26.6.2024

Koulutuspoliittisen sektorin kevätkatsaus 2024 

BLOGI

HYYn koulutuspoliittisella sektorilla on ollut vauhdikas kevät! Tässä katsauksessa kerromme, mitkä kaikki asiat ovat työllistäneet sektorimme hallituksen jäsentä Tommia (kuvassa) sekä asiantuntijoitamme Mathildaa ja Riku-Petteriä.

Vuosi alkoi heti rytinällä, kun sektorille tuli kirjoitettavaksi useita eri lausuntoja Suomen hallituksen esityksiin lakimuutoksista. Lausuimme lukuvuosimaksujen korottamisesta (Vastustamme lukuvuosimaksujen täyskatteellistamista), yliopistojen rahoitusmallista (Ei ensikertalaiskiintiötä yliopistojen rahoitusmalliin), sekä avoimen yliopiston maksujen korotuksista (Vastustamme 50 euron maksun lisäämistä lisäajan hakemiseen). (Löydät nykyään kaikki lausuntomme myös nettisivuiltamme! Jos haluat tutustua tarkemmin myös muihin HYYn lausuntoihin, käy katsomassa täältä.)

Lisäajan hakemiseen esitettiin myös uutta ylimääräistä maksua opiskelijalle. Julkaisimme tästä aiheesta kannanoton muiden ylioppilaskuntien kanssa (Lisäajan hakemiseen lisättävä maksu on jälleen yksi potku opiskelijoiden päähän). 

Opiskelijaedustaja-asiat

Lausuntojen lisäksi kopoja pitää kiireisenä opiskelijaedustajien valitseminen yliopiston hallintoelimiin, heidän kouluttamisensa ja opiskelijaedustajatoiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen. Järjestimme täydennyshaut avoimiin paikkoihin tammikuussa ja toukokuussa. Myös yliopiston erillislaitosten toimielimiin haettiin opiskelijaedustajia.  

Pidimme halloped- ja opintoverkostojen ensimmäiset tapaamiset, ja hyvin alkanut toiminta jatkuu syksyllä. Tavoitteenamme on rakentaa toimivat yhteistyöverkostot läpi yliopiston eri opiskelijaedustajien ja opintotoimijoiden välille vaikuttamistyötä sujuvoittamaan.   

Olemme myös valmistelleet täyttä häkää syksyllä koittavia hakuja. Syksyllä nimittäin valitaan kaudelle 2025–2026 koulutusohjelmien johtoryhmiin uudet opiskelijaedustajat. Avoimia paikkoja on noin 400. Hakuaika on 16.9.–14.10.2024. 

Ole siis valppaana ja valmiina hakemaan! Johtoryhmän opiskelijaedustajana pääset vaikuttamaan erittäin konkreettisella tasolla opiskelijoiden asioihin. Tulevalla kaudella valmistellaan uudet opetussuunnitelmat. Myös koulutusohjelmien toimintaa päästään kehittämään vastikään päättyneen arviointiprosessin koulutusohjelmien katselmuksen tulosten perusteella. Syksyllä on siis oiva hetki lähteä mukaan vaikuttamaan siihen, miltä oma koulutusohjelmasi näyttää tulevina vuosina! 

Tapaamiset

Kevään mittaan tapasimme aktiivisesti yliopiston eri toimijoita. Osallistuimme keskusteluihin aktiivisesti yliopiston erinäisissä toimielimissä, kuten opintoasiainneuvostossa, kandidaatintutkielmatyöryhmässä ja Aleksandria uudistuu -projektissa.  

Tapasimme useampaan otteeseen yliopiston opetus- ja opiskelijapalveluiden toimialan kehitysjohtajan Anu Haapalaa, joka aloitti tehtävässä keväällä. Teemoina keskustelussa oli muun muassa valmistautuminen kehysriiheen, opiskelijoiden asuminen ja toimeentulo osana opiskelijahyvinvointia sekä Aleksandrian tilojen ja palveluiden kehittäminen.  

Kaksi kertaa vuodessa järjestettävässä H-talks -tilaisuudessa pääsimme nyt keväällä keskustelemaan yliopiston eri henkilöiden kanssa yliopiston ja ylioppilaskunnan roolista yhteiskunnallisina keskustelijoina.

Muuta tapahtunutta

Lisäksi aloitimme tiedekuntakierrokset, joissa tapaamme tiedekuntien opiskelijajärjestöjen opintoasioista vastaavia toimijoita. Koulutimme järjestöjen opintotoimijoita ja opiskelijaedustajia muun muassa Virityspäivässä sekä muissa tilaisuuksissa.  

Järjestämme lisää koulutuksia jälleen syksyllä! Mikäli sinua kiinnostaa osallistua, seuraathan tarkasti sähköpostia, järjestötiedotetta ja verkostojemme viestintäkanavia!  

Vauhtia on siis totisesti riittänyt! Vaikka tempo hidastuu kesälaidunten lähestyessä, suunnittelemme innoissamme jo tulevaa syksyä! Nähdään siis viimeistään syksyn hulinoissa! 

 

Keväisin kopo-terveisin

Tommi Mäki
koulutuspolitiikasta vastaava HYYn hallituksen jäsen

Riku-Petteri Kyllönen
korkeakoulupolitiikan asiantuntija (hallinnon opiskelijaedustajat)

Mathilda Timmer 
korkeakoulupolitiikan asiantuntija (opetusasiat)

Lue lisää koulutuspolitiikasta