


Asialliset ja asiattomat usein kysytyt kysymykset
UUTINEN
HYYn ja Ylvan taloustilanne on herättänyt runsasta kiinnostusta jäsenistömme keskuudessa lähiaikoina. Vastaamme alla meiltä kysyttyihin asiallisiin ja asiattomiin kysymyksiin tilanteeseen liittyen.
Mitä HYYssä ja Ylvassa tällä hetkellä tapahtuu?
Ylva etsii tällä hetkellä parasta ratkaisua eteenpäin hankkeiden kustannusten nousun jälkeen. Ylva selvittää valittujen kiinteistöjen markkina-arvoa, mikä on osa normaalia kiinteistöliiketoimintaan. Markkina-arvojen selvittäminen ei ole sama asia kuin kiinteistöjen myynti. Miten jatkossa etenemmekään, siinä otetaan huomioon ylioppilaskunnan ja konsernin kokonaisetu.
Lisäksi HYYn hallitus on myöntänyt Ylvalle valtuudet erääseen kiinteistöosakkeiden kauppaan. Ylva viestii tästä kootusti, kun sen aika tulee.
HYY noudattaa tällä hetkellä edustajiston päättämää talousarviota ja strategian toimeenpanosuunnitelmaa vuodelle 2025. HYYn eli toimintatalouden osalta tilanne ei ole aiheuttanut poikkeusta. Jos toimintatalouden talousarviosta tulee poikkeuksia, niin käsittelemme ne silloin joko yksittäisinä ylityksinä tai lisätalousarviona kuten talouden suunnittelussa on tehty ennenkin.
Päivitys: Ylva myi Lyyra-korttelin Niamille 28.3.2025, lisätietoja tässä uutisessa.
Miksi HYY on tässä tilanteessa?
Ylioppilaslehti julkaisi 17.3.2025 Alli Hallonbladin ja Roosa Wellingin ansiokkaan megaselvityksen, jossa avataan asioita päätösten taustoista pidemmältä aikaväliltä. Suosittelemme lukemaan sen!
TLDR: Kymmenen vuotta sitten HYYn varallisuudelle haluttiin parempaa tuottoa ja tavoitteeksi asetettiin jäsenmaksuton HYY vuodelle 2025. Tavoite oli jaettu niin jäsenistön valitsemassa edustajistossa, HYYn keskustoimistolla kuin Ylvassa. Edustajisto päätti tavoitteesta, ja Ylva etsi ja löysi tavoitteen saavuttamiseen sopivia keinoja. Kaikki päätökset hankkeista tai mahdollisuuksista lisäinvestointeihin tehtiin HYYn hallituksessa tai edustajistossa Ylvan hallituksen hyväksynnästä ja esittelystä. Ylvassa on töissä sekä hallituksen jäseninä kiinteistöalan eturivin ammattilaisia. Kaikissa päätöksissä on hyödynnetty aikanaan ammattilaisten tekemiä ja hyväksymiä riskiarvioita.
Riski näyttäytyi maltillisena suhteutettuna HYYn pääoman määrään, omavaraisuusasteeseen ja pitkän aikavälin vakavaraisuuteen. Koronakriisi, Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan, rakennusalan kustannusten ja korkojen nousu olivat kaikki riskitekijöitä, jotka realisoituivat miltei yhtäaikaisesti tai peräjälkeen rakennushankkeiden jo ollessa käynnissä, kaikki pahempina kuin missään skenaariossa kukaan oli osannut kuvitella.
Tällä hetkellä keskitymme ennen kaikkea ratkaisujen löytämiseen tästä eteenpäin.
Onko oikeisto/vasemmisto/liskoihmiset/pahat boomerit tähän syyllisiä?
Yhtä “syyllistä” ei ole. Olisi hyvin huolestuttavaa, jos tähän kaikkeen tosiaan olisi olemassa yksi syyllinen.
Kuten Ylioppilaslehti asian muotoilee: “jälkiviisaus on viisauden helpoin laji”. Tämänhetkinen tilanne ei ole poikkeuksellinen verrattuna moniin muihin kiinteistöalan toimijoihin Suomessa, eikä opiskelijapäättäjät tai Ylvan operatiivinen johto ole tehnyt investointipäätöksiä perustuen poliittiseen ideologiaan. Edustajisto ja HYYn hallitus ovat aikanaan tehnyt näistä asioista yksimielisiä päätöksiä, sillä tavoite jäsenmaksuttomasta ylioppilaskunnasta 2025 oli laajasti jaettu.
Kaikki hankkeisiin liittyvät päätökset on tehty Ylvan operatiivisen johdon valmistelemina, sekä Ylvan hallituksen esittelystä. Ylvan hallituksessa on istunut kiinteistöalan eturivin ammattilaisia. Edes parhailla alan ammattilaisilla ei ollut kristallipalloa käytössään vuonna 2019.
Miksi edustajisto puhuu vegaaniruuasta eikä taloudesta?
Edustajisto puhuu lähes viikoittain HYYn taloudesta erilaisissa valmistelevissa kokoonpanoissa: talousjohtokunnassa, valmisteluvaliokunnassa, iltakouluissa, hallintoneuvostossa ja myös osana edustajiston kokouksia. Opiskelijat ovat myös edustettuna Ylvan hallituksessa. Liiketoimintaan liittyy myös liikesalaisuuksia sekä luottamuksellista materiaalia, jotka eivät voi olla julkisesti saatavilla tai näkyvissä esimerkiksi edustajiston kokousstriimeissä. Edustajistoryhmät ovat siis tilanteen tasalla.
Edustajiston toiminta jatkuu muilta osin normaalisti, aivan kuten HYYnkin toiminta jatkuu. Vegaaniruuasta keskustellaan nyt siis juuri oikeaan aikaan, koska edustajisto on käsittelemässä Ylvan omistajaohjausstrategiaa, jossa puhutaan muun muassa liiketoiminnan kestävyydestä ja Unicafen kasvisproteiinin tarjonnasta.
Meneekö HYYn jäsenmaksut Ylvan velkojen maksamiseen? Onko minulla nyt 9000 euroa velkaa?
Ei mene ja ei ole. HYYn jäsenmaksut eivät mene Ylvan velkojen maksamiseen tai Ylvan toiminnan rahoittamiseen miltään osin.
Jäsenmaksuista 100 % menee HYYn toimintataloudelle eli tutummin opiskelijatoimintaan.
Meneekö Ylvalla tällä hetkellä kaikki pieleen?
Kaikki ei mene pieleen. Ylioppilaskunta on harjoittanut vastuullista varainhoitoa yhtymänsä kautta sukupolvien ajan.
Ylvalla menee muuten hyvin: ravintolaliiketoiminta on voitollista ja vuokrausaste meidän tilojemme monipuolisuus huomioon ottaen on hyvä tälläkin hetkellä. Kahden suuren rakennushankkeen jäljiltä olemme kuitenkin samassa tilanteessa kuin kiinteistö- ja rakennusala Helsingissä muutenkin tällä hetkellä. Kustannukset kipusivat kattoon täysin ennakoimattomista syistä: korona, sota, rakennuskustannusten ja korkojen nousu. Tässä hetkessä vastuullinen varainhoito tarkoittaa sitä, että selvitämme kaikki erilaiset vaihtoehdot löytääksemme ylioppilaskunnan kannalta parhaan tavan edetä.
Miksi tästä tilanteesta ei ole viestitty jäsenistölle?
HYYn taloustilannetta on käsitelty muun muassa keskipitkän aikavälin taloussuunnitelmassa sekä talousarviokäsittelyssä osana edustajiston kokouksia, jotka myös avoimen päätöksenteon nimissä striimataan julkisesti.
Ylvan tarkemmat taloustiedot ja keskeneräiset prosessit kuuluvat lähtökohtaisesti liikesalaisuuksien piiriin. Jotta voimme toteuttaa liiketoimintaa tarkoituksenmukaisesti, keskustelua joudutaan ajoittain rajaamaan vain sillä hetkellä oleelliselle päätöksentekoelimelle. Olisi myös hyvin tavatonta viestiä keskeneräisistä prosesseista tai markkinahuhuista.
Viestimme jäsenistölle heti, kun viestittävää on ja asiat ovat julkisia. Tämän vuoden talousarviosta voi esimerkiksi lukea syksyllä julkaistusta pääsihteerin blogista.
Miksi HYY ei hajauttanut sijoituksia, sijoittanut kryptovaluuttoihin tai laittanut kaikkea punaiselle kasinolla?
Investointipäätökset erityisesti kiinteistöliiketoimintaan tehtiin pohjautuen sen hetken odotuksiin ja tunnistettuun riskitasoon. Ylvalle määritellään HYYn edustajistossa omistajaohjausstrategia (“tutummin” omstra) sekä vuosittain tavoitebudjetti sekä riskipuitteet. Omstra ohjaa muun muassa ylioppilaskunnan arvovalintoja ja toiminnan raameja esimerkiksi liiketoiminnan kestävyyden näkökulmasta. Ylvalla oli myös hajautettuja sijoituksia kuten sijoitussalkku, joka realisoitiin kulutason noustessa osana rakennuskustannusten kasvua.
On muistettava, ettei mikään tuottohakuinen sijoitus ole täysin riskitön. Tämän voi todeta niinkin, että Helsingin keskustassa ja kantakaupungissa sijaitsevia kiinteistöjä pidettiin vielä ennen koronaa suhteellisen matalariskisenä sijoituskohteena.
Menetämmekö järjestötilat?
Järjestökäytössä olevat ylioppilastalot sekä Vanha ylioppilastalo ovat kulttuurihistoriallisesti HYYlle tärkeitä kiinteistöjä ja monelta osin toimintamme sydän. Tällä hetkellä mitään päätöstä ei ole tehty. Jos järjestökäytössä oleviin tiloihin olisi tulossa muutoksia, tästä kerrottaisiin heti kun se on mahdollista.
Miksi toimintaa ei ole leikattu vaan on päädytty nostamaan jäsenmaksua?
HYYn toimintaa on myös leikattu.
Aiemmin HYYn jäsenmaksulla on rahoitettu 30 % HYYn tuloista, kun loput 70 % on tuloutettu Ylvalta liiketoiminnan voitonjaosta. Nyt olemme siinä tilanteessa, että ylioppilaskunta kattaa suurimman osan toiminnastaan jäsenmaksutuloilla, miten toimitaan muissakin ylioppilaskunnissa.
Ylioppilaskunnan toiminnasta ja jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosittain edustajisto. Verraten vuoden 2021 ja 2025 talousarvioita on menoarvio supistunut kokonaisuudessaan 10 %. Koska kuitenkin ylioppilaskunta vastaanottaa konsernin sisäistä lainaa vuokria vastaan on tosialliset menot laskeneet yli 40 %. Toiminnallisia leikkauksia on toteutettu esimerkiksi Ylioppilaslehteen sekä järjestöjen toiminta-avustuksiin. Huomionarvoista on, että inflaatio on nostanut viimeisen neljän vuoden aikana kaikkia kuluja, jolloin budjetin pitäminen samassa euromäärässä olisi sekin jo itsessään leikkaus toteutettavaan toimintaan.
Mihin HYYn jäsenmaksut edes menevät?
100 % HYYn jäsenmaksuista menee HYYn talousarvion mukaisesti lakisääteisten tehtävien hoitamiseen sekä eri ylioppilaskunnan toimintoihin, joiden isot linjat määrittää edustajisto.
Jäsenmaksuilla rahoitetaan HYYn omassa sekä järjestö- ja juhlakäytössä olevien tilojen ylläpitokuluja, Ylioppilaslehti, edunvalvonta- ja neuvontapalvelut kuten oikeusturvaneuvonta, lastenhoitopalvelu Pikku HYY, ylioppilaskunnan tapahtumat kuten Fuksiseikkailu ja Avajaiskarnevaalit sekä ylioppilaskunnan yleishallintoa kuten edustajistovaalit. Jäsenmaksuilla mahdollistetaan myös hallinnon opiskelijaedustajien valinnasta ja koulutuksesta syntyviä kuluja, vaikuttamistoimintaa SYLin kautta valtakunnallisesti ja HYYn kautta Helsingissä ja yliopistolla. Tämän vuoden talousarvioon voit tutustua tarkemmin täältä.
Miksi ette vain lopeta tapahtumia/Ylkkäriä/Pikku HYYtä/politikointia?
Edustajisto määrittää strategian, siitä johdettavat valinnat ja jäsenmaksun. Nykypalveluita ei tule ajatella muuttumattomina, vaan HYY elää ajassa ja muuttaa toimintaansa tarvittaessa. On huomattava, että palveluiden alas ajaminen hallitsemattomasti voisi johtaa sellaiseen todellisuuteen, joka ei palvele jäseniä. Edustajisto keskustelee HYYn palveluiden kehittämisestä. Yksittäiset, HYYn toimintatalouteen eli palveluihin kohdistuvat leikkaukset eivät valitettavasti ratkaise konsernin kokonaistilannetta. Jäsenmaksun turvin HYYllä voi olla jatkossakin olla sellaisia palveluita, joita jäsenten valitsema edustajisto sekä hallitus päättää ylioppilaskunnalle.
Kaatuuko HYY?
HYY ei kaadu. HYYn toiminta saattaa olla tulevaisuudessa erilaista kuin tänä päivänä, mutta olimme erilaisia myös 50 vuotta sitten. HYY on ja pysyy olemassa, kuten se on pysynyt viimeiset 156 vuotta.
Lisäkysymyksiin vastaa
Paula Karhunen
Pääsihteeri
paula.karhunen@hyy.fi
040 081 6426