15.12.2022

Koulutuspoliittisen sektorin syystervehdys 2022

BLOGI

Vuosi lähenee jo loppuaan, joten on aika luoda katsaus HYYn koulutuspoliittisen sektorin syksyyn. Mitä olemme tehneet ja mihin olemme vaikuttaneet? Sektorilla syksyllä ovat työskennelleet hallituksen koulutuspoliittiset vastaavat Aku Houttu ja Nea Hakala sekä koulutuspoliittiset asiantuntijat Marianna Suokas ja Mathilda Timmer sekä hallinnon opiskelijaedustajien valintakoordinaattori Timo Kalliokoski

Kommentoitua ja viestittyä

Kesällä Helsingin Sanomissa julkaistiin Akun mielipidekirjoitus EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuista. Valtakunnan politiikan tasolla kommentoimme blogissamme syksyn budjettiriihen tuloksia. Syyskuun puolella kirjoitimme blogin yliopistodemokratian merkityksestä opiskelijoille. Lokakuun alussa julkaisimme haastattelun jatkokaudelle valitusta yliopiston kanslerista Kaarle Hämeristä, joka selkeytti kanslerin roolia ja lähetti terveisiä opiskelijoille. Marraskuun alussa annoimme myös lausunnon kansalliseen korkeakoulujen jatkuvan oppimisen strategiaan.

Opiskelijaedustaja-asiat

Järjestimme syksyn alussa täydennyshaun tyhjille opiskelijaedustajapaikoille. Suurena ponnistuksena toteutettiin myös päähaku kaikkiin koulutusohjelmien johtoryhmiin, mitä ennen valitsimme jokaisesta tiedekunnasta edustajat johtoryhmävalintoja valmisteleviin valintatoimikuntiin. Lisäksi opiskelijaedustajia on haettu erilaisiin yliopiston vaikuttamisen paikoille, kuten Opettajien Akatemian arviointiryhmään sekä tasa-arvo ja yhdenvertaisuustoimikuntaan. Olemme myös tavanneet opiskelijaedustajia sekä opintovastaavia ja kysyneet heiltä tuen tarpeita sekä kehityskohteita.

Tapaamiset

Sektorin asiantuntijat ovat syksyn aikana aktiivisesti tavanneet tiedekuntien johtoa. Kierroksilla on löydetty paljon uusia yhteistyön mahdollisuuksia. Lisäksi koulutuspolitiikasta vastaavat hallituslaiset ovat tavanneet tiedekuntajärjestöjen opintovastaavia. Myös yliopiston kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivurantaa on edelleen tavattu säännöllisesti. Kehitysjohtajan kanssa on keskusteltu muun muassa kansainvälisten opiskelijoiden tuutoroinnista, yliopiston toimintakulttuurihankkeesta sekä saavutettavuussuunnitelmasta.

Yliopistolla on käynnissä useampia projekteja, joiden johtoa olemme tavanneet pitkin syksyä. Olemme tavanneet yliopiston toimintatapakulttuurin kehitysprojektin ja ohjaus- ja hyvinvointiprojektin projektipäälliköitä. Yliopiston hallituksen opiskelijajäsenten kanssa on keskusteltu säännöllisesti muun muassa yliopiston tila-asioista, tulevasta rehtorin valinnasta ja yliopiston taloudesta. Koulutuspoliittinen asiantuntija Marianna kävi oikeusturvalautakunnassa puhumassa opiskelijoiden oikeusturvasta ja sen kehittämisestä. Lisäksi olemme osallistuneet opetus- ja kulttuuriministeriön ja yliopiston välisen sopimuksen välitarkasteluun tuoden opiskelijoiden näkökulmaa esiin. Loppusyksystä tapasimme myös yliopiston kirjaston johtoa sekä keskusteltu yliopiston asiantuntijan kanssa sähköisistä tutkintotodistuksista.

Muuta

Olemme asiantuntijoiden johdolla ja HYYn hallituksen voimin työstäneet ylioppilaskunnan visiota tulevaisuuden yliopistosta. Lokakuussa järjestettiin myös HYYn ja yliopiston johdon välinen keskustelutilaisuus H-Talks antirasismista ja sen edistämisestä yhteisössämme. HYY palkitsi jälleen hyviä opettajia ja ohjaajia vuosijuhlillaan. Syksyllä on aloitettu valmistautuminen ensi keväänä tapahtuvaan yliopiston rehtorin valintaan ja luonnosteltu kuvausta “unelmien rehtorista”.

Tutkielmatyöryhmän toiminta on jatkunut ja työryhmässä on selvitetty niin koulutusohjelmien kuin opiskelijoidenkin näkemyksiä maisteritutkielman käytännöistä. Opiskelijan oikeusturvaan liittyviä yliopiston verkkosivuja on päivitetty yhteistyössä yliopiston kanssa. Sektorin aloitteesta yliopistolla ryhdyttiin päivittämään hallinnon opiskelijaedustajana toimimisesta sekä järjestötoiminnasta saatavia opintopisteitä säätelevää rehtorin päätöstä. Päivityksessä helpotetaan opintopisteiden saamista ja työläimmistä tehtävistä saa tulevan päätöksen myötä enemmän opintopisteitä. Lisäksi olemme vaikuttaneet siihen, että tuutoroinnista saatavia opintopistemääriä sekä koulutusta yhdenmukaistetaan yli tiedekuntarajojen. Kummatkin päätökset tulevat voimaan ensi lukuvuoden alusta.

Syksyisin kopoterveisin,

Aku Houttu ja Nea Hakala

Koulutuspolitiikasta vastaavat hallituksen jäsenet

Marianna Suokas ja Mathilda Timmer

Koulutuspoliittiset asiantuntijat

Timo Kalliokoski

valintakoordinaattori