1.5.2020

Vapputervehdys tasavallan presidentille Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle

UUTINEN

Arvoisa herra presidentti ja rouva Haukio,

Tämä uusi maailma on opettanut meille jotain: yhteisen tahdon voiman. Hyvin lyhyen ajan sisällä yhteiskuntamme totesi, että nyt olisi hyvä pysyä kotona ja pitää etäisyyttä. Ja niin me teimme, käännyimme kannoillamme, menimme koteihimme, ja siellä olemme pysyneet. Muutos oli niin nopea ja niin luonnollinen, että havahduin sen perinpohjaiseen poikkeuksellisuuteen vasta muutama viikko eristäytymisen jälkeen.

Jos olisi tavallinen vappu, kymmennettuhannet olisivat eilen nostaneet maljan Havis Amandalle, me seisoisimme nyt kauppatorin kupeessa puhumassa kasvokkain ja lähistöllä täydet sporat veisivät helsinkiläisiä Ullanlinnanmäelle. Vappu, ainoa karnevaalimme, kruunaa kevään. Kävi kuitenkin kuin kävi, ja jätimme sen maailman taaksemme – mutta kevään kruunua onneksi emme.

Herra presidentti, uuden maailmamme alkuvaihe oli monella tavalla jopa optimistista aikaa. Sosiaalinen media täyttyi hapanjuurileivonnasta, ruoanlaitosta, videopuheluista ja kansallisesta yhtenäisyydestä. Joinain perjantaina kalenterissa oli jopa päällekäisiä etäjuhlia.

Ja toisaalta.

Ylioppilaskunnan opiskelijoille tekemä kysely paljasti myös, että arkeen alkoi tulla vähemmän mieluisia vieraita: stressiä ja ahdistusta. Alko ilmoitti, että suomalaisilla ei ole koskaan ollut näin paljoa alkoholia kodeissaan. Monella keskittyminen, mieliala ja lopulta työkyky alkavat rispaantua ja heiketä. Yhä paheneva yksinäisyys yhdistää niin opiskelijoita kuin vanhuksia.

Puhumattakaan siitä suurimmasta: kasvavasta virukseen menehtyneiden määrästä.

Emme tiedä, miten pitkään tulemme jatkamaan tätä uutta tapaamme elää. Nuoremmat opiskelijat pääsevät palaamaan kouluihinsa, ja varmasti kuulemme pian myös siitä miten muun yhteiskunnan rajoitustoimia jatketaan tai kevennetään. Se maailma, mihin joskus eristäytymisestä palaamme tulee kuitenkin olemaan eri maailma kuin se minkä jätimme taaksemme. Ja hyvä niin!

Virus on vienyt meiltä, suomalaisina, eurooppalaisina ja ihmisinä paljon – työmme, turvallisuuden ja toisemme. Juuri siksi meidän täytyy uskaltaa unelmoida paremmasta maailmasta, kuin siitä mikä jäi taaksemme. Sellaisesta, jossa maapallo ei pala, eikä kukaan ole yksin. Minuun meidän toimintamme on valanut toivoa.

Tahdostahan tässä vain on kyse.

Hyvää vappua!

 

Jussi Nuortimo

Ylioppilaskunnan puheenjohtaja