Fuksiviikko 21.-25.9.2020

Fuksiviikko on kokonaan uusi ja täysin etänä järjestettävä tapahtuma, jossa tutustutaan HYYn ja opiskelijajärjestöjen toimintaan sekä yliopiston toimijoihin helposti ja turvallisesti – hauskanpitoa unohtamatta!

 • Fuksiviikko on Helsingin yliopiston uusille opiskelijoille suunnattu tapahtuma, joka tarjoaa sukelluksen opiskelijaelämän ja yliopistoyhteisön syövereihin. Fuksiviikon aikana esitellään ylioppilaskunnan toimintaa, järjestöjä ja yliopiston toimijoita. Viikko huipentuu perjantain Fuksihaasteeseen, jossa fuksit pääsevät suorittamaan toinen toistaan hauskempia tehtäviä.

 • HYY kulkee opiskelijoiden matkassa mukana aina fuksivuodesta valmistumiseen saakka. Tutustu ylioppilaskuntasi toimintaan ja ota opiskelijavuosistasi kaikki irti heti alkumetreistä alkaen!

  Yhteisö
  Ennen kaikkea olemme opiskelijoiden yhteisö. HYYssä pääset osallistumaan toimintaan juuri sinua kiinnostavalla tavalla. Järjestämme hauskoja tapahtumia ympäri vuoden fuksitapahtumista vappuun. Jokainen on osa opiskelijayhteisöä itselle sopivalla tavalla.

  Tapahtumat
  Valiokunnat
  Opiskelijajärjestöt
  Organisaatio

  Etusi valvoja
  Valvomme etuasi. Pitkäjänteisen ja usein näkymättömän edunvalvontatyön ansiosta opiskelijat voivat iloita muun muassa Kela-tuetusta opiskelijaruuasta, edullisista opiskelija-asunnoista ja opiskelijoiden terveydestä huolehtivasta YTHS:stä.

  HYY vaikuttaa
  Opiskelijaruokailu (Unicafe)
  Opiskelija-asunnot (HOAS)
  Opiskelijoiden terveydenhuolto (YTHS)

  Palveluntarjoaja
  HYYn jäsenet ovat oikeutettuja lukuisiin jäsenetuihin, kuten tuettuun opiskelijaruokailuun, oikeusapuun, Ylioppilaslehteen, Studentbladetiin, Ylioppilaskalenteriin, fuksioppaaseen, opiskelijakorttiin ja opiskelija-alennuksiin ympäri Suomea.

  Jäsenelle
  Selviytymisopas
  Opiskelijakortti
  Ylioppilaslehti
  Studentbladet

   

 • HYYn piirissä toimii yli 250 järjestöä – mikä ois just se sun juttu?

  Oletko kiinnostunut löytämään itsellesi sopivan yhteisön esimerkiksi pääaineesi, kotiseutusi, aatteesi tai uskontosi perusteella? Haluaisitko ehkä kokeilla siipiäsi kuoron tai teatterinharrastuksen parissa? Järjestöistä löytyy kaikkea olutharrastajista taekwondoon ja roolipelaamisesta akateemiseen kinkyilyyn!

  ▶ Aine- ja tiedekuntajärjestöt
  Helsingin yliopistossa on 11 tiedekuntaa, joissa kaikissa opiskelijat ovat muodostaneet erilaisia järjestöjä yhdistämään samaa alaa opiskelevia ylioppilaita. Useissa tiedekunnissa ainejärjestöjen yhteistyötä koordinoi tiedekuntajärjestö. Yliopistossa toimii myös tiedekuntarajat ylittäviä monitieteisiä ainejärjestöjä.

  Tutustu kaikkiin aine- ja tiedekuntajärjestöihin

  ▶ Osakunnat
  Osakunnat ovat poikkitieteellisiä eri-ikäisten ja eri alan opiskelijoiden yhteenliittymiä, joiden jäseniä yhdistävät yleensä siteet samalle maantieteelliselle alueelle. Kuka tahansa ylioppilaskunnan jäsen voi liittyä osakuntaan opiskelualasta, elämäntyylistä ja poliittisista mieltymyksistä riippumatta. Usein osakuntaan liitytään esimerkiksi kotiseudun, opiskelija-asunnon, harrastuksen tai vaikkapa ystävyys- tai sukulaissuhteiden perusteella. Osakunnat ovat suomen vanhimpia opiskelijajärjestöjä. Helsingin yliopiston 15 osakunnasta neljä on ruotsinkielisiä.

  Tutustu osakuntiin

  ▶ Yhteiskunnalliset ja uskonnolliset järjestöt
  Aatteellisia järjestöjä, yhteiskunnallista aktiivisuutta useista eri aiheista luonnonsuojelusta ihmisoikeuksiin sekä erilaisia hengellisiä seuroja ja kerhoja.

  Tutustu yhteiskunnallisiin ja uskonnollisiin järjestöihin

  ▶ Kulttuurijärjestöt
  Haluaisitko kokeilla esimerkiksi kuorolaulua, teatteriharrastusta tai liittyä orkesteriin? Kulttuurijärjestöjen joukosta löytyy myös erilaisia kulttuurin parissa toimivia harrastejärjestöjä, joiden jäseniä yhdistää kiinnostus esimerkiksi tietynlaista musiikkia, kirjallistuutta tai elokuvia kohtaan.

  Tutustu kulttuurijärjestöihin

  ▶ Muut järjestöt
  Kaikenlaista akateemista harrastamista ruoka- ja juomakerhoista roolipelaamiseen sekä videopeleistä väittelyyn. Myös liikunta- ja urheilujärjestöt löytyy täältä: kamppailulajeja, joukkuelajeja, yksilölajeja – kaikkea liikuttavaa.

  Tutustu muihin järjestöihin

FUKSIHAASTE 25.9.2020

Oletko valmis tarttumaan haasteeseen?

Fuksihaaste sisältää runsain mitoin erilaisia etänä toteutettavia hauskoja rasteja, joita voi lähteä suorittamaan joko yksin tai joukkueen voimin!

 • Fuksihaaste on Helsingin yliopiston uusille opiskelijoille tarkoitettu virtuaalinen rastiseikkailu. Fuksihaasteessa uudet opiskelijat kokoavat itselleen joukkueen (1-8hlö), suorittavat yhdessä hauskoja rastitehtäviä sekä pukeutuvat mitä loistokkaimpiin tiimiasuihin! Fuksihaaste on uusille opiskelijoille erinomainen tapa sukeltaa mukaan opiskelijakulttuurin ja yliopistoyhteisöön.

  Fuksihaasteessa palkintoja satelee joukkueille, jotka suorittavat riittävän määrän rasteja ja joilla on pukuloisto kohdillaan.

 • ▶ ILMOITTAUTUMINEN

  Ilmoittautuminen Fuksihaasteeseen alkaa keskiviikkona 2.9.2020 kello 12.00 ja päättyy sunnuntaina 20.9.2020 kello 23.59.

  Tapahtuman ilmoittautuminen on päättynyt.

  Fuksihaasteeseen osallistutaan joukkueittain. Joukkueen koko on 1-8 henkeä. Joukkueen tulee koostua Helsingin yliopiston uusista opiskelijoista, ja siihen voi kuulua myös tuutoreita. Seikkailuun osallistuminen on kaikille ilmaista.

  Joukkueiden ilmoittautumislomakkeessa kysytään seuraavia asioita: Joukkueen nimi, tiedekunta, koko, kieli, kapteeni ja kapteenin yhteystiedot sekä seikkailijoiden nimet.

  ▶ RASTIT

  Kaikki Fuksihaasteen rastit löytyy erillisestä Fuksihaaste-mobiilisovelluksesta, joka julkaistaan muutamaa viikkoa ennen tapahtumaa. Varsinaiset rastit julkaistaan mobiilisovelluksessa kun Fuksihaaste alkaa, eli 25.9. kello 16.00.

  Rastit on jaoteltu kymmeneen kategoriaan: quiz, for fun, creativity, puzzle, music, sports, improvisation, science, cooperation ja student culture.

  ▶ MOBIILISOVELLUS

  Fuksihaasteessa käytetään mobiilisovellusta, joka kokoaa kaikki joukkueiden tarvitsemat tiedot yhteen. Sovelluksesta löytyvät kaikki haasteen rastit ja rastikuvaukset, aikataulu sekä Fuksihaasteen säännöt.

  Mobiilisovelluksessa pystyt selaamaan rastikuvauksia jo ennen haasteen alkua ja valitsemaan omat suosikkisi “Favourite” -toiminnolla.

  Psst! Lisäksi mobiilisovelluksesta löytyy kartta, johon on koottu kaikkien haasteeseen osallistuvien järjestöjen kuvaukset ja tilojen sijainnit. Kartan selailu on hauska ja helppo tapa bongata itselleen kiinnostavia järjestöjä.

  Fuksihaasteen mobiilisovellus julkaistaan muutamaa päivää ennen tapahtumaa.

  ▶ PALKINNOT

  Paras tiimiasu
  Fuksisyksyn tapahtumissa on perinteisesti nähty myös suurenmoista pukuloistoa, kun fuksit ovat pistäneet parastaan tiimipukeutumisen merkeissä. Tutustu esimerkiksi vuoden 2018 Fuksiseikkailun tunnelmiin täältä! Osallistu Fuksihaasteen pukukilpailuun lisäämällä joukkueestasi kuvan Instagramin feediin hashtagilla #fuksihaastepukukilpailu ja tagaamalla @hyy_hus. Huomioithan, että profiilin tulee olla julkinen, jotta kuva on mukana kilpailussa. Kilpailuun on mahdollista osallistua perjantaina 25.9. kello 16-20 välisenä aikana.

  Palkintosijoille pääsee kolme eniten tykkäyksiä kerännyttä joukkuetta sekä yksi tuomariston valitsema joukkue. Voittajat julkaistaan perjantaina 25.9. kello 20.00 alkavilla Fuksihaasteen jatkoilla @hyy_hus Instagramissa! Voittajiin otetaan yhteyttä myös henkilökohtaisesti.

  Rastisuoritukset
  Kaikki joukkueet, jotka ovat Fuksihaasteen aikana suorittaneet hyväksytysti yhteensä 10 rastia viidestä eri kategoriasta palkitaan! Lisätietoja palkinnoista luvassa myöhemmin.

  SÄÄNNÖT & OHJEET

  • Joukkue ei saa jakautua useampaan ryhmään ja suorittaa rasteja samanaikaisesti.
  • Joukkueen on suoritettava vähintään kymmenen rastia.
  • Joukkueen on suoritettava rasteja vähintään viidestä eri kategoriasta.
  • Joukkueen tulee huomioida toiminnassaan voimassa olevat korona-rajoitukset.
 • ▶ MIKSI RASTINPITÄJÄKSI?

  Fuksihaaste on HYYn järjestämä poikkitieteellinen sukellus ylioppilaskuntaan, sen järjestöihin ja läheisiin yhteistyötahoihin. Rastin pitäminen on hauska tapa esitellä järjestöä ja sen toimintaa uusille opiskelijoille! Fuksihaasteella on osittain tarkoitus paikata myös Avajaiskarnevaalien peruuntumista ja sen myötä järjestöiltä uupumaan jääneitä näkyvyyden paikkoja.

  Lisäksi Fuksihaasteessa rastia voivat pitää myös HYYn yhteistyökumppanit. Kysy lisätietoa yhteistyökumppanuuksista: Susanne Salo, susanne.salo@hyy.fi

  ▶ ILMOITTAUDU RASTINPITÄJÄKSI

  Ilmoittaudu rastinpitäjäksi täältä!

  Rastinpitäjien ilmoittautuminen on avoinna 30.8. kello 23.59 saakka. (ilmoittautumisaikaa jatkettu)

  Ilmoittautumislomakkeessa kysytään mm. yhteyshenkilöä, linkkiä rastitehtävän sivulle sekä lyhyttä (max. 200 merkkiä mukaan lukien välilyönnit) kuvausta rastista Fuksihaasteen-mobiilisovellusta varten.

  Muita tahoja kuin HYYn järjestöjä otetaan rastinpitäjäksi tapauskohtaisesti. Ota yhteyttä ja kysy lisätietoja!

  ▶ RASTIN SUUNNITTELU JA HYVÄ RASTIKUVAUS

  Tarkemmat ohjeet hyvän ja toimivan rastin suunnitteluun löydät täältä!

  Fuksihaasteen rastien suunnittelu poikkeaa merkittävästi Fuksiseikkailun rasteista, joten tutustuthan ohjeistuksiin huolella.

   

 • Fuksihaasteen loputtua kello 20.00 alkaen parhaita paloja @hyy_hus Instagramissa!

  Jatkoilla katsotaan parhaita paloja Fuksihaasteen suorituksista ja paljastetaan pukukilpailun voittajat!