen opiskelijan taustoista, kuten sosioekonomisesta taustasta, asumistilanteesta, terveydentilasta tai toimintakyvystä”, muistuttaa hallituksen jäsen Fiona Helminen.

Opiskelijoiden nykytilannetta on parannettava välittömästi. HYY vaatii Suomen ylioppilaskuntien liiton tapaan, että matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin pääsyä on helpotettava toteuttamalla terapiatakuu sekä turvaamalla yliopistojen rahoitus ja sitä kautta tukipalveluiden saatavuus. Opintotukikuukausiin on saatava joustoa lisäämällä opintotukikuukausien määrää 55:een ja opintorahaan on tehtävä tasokorotus 335 euroon. Lisäksi opintolainahyvityksen aikaa on pidennettävä automaattisesti vuodella.

Opiskelijoiden tilanteen parantaminen ei vaadi ihmeitä vaan ainoastaan tahtoa. Onko Suomen hallitus valmis vastaamaan opiskelijoiden hätään?

 

Lisätietoja:
Jessika Isomeri
Hallituksen puheenjohtaja
jessika.isomeri@hyy.fi
050 595 0327