29.5.2019

Kesäajan toimeentulo: hae opintotuki tai toimeentulotuki Kelasta

Mikäli opiskelet kesällä, hae viimeistään nyt opintotuki kesäkuukausille. Kesälläkin opintotukeen kuuluvat opintoraha ja opintolaina. Yleisen asumistuen maksamiseen kesäopinnot eivät vaikuta. Muista kuitenkin, että jos sinulla on kesätyötuloja tai asumistilanteesi muuttuu, kannattaa hakea asumistuen tarkistusta. Kaiken edellä mainitun teet helposti Kelan asiointipalvelun kautta.

Jos yrityksistä huolimatta olet vielä ilman kesätöitä, etkä ole löytänyt järkeviä kesäopintoja, voit hakea kesän aikana Kelasta perustoimeentulotukea. Huomaathan, että Kela edellyttää nykyään opiskelijan nostavan lukuvuoden koko opintolainan ennen perustoimeentulotuen hakemista, jos opinnot jatkuvat syksyllä. Aiemmin käytäntö on saattanut vaihdella, mutta nyt Kela on tarkentanut sitä, joten nostamattomat ja nostettavissa olevat opintolainat huomioidaan tuloina.

Perustele järkevien opintojen puute huolellisesti, jotta asiaan perehtymätönkin käsittelijä voi ymmärtää tilanteesi. Hakemuksessa tulee myös kertoa, mitä työpaikkoja olet hakenut.

Mikäli tarvitset toimeentulotukea kesäkuukausille ja olet saamassa veronpalautuksia, huomioi niiden mahdollinen vaikutus elokuun toimeentulotukeen. Suurimmalle osalle veronpalautukset maksetaan nykyään elokuussa. Veronpalautukset huomioidaan toimeentulotuen hakemisessa tulona, jos ne eivät ole vähäisiksi katsottavia. Käytännössä vähäinen tarkoittaa Kelan mukaan 50 € henkilöä tai 100 € perhettä kohti. Veronpalautuksista huomioidaan toimeentulotukea hakiessa nämä summat ylittävä osa. Jos siis saat veronpalautuksia 70 €, siitä huomioidaan vain 20 €.

Lisätietoja perustoimeentulotuesta opiskelijalle löydät täältä.

Voit hakea apua myös kotikaupunkisi sosiaalitoimesta. Heillä on mahdollisuus myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea ja etsiä yhdessä ratkaisuja tilanteeseen.

Helsingin sosiaalitoimi
Espoon sosiaalitoimi
Vantaan sosiaalitoimi

Myös Kampin Ohjaamo (Fredrikinkatu 48) auttaa löytämään tilanteeseen sopivaa apua.

Lisätietoja:
Hannele Kirveskoski, asiantuntija (toimeentulo, asuminen, yhdenvertaisuus)
050 543 9608
hannele.kirveskoski@hyy.fi