28.4.2025

Oodi biletykselle

BLOGI

Bileet ovat kaikkea muuta kuin painolasti, ne luovat hyvinvointia ja tukevat opintojen edistämisessä. Blogissa HYYn hallituksen jäsenet Venla Lehtinen ja Sanni Nieminen puolustavat bilettämistä.

Opiskelijoista on luotu yhteiskunnassa mielikuva bilettävänä, rellestävänä ja juopottelevana kansanryhmänä, joiden opinnot eivät etene. Bailaamme, ryyppäämme ja hengailemme niin, että kurssit jäävät toissijaisiksi. Tukien varassa elelevä bilettävä opiskelija on vähintäänkin moraaliton yksilö. Tämä ei ole totta!

Todellisuudessa yksinäisyys ja ulkopuolisuus ovat vahvoja syitä opintojen mahdolliselle viivästymiselle, sillä ilman vahvaa tukiverkkoa ja ystäviä opinnot voivat käydä ylivoimaisen raskaiksi. Ilman opiskelijoita yhteen tuovia juhlia ei olisi opiskelijayhteisöä. Oma sosiaalinen piiri jäisi pieniksi kuppikunniksi sekä opiskelu- ja ryhmätyökerhoiksi. Biletys ehkäisee yksinäisyyttä ja kiinnittyminen opiskelijayhteisöön päin vastoin auttaa opintojen etenemisessä. 

Monelle opintojen aloittaminen yliopistossa on käännekohta elämässä. Opintojen perässä on ehkä muutettu uudelle paikkakunnalle, luotu uudet sosiaaliset piirit ja alettu rakentamaan itsenäistä elämää aikuisena. Opiskeluaikana moni sitoo kestäviä ystävyyssuhteita ja parisuhteita. Vaikka olisikin päässyt sisään omalle unelma-alalle, uudelle opiskelijalle ystävät voivat olla tärkeämpiä kuin itse opinnot. Myös opintojen aikana ulos jääminen saattaa olla iso pelko. Siksi erilaiset opiskelijatapahtumat ja yhteisöllisyyden rakentaminen ovat elintärkeitä.

Juhliva opiskelija rakentaa yhteisöllisyyttä. Yhteisöllisyys on myös ylioppilaskunnan tavoite, jonka päämääränä on toisista huolehtiva ja aidosti välittävä yhteisö. Tästä huolimatta joka kolmas opiskelija ei koe olevansa osa mitään opiskeluun liittyvää ryhmää (KOTT 2024). Korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyskyselyn mukaan puolet opiskelijoista kokee haitallista yksinäisyyttä. Kyselyn mukaan opiskelijat toivovat enemmän mahdollisuuksia tutustua toisiin opiskelijoihin. Bileet ja opiskelijatapahtumat ovat hetkiä, jossa yhteisöä rakennetaan ja tukiverkostoja luodaan. Niinpä onkin tärkeää arvostaa sitä, että opiskelija voi ja saa elää kokonaisvaltaista elämää – myös juhlien ja yhteisön keskellä.

Yhteisöön kiinnittymisen lisäksi juhlimisella on monia muitakin positiivisia puolia, jotka tuntuvat usein jäävän päihteiden käyttöön liittyvien negatiivisten puolten varjoon. Biletohtoriksikin kutsutun sosiologian dosentti Antti Maunun mukaan Suomessa bilettämisen merkitys korostuu, koska meillä on yhä vähemmän aikaa toistemme kohtaamiselle. Siksi juhlien kaltaiset erityiset hetket ovat merkityksellisiä. Juhliessamme kiinnitämme huomiota iloisiin asioihin, onnistumisiin ja merkkipaaluihin, mikä luo merkityksellisyyden tunnetta. Unohdamme arjen huolet ja stressitasot laskevat.

Me opiskelijat jatkamme bilettämistä, ja hyvä niin. Emme pyydä anteeksi sitä, että näymme ja kuulumme kaduilla haalarit päällä ja glitterit poskilla, olemmehan tärkeä osa elävää kaupunkia. Emme kaipaa moralisointia, suokaa meille bilerauha!

Vapputerveisin

Venla Lehtinen
koulutuspolitiikasta vastaava hallituksen jäsen

Sanni Nieminen
tapahtumista vastaava hallituksen jäsen

 

 

Bilerauhan julistus 

Keskiviikkona, jos yhteiskunta suo, 

on meidän opiskelijakulttuurimme ja -yhteisömme armorikas vappujuhla; 

ja julistetaan siis täten yleinen bilerauha kehoittamalla 

kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla ilolla viettämään 

sekä muutoin äänekkäästi ja railakkaasti käyttäytymään, 

sillä se, joka tämän bilerauhan rikkoo ja vapun juhlintaa jollakin 

hyssyttelyllä taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, 

on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää bilerauhan rikkomiseen. 

Lopuksi toivotetaan kaupungin 

kaikille asukkaille riemullista vappunaikaa!