Elät EU:n kanssa, äänestit tai et
BLOGI
Euroopan unionin parlamenttivaalit, eurovaalit, EU-vaalit. Rakkaalla lapsella on monta nimeä! Mutta mistä EU-vaaleissa on oikeastaan kyse?
EU-vaalit järjestetään 9.6.2024. Vaaleissa valitaan 720 Euroopan parlamentin jäsentä eli meppiä. Suomalaisia EU:n parlamentissa edustaa seuraavalla istuntokaudella yhteensä 15 meppiä. EU:n parlamentin päätehtävät ovat EU-lainsäädännön hyväksyminen, EU:n muiden toimielinten toiminnan valvominen sekä EU:n talousarviosta päättäminen.
EU voi vaikuttaa kaukaiselta, mutta EU:n tekemät päätökset näkyvät elämässämme joka päivä. EU:n ansiosta voit ottaa äkkilähdön Riikaan viikonlopuksi, eikä sinun tarvitse hankkia viisumia tai vaihtaa valuuttaa. Jos paluulentosi yllättäen peruutetaan juuri ennen lennon lähtemistä, olet oikeutettu korvaukseen. Kotona voit käydä ostoksilla kauppakeskus Triplassa, jonka rakentamiseen on saatu 130 miljoonan lainatakaus Euroopan investointipankilta. Kauppareissullasi voit ostaa suomalaisia tuotteita, koska EU tukee suomalaisia maatalousyrittäjiä keskimäärin 240 eurolla hehtaaria kohti. Kun vierailet tulevaisuudessa vanhempiesi luona Riihimäellä, matkasi menee sujuvammin, koska EU rahoittaa Helsinki–Riihimäki-rataa uudistavaa hanketta.
EU vaikuttaa suoraan myös korkeakouluopiskelijoihin. EU on jo vuosikymmeniä tukenut kansainvälistä liikkuvuutta ja yhteistyötä paitsi korkeakoulujen välillä, myös opiskelijoiden parissa. Tunnetuin kansainvälistymishankkeista on Erasmus+ -ohjelma, jonka kautta voit lähteä vaihto-opiskelemaan tai harjoitteluun ulkomaille. Yli 14 miljoonaa ihmistä on osallistunut Erasmus+ -ohjelmaan sen perustamisen jälkeen vuonna 1987.
Tukiohjelmien lisäksi EU tiivistää korkeakoulujen välistä yhteistyötä esimerkiksi eurooppalaisen koulutusalueen kautta. Sen tavoitteena on muun muassa yhdenmukaistaa eurooppalaisissa yliopistossa suoritettuja tutkintoja ja opintoja niin, että korkeakoulut voivat tunnustaa muissa korkeakouluissa suoritettuja opintoja helpommin. EU:ssa on myös haluttu lisätä yhteistyötä luomalla eurooppalaisia yliopistoverkostoja. Esimerkiksi Helsingin yliopisto on mukana UNA Europa –verkostossa.
EU siis näkyy jokapäiväisessä elämässämme, niin kaupassa kuin kampuksellakin. Mutta miksi erityisesti sinun, opiskelijana, on tärkeä äänestää tulevissa vaaleissa?
Yksinkertaisesti: koska EU:n merkitys Suomessa tai opiskelijoiden elämässä ei ainakaan vähene.
Tulevissa vaaleissa käsitellään monia tulevaisuudelle kriittisiä kysymyksiä, kuten EU:n taloutta ja turvallisuutta. EU on kohdannut useita uusia haasteita viime vaalien jälkeen, kuten koronapandemian ja sodan Ukrainassa. Globaalit haasteet eivät katoa, joten EU tekee jatkossakin isoja ja vaikeita päätöksiä. EU:lla on myös mahdollisuus vaikuttaa aikamme isoihin kriiseihin, kuten ilmastonmuutokseen ja luontokatoon, joilla on pitkäaikaisia vaikutuksia meidän ja tulevien sukupolvien elämään.
Näiden lisäksi laitaoikeistolle ennustetaan vaalivoittoa. Vaikka keskustaoikeisto- ja keskustavasemmistoryhmien odotetaan säilyvän suurimpina ryhminä parlamentissa, laitaoikeiston nousu vaikuttaisi suuresti EU:ssa tehtävään politiikkaan. Muuttuneet valtasuhteet näkyisivät erityisesti maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä.
Suomen näkökulmasta vaaleissa on myös kyse lisäpaikoista parlamentissa. Brexitin jälkimainingit ja EU-parlamenttipaikkojen lisääminen ovat tuoneet Suomelle yhden kokonaan uuden mepin paikan. Puolueiden välillä on kovaa kilpailua paikan saamisesta.
Tämän kesäkuun vaalit ovatkin erityisen mielenkiintoiset. On keskeistä saada myös opiskelijat vaaliuurnille määrittämään EU:n tulevaisuuden suuntaa. Vuoden 2019 EU-vaaleissa eniten äänestivät 74-vuotiaat. Haluatko, että eläkeläiset päättävät sinun asioistasi? Eiväthän he joudu elämään tehtyjen päätösten kanssa. Sinä joudut.
Miltä sinun EU:si näyttää?
HYYn kansainvälisyyssektori
Henna Heino, kansainvälisyydestä vastaava hallituksen jäsen
Tiia Niemi, asiantuntija
Mathilda Timmer, asiantuntija