2.10.2023

Herätys hallitus

KANNANOTTO

Ympäri Suomea on vallattu oppilaitoksia tiistaista 19.9. alkaen protestina hallituksen opiskelijoihin kohdistuvia leikkauksia sekä kansainvälisten opiskelijoihin kohdistuvia heikennyksiä vastaan. 

 

Helsingin yliopiston opiskelijoiden aloittama päärakennuksen valtaus on kasvanut koko maan kattavaksi aalloksi, joka on levinnyt Helsingissä useille kampuksille ja aina Rovaniemelle asti. Hallituksen opiskelijoihin kohdistamat leikkaukset ovat ajaneet opiskelija-aktiiveja suoraan toimintaan. Nyt on viimeistään aika herätä opiskelijoiden ahdinkoon.

‘’Haluan kiittää aktiivisia opiskelijoita. Teidän aktiivisuutenne ansiosta opiskelijoihin kohdistuvat leikkaukset ovat nousseet valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. HYY tukee valtaajien vaatimuksia opiskelijan toimeentulon ja kansainvälisten opiskelijoiden aseman parantamiseksi’’, toteaa HYYn hallituksen puheenjohtaja Nea Hakala.

Heikennykset kansainvälisten opiskelijoiden asemaan ovat ristiriitaisia hallituksen kansainvälistymistavoitteen kanssa. Tiukat aikavaatimukset maahanmuuttajien työllistymiseen ja karkoituksen uhka eivät kannusta kansainvälisiä osaajia hakeutumaan suomalaisille työmarkkinoille, päin vastoin. Näin ei rakenneta osaavaa, avointa tai kansainvälistä Suomea.

Opintorahan ja yleisen asumistuen indeksijäädytykset sekä leikkaukset yleiseen asumistukeen heikentävät opiskelijoiden toimeentuloa samanaikaisesti monesta suunnasta. Leikkaukset kiristävät erityisesti helsinkiläisen opiskelijan kukkaron nyörejä. Valtiovallan taholta kaiken korjaavaksi ratkaisuksi on tarjottu opintolainan valtiontakausten nostoa. Opiskelijoiden velkataakan lisääminen ei ole panostamista toimeentuloon. Opintolainakanta on alle kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaistunut noin kuuteen miljardiin euroon.

“Opiskelijoiden viesti on vakava. Me emme pysty kantamaan sekä omaa että valtion velkataakkaa tulevaisuudessa. Nyt on oikea aika muuttaa Suomen suuntaa ja taata jokaiselle aito mahdollisuus opiskella täysipäiväisesti hukkumatta velkaan. Ylioppilaskuntien velvollisuus on viedä valtaajien viestiä eteenpäin yhteiskunnassa myös yksittäisten valtausten päätyttyä”, päättää hallituksen puheenjohtaja Hakala.

 

Lisätietoja:

Nea Hakala
HYYn hallituksen puheenjohtaja
nea.hakala@hyy.fi
050 344 3730