11.10.2021

Vill du påverka unviersitetets studiefrågor, stipendier eller Öppna universitets saker?

NYHET

Flera platser för studentrepresentanter i universitetets kommittéer blir lediga för nästa period. Läs mer om de lediga platserna nedan!

 

UTBILDNINGSRÅDET

Det här är en riktig drömplats för studerande som vill påverka! Utbildningsrådet är universitetets högsta kommitté för studiefrågor. Här om någonstans kan man kan påverka studiefrågor direkt! I rådet finns också en sakkunnig i högskolepolitik från HUS. Rådets studerandemedlemmar är jämställda med de övriga medlemmarna.

Utbildningsrådet har till uppgift att bereda och följa upp de strategiska riktlinjerna för utbildningen vid universitetet samt att främja och följa upp kvaliteten på undervisningen och lärandet. I denna uppgift är du i centrum för studentpåverkan och lyfter fram de studerandes perspektiv i omfattande diskussioner och riktlinjer som gäller hela universitetet. Ett intresse för och åsikter om universitets- och högskolepolitiska frågor på universitetsnivå räknas som merit i uppgiften. Utbildningsrådet sammanträder cirka en gång i månaden under terminerna och dess huvudsakliga mötesspråk är finska. Till rådet söks en studentrepresentant. Nästa period är 1.1.2022-31.12.2023.

 

FÖRVALTNINGSNÄMNDEN FÖR VETENSKASFONDERNA

Förvaltningsnämnderna har i uppgift att utlysa stipendier, priser och andra eventuella understöd som delas ut från de medel som donerats till fonderna och att fatta beslut om beviljandet av dem. Förvaltningsnämnderna har tillsatts enligt campus, dvs. varje campus vetenskapsfond förvaltas av en egen nämnd.

Du får alltså bekanta dig med förvaltningen av fonderna, behandlingen av ansökningar och beslutsfattandet. Du får erfarenhet av förhandlingar, mötespraxis och förvaltning. Du kan också ansöka om ett intyg över uppdraget hos HUS! Förvaltningsnämndernas mötesspråk är finska. Nästan period är 1.1.2022-31.12.2023.

Du kan söka till en sådan förvaltningsnämnd som representerar den fakultet där du själv är närvarande studerande. Du ska dessutom behärska finska flytande. Det finns inga andra begränsningar eller krav! Vi önskar att du har intresse och entusiasm för arbetet med fonderna. Vi vill gärna ha sökande från så olika bakgrunder som möjligt och i våra val strävar vi efter att se till att olika ämnen representeras på ett jämlikt sätt. Läs närmare om de lediga platserna för studentrepresentanter nedan:

  • Förvaltningsnämnden för vetenskapsfonderna på Campus Vik representerar veterinärmedicin, farmaci, bio- och miljövetenskaper och agrikultur-forstvetenskap. Till förvaltningsnämnden söks två studerandemedlemmar som ska vara närvarande studerande vid Veterinärmedicinska fakulteten, Farmaceutiska fakulteten, Bio- och miljövetenskapliga fakulteten eller Agrikultur- forstvetenskapliga fakulteten.
  • Förvaltningsnämnden för vetenskapsfonden på Campus Mejlans representerar medicin. Till förvaltningsnämnden söks en studerandemedlem som ska vara närvarande studerande vid Medicinska fakulteten.
  • Förvaltningsnämnden för vetenskapsfonden på Campus Gumtäkt representerar matematik och naturvetenskaper. Till förvaltningsnämnden söks en studerandemedlem som ska vara studerande vid Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten.
  • Förvaltningsnämnden för vetenskapsfonderna på Centrumcampus 1 representerar humanistiska vetenskaper. Till förvaltningsnämnden söks en studerandemedlem som ska vara studerande vid Humanistiska fakulteten.
  • Förvaltningsnämnden för vetenskapsfonderna på Centrumcampus 2 representerar juridik, teologi, samhällsvetenskaper och pedagogik. Till förvaltningsnämnden två studerandemedlemmar som ska vara studerande vid Juridiska fakulteten, Teologiska fakulteten, Statsvetenskapliga fakulteten eller Pedagogiska fakulteten.

 

DIREKTIONEN FÖR ÖPPNA UNIVERSITETET

Öppna universitetet är en fristående institution vid Helsingfors universitet som genomför, utvecklar och koordinerar allmänbildande och forskningsbaserad universitetsundervisning som ordnas enligt principerna för det öppna universitetet. Öppna universitetet främjar aktivt och initiativrikt universitetets samverkan med samhället med sitt samarbetsnätverk. Öppna universitetets specialuppgift är att utveckla det fria bildningsarbetet och universitetets Studia Generalia-verksamhet.

Öppna universitetet har en direktion som utnämns av Helsingfors universitets rektor. Direktionen har bland annat till uppgift att utveckla Öppna universitetets verksamhet i dess helhet i enlighet med målen för universitetets verksamhet och ekonomi samt universitetets strategi och Öppna universitetets målprogram. Som studerandemedlem i direktionen ger du de studerandes perspektiv i utvecklingen av Öppna universitetet och andra ärenden som behandlas.

Direktionens mandatperiod är fyra år, dock så att de medlemmar som företräder Öppna universitetets studerande utses för två år i sänder. För närvarande söks en suppleant för innevarande period som löper ut 31.3.2022.

 

VAD FÖRVÄNTAS AV MIG I UPPGIFTEN?

Framför allt önskar man att du är intresserad av och har motivation för att sköta uppgifterna. I dessa organ representerar du hela studentgemenskapen och har till uppgift att verka för de studerandes bästa genom att ge studerandeperspektivet i de ärenden som behandlas. Du ska dessutom vara närvarande studerande vid Helsingfors universitet.

Du behöver inte heller alls sköta uppgiften ensam! Du kan be om synpunkter på de frågor som behandlas till exempel av fakultets- och ämnesföreningar för att få en mer omfattande uppfattning om de studerandes åsikter. Du kan också alltid kontakta HUS sakkunniga i högskolepolitik om du behöver råd. HUS utbildar också i studentpåverkan under hela året, det lönar sig att delta i utbildningarna!

 

HUR ANSÖKER JAG OM ATT BLI STUDENTREPRESENTANT?

Ansökan ska lämnas i ansökningssystemet Halloped senast 31.10.2021 kl. 23.59. Ansökan behöver inte vara lång. I din ansökan ska du åtminstone ange ditt nuvarande huvudämne, ditt utbildningsprogram eller din studieinriktning samt ditt studentnummer (studentnumret används endast för kontroll av närvaron, uppgiften raderas efter kontrollen). Studentkåren anser dessutom att följande är till fördel för sökande och önskar att de beskrivs också i ansökan:

  • Motivation för uppgiften.
  • Möjlig tidigare erfarenhet som studentrepresentant inom förvaltningen, som studieansvarig eller i andra uppgifter som hänför sig till intressebevakning för studerande.

Studentkåren önskar sökande av olika kön och från olika bakgrunder som befinner sig i olika skeden av studierna. Vid urvalet strävar man efter att se till att olika fakulteter representeras så väl som möjligt.

Mer information om ansökan och uppgifterna ger

sakkunnig i högskolepolitik Marianna Suokas, 0503255202, marianna.suokas@hyy.fi.