27.1.2022

Loistavia uutisia: Helsingin yliopiston yliopistokollegioon vihdoin tasakolmikanta!

UUTINEN

Tasakolmikantaan siirtyminen vahvistaa yliopistodemokratiaa ja edistää opiskelijoiden päätäntävaltaa yliopiston sisällä.

 

Helsingin yliopiston hallitus on päättänyt eilisessä (26.1.2022) kokouksessaan yliopistokollegion siirtymisestä tasakolmikantaan. Tasakolmikanta tarkoittaa sitä, että Helsingin yliopiston jäsenet ovat tasavertaisesti edustettuina keskeisillä päätöksentekopaikoilla: yhtenä ryhmänä professorit, toisena muu yliopiston tutkimus-, opetus- ja hallintohenkilökunta, eli keskiryhmä, sekä kolmanneksi opiskelijat omana ryhmänään. Toistaiseksi yliopistokollegiossa ryhmien suhteet ovat jakautuneet niin, että professoreilla on ollut isompi edustus kahteen muuhun ryhmään verrattuna, mutta muutoksen myötä näillä kolmella ryhmällä tulee olemaan sama määrä edustajia.

Kollegion tasakolmikannan toteutuminen edistää opiskelijoiden päätäntävaltaa yliopiston sisällä. Kun opiskelijat ovat ryhmäkokojen suhteen tasa-arvoisessa asemassa professorien ja keskiryhmän kesken, mahdollisuudet ajaa opiskelijoille tärkeitä asioita ovat paremmat.

”Tasakolmikantaan siirtyminen on kauan kaivattu uudistus, joka omalta osaltaan parantaa yliopistodemokratiaa. Tasakolmikantaan siirtymisen myötä yliopisto antaa signaalin siitä, että opiskelijat ja keskiryhmä ovat yhtä arvokkaita jäseniä yliopistoyhteisössä kuin professorit”, sanoo HYYn hallituksen puheenjohtaja Aleksi Tujunen.

Olemme tehneet töitä pitkäjänteisesti tasakolmikantaan siirtymisen eteen. Erityisesti yliopiston hallituksen opiskelijaedustajat Antti Kähkönen ja Sebastian Österman ovat tehneet suuren työn syksyn 2021 aikana tasakolmikannan ajamiseksi. Koulutuspoliittinen sektorimme on tukenut Anttia ja Sebastiania, kontaktoinut sidosryhmiä ja muiden toimielinten opiskelijaedustajia sekä jakanut tietoa ja pitänyt yllä tietoisuutta kollegion tasakolmikannan tärkeydestä.

Kollegion tasakolmikannan toteutuminen on askel kohti tasa-arvoisempaa päätöksentekoa myös muissa yliopiston päättävissä toimielimissä. Tämä on myös osoitus opiskelijaedustajien tärkeydestä: kun päätämme yhdessä toimia jonkin asian eteen, meillä on myös vaikutusvaltaa toteuttaa päämäärämme!

 

Lisätietoja:

Aleksi Tujunen
Hallituksen puheenjohtaja
aleksi.tujunen@hyy.fi
050 475 1280

Marianna Suokas
Asiantuntija (korkeakoulupolitiikka, hallinnon opiskelijaedustajat, opiskelijan oikeusturva)
marianna.suokas@hyy.fi
050 325 5202