17.4.2020

Opiskelijat yhdessä yksin kotona

BLOGI

Ahdistaako korona? Onko vaikea keskittyä? Eikö opiskelusta oikein tule mitään? Kaatuuko seinät päälle? Tuntuuko sinusta loputtoman yksinäiseltä?

 

Tapahtumat on peruttu, kahvilat suljettu ja harjoitteluja siirretty. Koronaviruspandemia on äkillisesti muuttanut maailmaa ympärillämme. Kirjoitushetkellä Suomessa on todettu noin 3200 tartuntaa. Vaikutukset näkyvät kaikkialla yhteiskunnassa, myös opiskelijoiden arjessa ja elämässä. Milloin voimme palata takaisin normaaliin arkeen luennoille, kirjastoon, Unicafen lounaspöytään ja töihin? Jatkuva epätietoisuus uuvuttaa.

Luentosalit ovat vaihtuneet etäluentoihin ja esseesuorituksiin. Opiskelijan arki on siirtynyt kampukselta kotioloihin. Samalla myös muut arjen tukipilarit ovat saaneet siirtyä tai muuttaneet muotoaan. Enää ei voi lounastaa kavereiden kanssa kampuksella tai urheilla Unisportin tiloissa. Kasvokkaisen kohtaamisen sijaan olemme nyt kaikkialla vain etänä. Luovuus on kuitenkin päässyt kukkimaan, kun keksimme uusia tapoja korvata vapaa-aikamme rutiinit.

Poikkeusoloihin totutteleminen on monilla johtanut raskaisiin hetkiin. Perheet yrittävät selvitä lasten koulunkäynnistä ja töistä yhdessä. Talouden tilanne on synkkä Suomessa, ja vielä synkempi monilla henkilökohtaisella tasolla.

 

Yksinäistynyt arki

Kuinka käy valmistumisen suoritustapojen muuttuessa? Miten suorittaa pakollinen harjoittelu? Erityisesti poikkeustilanne on kuitenkin raskasta aikaa sosiaalisesti. Moni opiskelija asuu yksin keskivertoa pienemmissä asunnoissa. Perhe saattaa olla satojen kilometrien päässä. Kuukausia kestävä yksinäisyys on kenelle tahansa vaikeaa ja mieli voi järkkyä.

Kukaan ei vielä osaa arvioida milloin korona päihitetään ja poikkeusolot ovat ohitse. Epävarmuus tulevasta voi olla henkisesti kuluttavaa ja ahdistavaa. Poikkeustilanteessa kaikenlaiset poikkeukselliset tunteet ovat hyväksyttäviä ja hyvin ymmärrettäviä. Maailmanlaajuinen pandemia näkyy kaikista konkreettisimmin henkilökohtaisella tasolla. Ilman pandemiaakin noin kolmasosa opiskelijoista kärsii mielenterveyden oireilusta opiskeluaikana. On sanomattakin selvää, että kohtaamme tässä tilanteessa runsaasti myös uusia haasteita ja vaikeuksia. Yhdessä olemme kuitenkin vahvempia ja selviämme myös tästä koettelemuksesta.

 

Yhdessä vahvempia, myös etänä

Ylioppilaskuntana pyrimme toimimaan parhaamme mukaan tukeaksemme opiskelijoita näinä vaikeina aikoina. Asiantuntijamme auttavat, jos esimerkiksi toimeentulo mietityttää. Tuemme järjestöjämme poikkeustilanteessa. Olemme mukana järjestämässä vappua etäjärjestelyin. Olemme myös avanneet HYYn oman Discord-palvelimen, jossa Helsingin yliopiston opiskelijat voivat kokoontua ja etsiä seuraa sekä vertaistukea.

Lisää tukea tarjoaa moni taho. Helsingin yliopisto järjestää kevään aikana hyvinvointia tukevia tapahtumia verkossa ja yliopiston opiskelijaneuvonta auttaa etänä. Yliopistopapit tarjoavat keskusteluapua ja opintopsykologit jatkavat vastaanottojaan etänä. Nyyti ry järjestää kevään aikana runsaasti erityisesti opiskelijoille suunnattuja chatteja, joissa pääset keskustelemaan huolistasi.

Opiskelijayhteisö on ennen kaikkea kekseliäs ja vahva. Yhdessä selviämme ja pystymme tarjoamaan tukea kaikille sitä tarvitseville. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä ylioppilaskuntaan ja muihin tukea tarjoaviin tahoihin. Laita viestiä läheisillesi. Kerro kaverille, jos ahdistaa. Poikkeustilanne luo epävarmuutta, yksinäisyyttä ja huolta. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse olla yksin, edes poikkeusoloissa.

 

Aaro Riitakorpi        

Pääsihteeri