Hae HYYn hallitukseen vuodelle 2025
UUTINEN
Pian on taas aika valita ylioppilaskunnalle uusi hallitus!
HYYn hallitus vastaa ylioppilaskunnan johtamisesta toimikautensa aikana. Hallituksen toimikausi on yksi vuosi. HYYn edustajisto valitsee hallituksenmuodostajan (=puheenjohtajan) sekä muun hallituksen kokouksessaan 26.11.2024.
HYYn hallitus on täysipäiväinen luottamustoimi, josta maksetaan kuukausittainen palkkio. Edustajisto päättää hallituksen palkkioista talousarvion yhteydessä.
Hallituksessa työskentely
Hallitus kokoontuu useamman kerran viikossa keskustelemaan ja päättämään ylioppilaskunnan linjoista ja suunnasta.
Keskeisiä hallituksen tehtäviä ovat
- ylioppilaskunnan johtaminen
- edustajiston päätösten toimeenpano
- ylioppilaskunnan edustaminen yliopiston ja muiden sidosryhmien suuntaan
- ylioppilaskunnan rekrytoinneista päättäminen
- opiskelijaedustajien valitseminen yliopistohallintoon
HYYn hallitus toimii myös ylioppilaskunnan liiketoimintaa hallinnoivan Ylvan yhtiökokouksena.
Hallitus vastaa kaikesta toiminnastaan edustajistolle. Hallituksen jäsenillä on kullakin yksi tai useampi sektori, jonka toiminnasta he vastaavat hallituksessa.
Hallituksen jäsenten työ koostuu hallituksen yhteisestä työstä sekä omalla sektorilla yhdessä ylioppilaskunnan henkilökunnan kanssa tehtävästä työstä. Käytännössä työajasta noin puolet menee yhteiseen hallitustyöskentelyyn ja puolet sektoreilla tapahtuvaan työhön omien vastuualueitten mukaan. Hallitus on lisäksi keskeinen resurssi HYYn tapahtumien toteuttamisessa. Vuonna 2024 on ollut yhteensä 10 tapahtumapäivää, jotka ovat edellyttäneet koko hallituksen täyttä työpanosta.
Hallitukseen hakeminen
Hallitukseen hakemisesta kiinnostuneille järjestetään 22.10. infotilaisuus HYYn keskustoimistolla, missä hallituksessa toimimisesta kerrotaan enemmän. Tilaisuus on avoin kaikille hallituksen jäsenyydestä kiinnostuneille.
Kun edustajisto on 26.11. valinnut hallituksen, alkaa uuden hallituksen perehdyttäminen tehtäväänsä. Perehdytys alkaa 27.11. järjestettävällä sektori-infolla, missä uudet hallituksen jäsenet pääsevät tutustumaan tehtäviin, joita hallituksessa on mahdollista hoitaa. Muilta osin perehdytystä on joulukuussa kahtena päivänä (ks. aikataulu uutisen lopussa). Kaikkiin perehdytyksiin pääseminen ei ole edellytys hallituksessa toimimiselle, mutta mahdollisimman monen toivotaan pääsevän paikalle kaikkiin perehdytyksiin. Hallituksen toiminta alkaa virallisesti tammikuussa 2025 järjestettävällä hallitusmökillä.
Keskeiset päivämäärät
- 22.10. klo 18–20 infotilaisuus hallituslaisuudesta kiinnostuneille
- Marraskuun alku hallitusneuvottelut
- 23.11. edustajiston kokous ja hallituksen valinta
- 27.11. klo 14–17 uuden hallituksen sektori-info
- 3.12. klo 10–16 uuden hallituksen perehdytystä
- 10.12. klo 10–16 uuden hallituksen perehdytystä
- Mahdollisuus siirtyä seuraamaan edustajiston kokousta yhdessä istuvan hallituksen kanssa TBA
- 11.12. klo 10–16 hiljaisen tiedon vaihto
- TBA SYLin glögit illalla
- 2.–3.1.2025 HYYn hallituksen vuosi alkaa hallituksen mökkireissulla
UKK – usein kysytyt kysymykset
Voiko hallitusvuoden aikana edistää opintoja?
Hallitusvuoden aikana on mahdollista edistää maltillisesti opintoja hallitustöiden ohessa tai esimerkiksi kesällä. Opintoja suunnitellessa kannattaa varautua siihen, että hallituspesti vie aikaa täysipäiväisen työn verran. Hallituksella on lisäksi jonkin verran kiinteitä viikoittaisia menoja, kuten viikoittainen aamukoulu ja viikkopalaverit omien asiantuntijaparien kanssa, joista ei voi olla pois. Osa työviikon aikatauluista on kuitenkin mahdollista järjestellä vuoden alussa eli aikataulun puolesta luentokurssille osallistuminen voi olla mahdollista. Vuotta suunnitellessaan kannattaa aina muistaa ottaa huomioon myös oma jaksaminen.
Voiko hallitusvuoden aikana tehdä muita töitä?
Hallitusvuoteen kannattaa suhtautua täysipäiväisenä työnä. Hallituksella on myös jonkin verran erinäisiä lisämenoja, joihin osallistuminen on joko välttämätöntä tai vähintään toivottavaa. Hallitusvuoden aikana on kuitenkin mahdollista tehdä esimerkiksi kesätöitä, jos haluaa. HYYn hallitukselle maksetaan kuitenkin palkkiota koko vuodelta, myös kesäloman ajalta. Mahdollisia töitä harkittaessa kannattaa ottaa huomioon oma jaksaminen.
Haittaako, jos ei ole valmiiksi jonkin alan asiantuntija?
HYYn hallituksen jäsenet ovat opiskelijoita ja opiskelijoina heillä on asiantuntijuutta opiskelijuudesta, mikä on tärkeintä. Hallitusvuoden aikana oppii valtavasti oman sektorinsa substanssisisällöistä sekä muiden sektorien asioista. Kannattaa muistaa, että HYYn toimintakenttä on valtavan laaja ja kukaan ei hallitse sitä kokonaan. Vuoden aikana hallituslaisten asiantuntemus kasvaa kohisten ja hallitusvuoden aikana hankittu osaaminen on arvokasta myös HYY-vuoden jälkeen.
Minkälaista osaamista hallituksessa toimiminen vaatii?
Hallituksessa on hyödyksi kokemus laajojen tietomäärien käsittelystä, sillä hallitus saattaa saman viikon aikana käsitellä lukuisia eri asiakokonaisuuksia ylioppilaskunnan toiminnasta. Hallituksen jäsenten monipuolisista työpöydistä johtuen tarpeellista osaamista on myös tehtävien priorisointi ja oman työn johtaminen. Näissä asioissa myös kehittyy hallituksen jäsenenä varmasti!
Hallitustyöskentelyn edellytyksiä ovat ryhmätyötaidot, toisten kunnioittaminen ja yhteistyöhalukkuus. Hallitus koostuu eri ryhmistä ja taustoista tulevista jäsenistä ja päätösten tekemiseksi on kyettävä yhteistyöhön ja kompromisseihin.
Kuinka paljon töitä on viikossa?
Töitä on viikosta riippuen keskimäärin 37,5 tuntia viikossa. Osa viikoista saattaa myös olla selvästi pidempiä ja osa selvästi kevyempiä. HYYn hallitus työskentelee maanantaista perjantaihin. Hallituksen paikoitellen pitkiä viikkoja paikkaa osaltaan myös pitkä kesäloma.
Miten vastuualueet jakautuvat hallituksen sisällä?
Hallituksen yhteisen työn lisäksi hallituksen jäsenet tekevät työtään toiminnan eri tiimeissä yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Tiimit ovat edunvalvonta, palvelut ja viestintä. Tiimien sisällä työ jakautuu seuraaville sektoreille: koulutuspolitiikka, sosiaalipolitiikka (jonka alla kaupunki, terveys, asuminen, toimeentulo ja tasa-arvo), kansainväliset asiat, uudet opiskelijat, tuutorit, järjestöt, talousjohtokunnan puheenjohtajuus, vapaaehtoiset, tapahtumat, Ylva, ympäristö, kaksikielisyys ja kehitysyhteistyö.
Jokaisella hallituksen jäsenellä on yksi tai kaksi vastuualuetta, joilla hän toimii hallitusvuoden aikana. Nykyisen hallituksen vastuujakoon tutustut helpoiten täältä.
Onko hallitusvuoden aikana mahdollista käydä vaihdossa? Entä jos valmistun hallitusvuoden aikana?
Hallituksen jäsenten on myös oltava Helsingin yliopiston läsnäolevia opiskelijoita, minkä takia hallitusvuoden aikana valmistuminen johtaa automaattisesti eroamiseen hallituksesta. On syytä myös muistaa, että hallitustyö on täysipäiväistä ja vaatii pääkaupunkiseudulla asumista, joten vaihto-opiskelu hallitusvuoden aikana ei ole mahdollista.
Haittaako, jos ei ole super ekstrovertti ja synnynnäinen minglaaja?
Ei haittaa. Hallituksen työhön kuuluu jonkin verran edustamista, mutta siihenkin saa koulutusta ja tukea. Hallituksella on yhteisiä edustustilaisuuksia ja lisäksi yksittäisillä hallituksen jäsenillä on sektorista riippuen omia edustustilaisuuksia ja tapahtumia. Kannattaa jutella omista toiveista ja peloista hallituksen puheenjohtajan kanssa heti vuoden alussa, jotta hän myös tietää, minkälaiset asiat sinua kiinnostavat.
Miten voin hakea hallitukseen?
Käytännössä hallitukseen hakeminen tapahtuu HYYn edustajistossa edustettuina olevien eri ryhmien kautta. Ryhmät nimeävät ehdokkaansa hallitukseen ja hallitus muodostetaan ryhmien nimeämistä ehdokkaista. Useimmiten ehdokkaat ovat edustajiston jäseniä, mutta tämä ei ole välttämätöntä, ryhmät voivat esittää hallitukseen ketä tahansa HYYn jäsentä, joka on valintahetkellä läsnäoleva opiskelija Helsingin yliopistossa. Eri edustajistoryhmistä löydät tietoa HYYn sivuilta.