9.6.2021

Koulutuspoliittisen sektorin kevättervehdys!

UUTISET

Hyvä HYYn jäsen! Kulunut kevät on ollut työntäyteinen HYYn koulutuspoliittisella sektorilla, eikä ainoastaan koronan vaan myös muiden asioiden vuoksi! Ajattelimme koulutuspoliittisella sektorilla, eli lyhyemmin koposektorilla, avata seuraavassa hieman mennyttä kevättä. Vuonna 2021 koposektoriin kuuluu kaksi hallituksen jäsentä (Aleksi ja Tuukka) sekä kaksi asiantuntijaa (Jenna 24.2.2021 asti, Marianna 8.3.2021 alkaen ja Topias).

 

Kommentti- ja lausuntopyynnöt

Pääsimme heti vuoden alusta tositoimiin, kun valmistelimme tammikuussa HYYn hallitukselle lausunnon koulutuspoliittisesta selonteosta. Selonteossa linjataan maamme koulutuksen ja tutkimuksen tavoitteita aina 2040-luvulle asti. Pääsimme kommentoimaan tärkeitä konkreettisia opintolinjauksia myös helmikuussa, kun Helsingin yliopiston (HY) tutkintoja ja opintoja koskevat linjaukset olivat lausuntokierroksella. Huhtikuussa puolestaan kommentoimme HY:n osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteita. Vapun jälkeen annoimme vielä kommenttimme HY:n IT2030-suunnitelmasta.

 

 

Tapaamiset

Tapasimme yhdessä mm. pääsihteerin kanssa HY:n kehitysjohtajaa Susanna Niinistö-Sivurantaa varsinkin korona-asioista noin joka toinen viikko. Keväämme koostui myös lukuisista eri työryhmien tapaamisista sekä muutamista opiskelijoiden ja ainejärjestöjen edunvalvontatapaamisista. Tapaamisissa olemme ajaneet aktiivisesti opiskelijoiden etua nostamalla esiin tarvetta esimerkiksi kirjastojen itseopiskelutiloihin ja vaatimalla laadukkaita pääsykoejärjestelyitä. Olemme tuoneet esiin jäsenistöltämme kantautuneita kantautuneita kysymyksiä Sisun käyttöönottoon liittyen. Yhdessä HYYn kansainvälisten asioiden sektorin kanssa tapasimme huhtikuussa myös lontoolaista tutkijaa Jonathan Parkeria opiskelijademokratiasta HYYssä. Pidimme koulutuspoliittisista asioista yhteyttä Suomen ylioppilaskuntien liittoon (SYL) ja muihin ylioppilaskuntiin viestein ja säännöllisin tapaamisin. Lisäksi olemme osallistuneet mm. SYL:n koposektorin kevätseminaariin sekä OAJ:n, SAMOK:n ja SYL:n työpajaan korkeakoulutuksen tulevaisuudesta.

 

Muuta hauskaa ja hyödyllistä

Koposektorilla puhalsivat uudet tuulet, kun Jenna Sorjonen siirtyi yliopistolle toisiin tehtäviin työvapaalle ja hänen tilalleen palkattiin mahtava Marianna Suokas! Maaliskuussa koposektori sai HYYn opiskelijoiden hyvinvointi -kannanoton ohella näkyvyyttä, kun Tuukan ja Aleksin nimillä julkaistu Etäopinnoissa on rakenteellinen ongelma – mielipidekirjoitus pääsi Helsingin Sanomiin 6.3. vastineena HS:ssa julkaistuun artikkeliin. Koposektorin hallituslaiset saivat vahvistusta hallituksen jäsenestä Salla Kuvasta HY:n HOPS-ohjaamisen kehittämiseen tarkoitetuissa työpajoissa. Kesäkuun alussa Hufvudstadsbladetissa julkaistiin Aleksin ja Tuukan mielipidekirjoitus, jossa käsiteltiin humanistisen tiedekunnan resurssipulaa ja palkkauskieltoa.

Alkuvuodesta pidimme opintovastaaville ja muille kiinnostuneilla koulutuksia Kickstartin ja Virityspäivän muodossa. Huhtikuussa järjestimme yhteistyössä HY:n kvestorin (talousjohtajan) Marjo Berglundin kanssa koulutuksen yliopiston taloudesta. Osallimme myös yliopiston auditointiin auditoinnin projektiryhmässä työskentelyn ja valmistelutyön, opiskelijoille viestimisen ja itsearviointiraportin kommentoinnin kautta.

Kaiken edellisen lisäksi vaikutimme yliopistoon, jotta korona-ajan opiskelulle tarjottaisiin mahdollisimman paljon eri vaihtoehtoja esim. tilakysymyksissä.

 

Aurinkoisin kopokevätterveisin

Tuukka ja Aleksi,
koulutuspolitiikasta vastaavat hallituksen jäsenet

Marianna ja Topias,
koulutuspoliittiset asiantuntijat