HYYn kuntavaaliohjelma


Joukkoliikenteellä opiskelijat kampuksille
Opiskelijoiden keskuudessa joukkoliikenne on selkeästi suosituin tapa liikkua (Opiskelijan kaupunki 2023). Sujuva ja edullinen joukkoliikenne tukee opiskelijoiden päätoimista opiskelua ja hyvinvointia.
Kohtuuhintainen joukkoliikenne:
- Helsingin kaupunkistrategiaan on kirjattava HSL:n opiskelija-alennuksen palauttaminen 50 %:n tasolle. Riittävä alennus joukkoliikennelippuihin varmistaa, että opiskelijat voivat liikkua kampuksille kohtuuhintaisesti ja ekologisesti.


Monikielinen ja elinvoimainen Helsinki
Helsingin kaupungin on mahdollistettava jokaiselle helsinkiläiselle opiskelijalle mahdollisuudet tasapainoiseen elämään, opiskeluun ja työntekoon. Kaupungin on tunnistettava harjoittelut ja työllisyysmahdollisuudet keskeiseksi osaksi kansainvälisten opiskelijoiden kiinnittymistä Helsinkiin. Tukemalla harjoitteluita kaupunki edistää opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksia ja parantaa Helsingin kaupungin pitovoimaa.
Helsingin työ-, opiskelu- ja yrittäjyysperusteisen maahanmuuton toimenpideohjelman mukaisesti kaupunkikonsernin päätavoitteita ovat muun muassa: “kaupungin rooli yritysten ja työnantajien kumppanina sekä kansainvälisten osaajien, yritysten ja sijoittajien alueelle houkuttelijana”, “kansainvälisten osaajien, perheiden ja yrittäjien alueelle asettautumisen sujuvuus” sekä “englanninkielisten palveluiden ja viestinnän kehittäminen ja määrän kasvattaminen sekä asiakaslähtöisyyden ja laadun parantaminen”.
Kolmikielinen Helsinki:
- Helsingin kaupunkistrategiaan kirjataan tavoite: Valtuustokauden loppuun 2029 mennessä Helsinki tarjoaa kattavasti suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä kaupungin palveluita kaikille kuntalaisille.
Kielitaitoa tukevat palvelut ja työmahdollisuudet:
- Kaupunki tarjoaa englanninkielisiä palveluita ja edistää suomen ja ruotsin kielen oppimista esimerkiksi harjoitteluiden kautta.
- Kaupungin on jatkettava ja kehitettävä toimintaa, jolla pyritään ratkaisemaan kansainvälisten opiskelijoiden harjoittelupaikkojen saatavuuteen liittyviä ongelmia yhteistyössä opiskelijoiden, korkeakoulujen ja yritysten kanssa.


Kohtuuhintainen asuminen opiskelijoille
Opiskelija-asuntosäätiöt ovat keskeisessä asemassa turvaamassa pääkaupunkiseudun opiskelijoiden asumista. Helsingin tulee tukea opiskelija-asuntosäätiöiden toimintaa ja varmistaa, että opiskelijoilla on saatavilla riittävästi kohtuuhintaisia ja laadukkaita asuntoja, jotka vastaavat opiskelijoiden tarpeisiin.
Asuminen on suurin yksittäinen opiskelijan kuukausittainen menoerä. Näin ollen riittävällä kohtuuhintaisen opiskelija-asumisen saatavuudella on välittömiä positiivisia vaikutuksia niin opiskelijoiden toimeentuloon kuin hyvinvointiin. Kohtuuhintainen asuminen on keskeisimpiä täysipäiväisen opiskelun mahdollistajia.
Laadukkaat opiskelija-asunnot tekevät Helsingistä houkuttelevan opiskelijakaupungin ja vahvistavat sen asemaa koulutuksen ja tutkimuksen keskuksena.
Opiskelija-asuntojen tuotannon merkittävä lisääminen:
Opiskelija-asuntojen määrä on äärimmäisen pieni alati kasvavalle opiskelijamäärälle aloituspaikkojen lisääntyessä. Hyvien kulkuyhteyksien varrelle rakennetut opiskelija-asunnot tarjoavat ratkaisuja pysäköintivelvoitteiden yhteensovittamiseen eri hallintamuotojen välillä. Helsingissä ja muissa pääkaupunkiseudun kunnissa opiskelija-asuntosäätiöiden rakentamille asunnoille tulee varata riittävästi tontteja kohtuullisten etäisyyksien päästä korkeakoulukampuksista:
- Kaupunkistrategiaan on asetettava konkreettinen tavoite 1000 uuden opiskelija-asunnon vuosituotannon määräksi.
Pääkaupunkiseudun opiskelija-asumisen visio:
Laaditaan pääkaupunkiseudun opiskelija-asumisen pitkän aikavälin visio, joka toimii strategisena suunnannäyttäjänä pääkaupunkiseudun opiskelija-asumisen kehittämiselle. Vision keskeisinä tavoitteina tulee olla opiskelija-asuntomäärän kehittäminen osana opiskelijoiden asuntopulan ratkaisua. Visio laaditaan yhteistyössä pääkaupunkiseudun kaupunkien, korkeakoulujen sekä opiskelija-asuntosäätiöiden kanssa, jotta tulevaisuuden opiskelija-asuntojen tarpeet voidaan ennakoida. Strategiassa otetaan huomioon alueiden monimuotoisuuden säilyttäminen ja alueelliset tarpeet opiskelija-asuntokannalle. Opiskelija-asuntokannan kehittämisessä on huomioitava esimerkiksi Hoasin teetättämien kyselytutkimuksien dataa opiskelijoiden asumistoiveista. Visiotyössä voidaan hyödyntää tarkoituksenmukaisella tavalla myös muita sidosryhmiä.
- Kaupunkistrategiaan kirjataan Helsingin kaupungin, muiden pääkaupunkiseudun korkeakoulukaupunkien, korkeakoulujen sekä opiskelija-asuntosäätiöiden yhteistyössä toteuttama pitkän aikavälin opiskelija-asumisen visio opiskelijoiden asuntopulan ratkaisemiseksi.


Saumattomat terveyspalvelut läpi ja jälkeen opintojen
Viivästykset hoitopolulla ovat kalliita inhimillisestä sekä yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Mikäli opiskelija ei pääse aiheenmukaiseen erityissairaanhoidon palveluihin kuntatasolla, voi viivästyminen johtaa niin kutsuttuihin “kannattelukäynteihin”. Kannattelukäynneissä opiskelijaterveydenhuollon kallisarvoisia resursseja käytetään potilaan hoitoon, vaikka tarve erikoissairaanhoidolle on jo todettu. Kannattelukäynnit kuormittavat opiskelijaterveydenhuollon resursseja sekä hidastavat muiden opiskelijoiden pääsyä aiheenmukaiseen hoitoon.
Viiveet hoitopolulla voivat johtaa tilanteeseen, jossa lopullinen hoidontarve myös erikoissairaanhoidon palveluissa kasvaa. Opiskelijan odotuttaminen on kallista sekä inhimillisestä sekä yhteiskunnallisesta näkökulmasta.
YTHS:n tehdessä lähete perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon, tulisi lähetekäsittelyjärjestelmät ja kriteerit sovittaa yhteen opiskeluterveydenhuollon kanssa. Nykytilanteessa läheteprosessi vaatii paljon manuaalista työtä ja kuormittaa terveydenhuoltojärjestelmää tarpeettomasti.
Kannattelukäyntien tarpeen vähentäminen:
- Korkeakouluopiskelijoiden hoitopolkua kehitetään YTHS:n ja kunnallisen terveydenhuollon välillä siten, että opiskelijat pääsevät ajoissa erikoissairaanhoidon piiriin. Tämä vähentää YTHS:n kuormitusta ja vapauttaa resursseja YTHS:n ennaltaehkäisevään työhön sekä perusterveydenhuoltoon. Tämä parantaa opiskelijoiden pääsyä aiheenmukaisiin terveyspalveluihin.
Lähetejärjestelmien yhteensovittaminen:
- HUSin ja YTHS:n lähetejärjestelmät harmonisoidaan siten, että hoito etenee sujuvasti ja ilman ylimääräistä manuaalista työtä. Tämän seurauksena kaupunki ja HUS voi kohdentaa resurssejaan tehokkaammin.
-
-
HYYn ja Helsingin yliopiston kuntavaalipaneeli
Tervetuloa HYYn ja Helsingin yliopiston kuntavaalipaneeliin!
Miten eri puolueet kehittäisivät Helsingin joukkoliikennettä? Minkälaisia ratkaisuja tarjotaan asumiseen liittyen? Miten Helsinkiin saadaan lisää kansainvälisiä osaajia? Tule ottamaan selvää Tiedekulmaan 1.4. klo 17!
Mitä: HYYn ja Helsingin yliopiston kuntavaalipaneeli
Missä: Tiedekulmassa
Milloin: 1.4.2025 klo 17-19
Juontaja: Roosa Welling, Ylioppilaslehden päätoimittaja
Panelistit:
- Jenni Pajunen, kokoomus, kaupunginvaltuutettu
- Atte Harjanne, vihreät, kansanedustaja
- Eveliina Heinäluoma, SDP, kansanedustaja
- Paavo Arhinmäki, vasemmistoliitto, apulaispormestari
- Wille Rydman, perussuomalaiset, elinkeinoministeri
- Marcus Rantala, RKP, kaupunginvaltuutettu
- Terhi Peltokorpi, keskusta, kaupunginvaltuutettu
Paneeli myös striimataan Tiedekulman nettisivuilla.
Paneeli järjestetään suomeksi.
Esteettömyystiedot: Tiedekulman kaikkiin tiloihin on esteetön pääsy. Esteetön sisäänkäynti on Yliopistonkadun ja Fabianinkadun kulmassa sijaitsevassa hissiaulassa. Kerrosten välillä voi kulkea hissillä. Kerroksissa K1 ja 2 on liikuntaesteetön WC-tila.
-
-
-
HYYn Ympäristövaliokunnan ja John Nurmisen Säätiön kuntavaalipaneeli
Helsinki lupaa kunnianhimoista ilmastovastuuta ja meriluonnon suojelua. Onko pääkaupunki todella luonnonsuojelun edelläkävijä, vai jääkö luonto vain vaalilupauksiin ja juhlapuheisiin?
Mitä: John Nurmisen Säätiön ja HYYn Ympäristövaliokunnan vaalipaneeli: Ympäristö puhuu kuntavaaleissa
Missä: Tiedekulma (Yliopistonkatu 4) & livestriimi
Milloin: 2.4.2025 klo 17-18.15Paneelissamme kysymme, kuinka Helsingin neljän suurimman puoleen pormestariehdokkaat johtaisivat Helsinkiä Itämeren ja ympäristön näkökulmasta.
Paneeliin osallistuvat vihreiden Atte Harjanne, kokoomuksen Daniel Sazonov, SDP:n Eveliina Heinäluoma ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.
Mitä tieteellinen tutkimus sanoo käsiteltävistä ympäristökysymyksistä? Tieteellisen näkökulman teemoihin tarjoaa emeritusprofessori ja Suomen ilmastopaneelin entinen puheenjohtaja Markku Ollikainen.
Paneelin järjestävät John Nurmisen Säätiö ja HYYn ympäristövaliokunta.
-


Mitkä kuntavaalit?
Helsingin kuntavaaleissa valitaan 85 valtuutettua kaupunginvaltuustoon, joka on Helsingin kaupungin ylin päätöksentekoelin. Valtuusto päättää esimerkiksi kaupungin taloudellisista asioista sekä kaupungin hallinnon järjestämisestä. Se myös nimittää kaupunginhallituksen ja lautakuntien jäsenet, täyttää tärkeimmät virat sekä valitsee pormestarin ja apulaispormestarit.
Kuntavaalit ovat ennen kaikkea lähidemokratiaa edustavat vaalit. Kaupunginvaltuutetut päättävät asioista, jotka ovat lähellä jokaisen helsinkiläisen arkea.
Kaupunginvaltuustosta ja sen toiminnasta voit lukea lisää Helsingin kaupungin verkkosivuilta.


Äänestäminen
Äänestäminen on jokaisen täysi-ikäisen kansalaisen perusoikeus. Suomessa asuvalla Suomen kansalaisella ja täysi-ikäisellä maassa vakituisesti asuvalla ulkomaalaisella on oikeus äänestää kuntavaaleissa.
Vaalipäivänä 13.4. jokainen äänioikeutettu voi äänestää vain oman äänestysalueensa äänestyspaikalla. Ennakkoäänestyksen aikana 2.4.-8.4. voi äänestää millä tahansa kotimaan ennakkoäänestyspaikalla. Ennakkoäänestys ulkomailla suoritetetaan 2.–5.4.
Vaalipaikalla äänestäjän on esitettävä henkilöllisyystodistus, paperista ilmoitusta äänioikeudesta ei tarvitse ottaa mukaan.
-
-
Ennakkoäänestyspaikat kampusten läheisyydessä
Keskusta
- Kauppakeskus Citycenter, 2 kerros: Kaivokatu 8, 00100 Helsinki
- Keskuskirjasto Oodi, 3 kerros: Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki
- Kaupungintalo: Pohjoisesplanadi 11–13, 00170 Helsinki
- Eduskunnan Pikkuparlamentti, Kansalaisinfo: Arkadiankatu 3, 00100 Helsinki
Kumpula
- Arabianrannan kirjasto: Hämeentie 135 A, 00560 Helsinki
Meilahti
- Töölön kirjasto: Topeliuksenkatu 6, 00250 Helsinki
Viikki
- Viikin kirjasto: Viikinkaari 11, 00790 Helsinki
-