14.6.2024

HYY on esittänyt vaatimuksen Helsingin yliopistolle sitoutumisesta Israelin akateemiseen boikottiin

UUTINEN

HYYn hallituksen puheenjohtaja Antti Kaijansinkko, varapuheenjohtaja Petra Pulli ja hallituksen jäsen Tilda Lassila tapasivat 14.6. Helsingin yliopiston rehtoria Sari Lindblomia sekä kehittämispäällikkö Markus Laitista Israelin akateemisesta boikotista. Tapaamisessa HYY esitti vaatimuksen siitä, että Helsingin yliopiston tulisi täysimääräisesti toteuttaa Palestininan Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI) ja Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) -liikkeiden vaatimukset liittyen Israeliin kohdistuvaan akateemiseen boikottiin. Käytännössä tämä tarkoittaisi vaihtosuhteiden jäädyttämisen lisäksi myös muunlaisten suhteiden, kuten tutkimusyhteistyön lopettamista. HYY vetoaa sen puolesta, että Helsingin yliopisto täydentäisi päätöstään opiskelijavaihtojen jäädyttämisestä ja sitoutuisi kokonaisuudessaan akateemiseen boikottiin.

”Kuten aiemmin edustajistossa hyväksytyn jäsenaloitteen kautta voidaan havaita, opiskelijayhteisössä on vahva kannatus akateemiselle boikotille. HYY jäsenistönsä mandaatilla vaatii, että Helsingin yliopisto lähtisi tähän boikottiin mukaan. On arvokasta, että yliopiston johdon kanssa käydään keskustelua tällaisista yliopistoyhteisölle tärkeistä kysymyksistä”, kommentoi hallituksen puheenjohtaja Kaijansinkko.

HYY toteaa myös, että Helsingin kaupungin ja HYYn omistaman yrityskonserni Ylvan Porthanian lähettyville ajatellun terassihankkeen suunnittelu on lakkautettu viime viikolla. Ylvan päätös hankkeen lakkauttamisesta tehtiin 5.6.2024. HYYn ja Ylvan lähtökohtana on hankkeelle ollut, ettei se häiritsisi Porthanian edessä sijainnutta mielenosoitusta. HYY ei ole ollut osallisena yliopiston toimiin mielenosoitukseen liittyen.

 

Lisätietoja

Antti Kaijansinkko
HYYn hallituksen puheenjohtaja
antti.kaijansinkko@hyy.fi
050 475 1280

Muita uutisia aiheesta