
Opiskelijoilla on oikeus asua ja elää
Opiskelijoilla on oikeus hyvään arkeen, jossa ei tarvitse huolehtia riittääkö raha ruokaan, vuokraan tai lääkkeisiin. Sosiaaliturvaleikkausten myötä meitä kuitenkin ajetaan yhä kauemmas köyhyysrajan alapuolelle. Lisäksi olemme velkaantuneempia kuin koskaan aikaisemmin, eikä suunta ole parempaan päin.
Koti on perusoikeus, joka kuuluu myös meille opiskelijoille. Opiskella ei voi, mikäli ei ole kattoa pään päällä. Opiskelija-asumisen tilanne on hyvin heikko ja asuntopulaan tulee löytää ratkaisuja. On hyvin hälyttävä tilanne, että opiskelijat ovat joutuneet jonottamaan jopa hätämajoitukseen.
-
- Opiskelijoilla tulee olla reilu sosiaaliturvajärjestelmä, joka mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun
- Opiskelijoita ei saa pakottaa elämään kohtuuttomasti velkasi, ja lainataakan kasvattamisen sijaan sen keventämiseksi tulee etsiä ratkaisuja
- Kohtuuhintaista asumista tulee olla riittävästi ja opiskelija-asuntojen kestävä tuotanto tulee taata
-
- Opintotukikuukausien määrää tulee lisätä. Opintotukikuukausien loppuminen ei saa olla syynä opintojen keskeytymiseen.
- Lainapainotteisuutta tulee vähentää, ei lisätä. Kuitenkin tilanteessa, jossa lainamäärät ovat valtavat, tulee opintolainahyvityksen määrää nostaa ja korkoavustusten ehtoja keventää.
- Opiskelijoiden sosiaaliturvan suuruus tulee olla sellainen, että sillä pystyy tosiasiallisesti kattamaan elinkustannuksia ja mahdollistamaan täysipäiväinen opiskelu.
-
- Opiskelijoihin panostaminen on koko yhteiskunnan etu.
- Myös opiskeluaikana tulee olla oikeus hyvään ja arvokkaaseen arkeen. Kenenkään ei tulisi pelätä, ettei raha riitä ruokaan, lääkkeisiin tai vuokraan.

Opiskelijoilla on oikeus tukeen ja joustoon
Korkeakouluissa tulee huomioida opiskelijoiden moninaisuus ja vaihtelevat elämäntilanteet. Tämä edellyttää konkreettisia panostuksia yksilöllisiin järjestelyihin, oppimisen tukeen ja opintojen joustavuuteen. Osaamistason nostamiseksi ylipisto-opintojen tulee olla saavutettavia laaja-alaisesti erilaisille ja eri taustoista tuleville ihmisille. Yksilöllisten järjestelyjen ja laadukkaiden tukipalveluiden avulla opintojen edistäminen mahdollistetaan kaikille.
-
- Erilaisille oppijoille tulee taata laadukkaat oppimisen tuen palvelut kaikissa Suomen yliopistoissa.
- Korkeakouluopintojen tulee olla joustavia ja huomioida erilaiset elämäntilanteet
-
- Tukipalveluiden mitoitus tulee lisätä yliopistolakiin. Esimerkiksi tarvittavien opintopsykologien ja erityispedagogien määrä tulee kirjata ja sen tulee olla kattava.
- Opiskelijoiden moninaiset elämäntilanteet tulee huomioida joustavien opintojen ja suoritustapojen avulla.
-
- Yliopisto-opiskelun tulee olla mahdollista kaikille. Erityisen tuen avulla luodaan edellytykset saavutettavampaan ja yhdenvertaisempaan opiskeluun.
- Opiskelijat ovat moninaisia ja erilaisissa elämäntilanteissa. Varsinkin, kun yhä useamman opiskelijan täytyy yhdistää työt ja opinnot, opintojen joustavuuden tarve korostuu.

Oikeus opiskella - kaikkialla
Sotien, konfliktien tai kansanmurhan keskellä ei korkeakouluopintoihin ole mahdollisuutta. SYLin tulee kantaa globaalia vastuuta ja tehdä työtä sen eteen, että oikeutta opiskeluun edistetään myös muualla. SYLillä on pitkä historia suomalaisen kehitysyhteistyön pioneerina ja SYLin tulee toimia kehitysyhteistyön puolestapuhujana myös jatkossa.
-
- SYLin tulee toimia kehitysyhteistyön puolustajana ja aktiivisena kehytoimijana, nyt ja tulevaisuudessa. Kun hallitus haluaa ajaa kehitysyhteistyön ahtaalle, tulee SYLin toimia vastavoimana.
- SYL kantaa globaalin vastuunsa ja pyrkii toimimaan solidaarisesti edistäen opiskelijoiden oikeuksia sekä laajemmin ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeudenmukaisuutta myös muualla maailmassa.
-
- Kolmannen sektorin kehitysyhteistyötoimijoiden, kuten SYLin, valtionrahoitus tulee taata.
- Students at Risk –apurahajärjestelmää tulee jatkaa ja kehittää. Rahoituksen alasajon sijaan toimintaa tulisi pyrkiä laajentamaan kattamaan tukitoimia suuremmalle joukolle sotaa ja väkivaltaa pakenevia opiskelijoita.
-
- SYL on yhdenvertainen ja kansainvälinen, ja näiden arvojen tulee myös heijastua konkreettisiin toimiin globaalin vastuun edistämiseksi.
- Kestävän tulevaisuuden ja rauhan rakentaminen globaalisti on meidän kaikkien vastuulla. Myös SYLin tulee kantaa kortensa kekoon.

Kuka on Tilda?
- Politiikan ja viestinnän opiskelija Helsingin yliopistosta
- HYYn hallituksessa vastannut vuonna 2024 viestinnästä, kestävästä kehityksestä ja kuntavaaleista
- Pitkän linjan edunvalvoja ja järjestötoimija
- Yhteistyökykyinen ja ratkaisukeskeinen tekijätyyppi, intohimoinen reilumman yhteiskunnan rakentaja
- Muita intohimon kohteita ovat kirjat, Taylor Swift ja suomirock
CV
-
- Vastuualueinani ovat olleet viestintä, kestävä kehitys ja kuntavaalit
- Olen muun muassa tehnyt monipuolisesti edunvalvontaviestintää ja useita kampanjoita, kuten EU-vaalikampanjaa ja mielenosoituksen viestintää.
- Olen tehnyt ylioppilaskunnallemme uuden kestävän kehityksen suunnitelman sekä osallistunut useisiin kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmiin ja hankkeisiin yhteistyössä yliopiston kanssa.
- Olen ollut mukana kehittämässä HYYn kehitysyhteistyötoimintaa yhdessä vapaaehtoisten ja SYLin kanssa.
- Olen tavannut kaupunginvaltuutettuja ja tehnyt kuntavaaliohjelmaa sekä ollut kaupunkipoliittisten linjojen päivitystyön valmistelussa mukana.
- Olen kehittynyt muun muassa substanssiosaamisessa, edunvalvontataidoissa sekä esimerkiksi itseni johtamisessa.
-
- Olen toiminut HYYn edustajiston jäsen vuoden 2022 edustajistovaaleista lähtien, jossa minut valittiin varsinaiseksi edaattoriksi
-
- Edustajistoryhmäni yhtenä puheenjohtajana vastasin ryhmäkokouksien järjestämisestä ja puheenjohtamisesta, ryhmän johtamisesta, viestinnästä niin ryhmän sisäisesti kuin muiden ryhmien kanssa sekä ryhmän tavoitteiden edistämisestä.
-
- Vastuualueinani olivat kulttuuri, ulkosuhteet ja alumnit. Lisäksi autoin hallituksen yhteisissä asioissa, kuten tapahtumien järjestämisessä.
-
- Vastuualueenani oli edunvalvonta.
-
- Kasvatus- ja koulutuslautakunnan nuorisoneuvoston edustaja 2019
- Uudenmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsen 2019
-
- Kallion lukion opiskelijakunnan hallituksen sihteeri 2018-2019, puheenjohtaja 2019-2020 sekä hallituksen jäsen 2020-2021
- Partiolippukunta Kaskipartiossa ryhmänjohtaja 2017-2020 sekä jäsenrekisterinhoitaja 2021
-
-
Ota yhteyttä!
Vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin tai keskustelen kampanjan teemoista ja opiskelijoiden tilanteesta.
050 595 0327
Instagram: @tildalassila
X: @tildalassila
-