2.5.2024

HYYn vapputervehdys tasavallan presidentille 2024

UUTINEN

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Risto Karinkanta toimitti ylioppilaskunnan terveiset tasavallan presidentille vapunpäivänä. Kuva: Roni Rekomaa / Tasavallan presidentin kanslia

Arvoisa tasavallan presidentti ja rouva Innes-Stubb,

”Onko maallamme malttia vaurastua?” kysyi eräs entinen Ylioppilaslehden päätoimittaja. Suomi ei elä enää vahvan teollisuuspolitiikan aikakautta, vaan maamme tulevaisuuden määrittää kykymme kehittää osaamistamme.

Kilpailukyvyn maailmanlaajuinen kilpajuoksu kiihtyy entisestään, eikä monella alalla ole riittävää olla Suomen paras – on pärjättävä maailmassa. Meidän on löydettävä keinot, joilla kehitämme koulutustasoamme ja teemme maastamme entistä houkuttelevamman.

In the coming years, Finland will face an even greater challenge in retaining international talent, which is crucially needed by academia and business alike. Unfortunately, we are moving in the opposite direction, where even brief gaps between job positions could result in deportation. This trend will contribute to a decline in immigration and a smaller talent pool within Finland.

Suomen menestys nojaa laadukkaaseen korkeakoulutukseen ja osaamiseen. Kun koulutuksesta leikataan ja sen maksuttomuutta rajataan, tulevaisuuden kasvun eväät ovat vaarassa. Meidän on huolehdittava, että kaikilla halukkailla on mahdollisuudet kouluttautua kykyjensä mukaan taloudellisista lähtökohdista riippumatta.

Det är endast genom utbildning som vi kan förvänta oss att Finland lyfter sig ur sin nuvarande ekonomisk situation. För att främja innovation och utveckling krävs satsningar inom högre utbildning och forskning.

Vappu on suomalaisen työn päivä. ”Raha ei sikiä pankeissa, työmies. Se syntyy sinun työstäsi, työmies!” sanoitti toissa lauantaina edesmennyt Kaj Chydenius. Työn määrän lisäksi sen laadulla on väliä. Kekkosen pamfletin myötä Suomi ryhtyi panostamaan ennen näkemättömällä tavalla teollistumiseen. Nyt vaarana on, että vihreän teollisuuden panostukset lipuvat läpi sormiemme ja päädymme olemaan vain Euroopan energiatehdas.

Aujourd’hui la Finlande est de plus en plus ancrée en Europe. Après notre adhésion à l’OTAN, notre intégration à l’Occident est plus forte que jamais. Ensemble, nous sommes plus solides et mieux préparés à affronter les problèmes de sécurité, d’économie et d’environnement.

Kaikesta huolimatta Suomella on edelleen kaikki mahdollisuudet olla koulutuksen ja vihreän teknologian edelläkävijä. Nostetaan siis malja koulutukselle ja suomalaiselle työlle.

Hyvää vappua, glada vappen!

 

Risto Karinkanta
HYYn puheenjohtaja