7.11.2022

Vi söker studentrepresentanter till jämlikhets- och likabehandlingskommittén!

NYHET

Hur arbetar Helsingfors universitet med jämlikhets- och likabehandlingsfrågor? Hurdana projekt är nu på gång? Sök en plats i jämlikhets- och likabehandlingskommittén så kan du själv komma med och arbeta med dessa teman!

ORGANET

Jämlikhets- och likabehandlingskommittén vid Helsingfors universitet arbetar för att främja och utveckla jämlikhet och likabehandling vid Helsingfors universitet. Kommitténs uppgift är att:

  • arbeta för att målen i jämställdhetslagen och diskrimineringslagen förverkligas inom universitetet och följa med hur jämlikheten främjas på universitetet samt att rapportera om detta
  • påverka universitetssamfundet så att attityderna mot och åsikterna om jämlikhet och likabehandling är positiva och att strukturerna för dessa frågor förstärks i enlighet med universitets strategiska linjedragningar
  • bereda jämlikhets- och likabehandlingsplanen i enlighet med jämställdhetslagen och diskrimineringslagen.

Helsingfors universitet ordnar också varje år ett temaår då man behandlar olika aspekter av jämlikhet och likabehandling. Kommittén arbetar med ärenden och evenemang i anknytning till temaåret. I år har temat till exempel varit inkludering av personer med funktionsnedsättningar och kommittén har ordnat evenemang som behandlat denna fråga. Kommittén utser också varje år mottagaren av Maikki Fribergs jämlikhetspris. Du har med andra ord möjlighet att bekanta dig med och också i praktiken jobba med jämlikhet och likabehandling inom Helsingfors universitet!

Som ordförande för kommittén fungerar prorektor Tom Böhling, som ansvarar för likabehandlingsfrågor, och Timo Valtonen, som är likabehandlingsansvarig, är sekreterare. Medlemmarna i kommittén representerar många olika instanser inom universitetet. Medlemmarna representerar fakulteterna, personalen och studenterna. Kommitténs mandatperiod inleddes 2021 och pågår till 2024. Studentrepresentanterna är medlemmar i kommittén två år i taget och nu söker vi studentrepresentanter för tvåårsperioden 1.1.2023-31.12.2024. Kommittén arbetar huvudsakligen på finska.

Studenterna har två ordinarie platser i kommittén och två suppleantplatser. HUS sakkunniga Tiia Niemi kommer att inneha den ena ordinarie platsen och som suppleant fungerar en av HUS styrelsemedlemmar. Vi söker nu en ordinarie medlem och en suppleant till kommittén. Alla studentrepresentanter, också suppleanterna, får delta i mötena, vilket betyder att suppleanterna har möjlighet att delta i verksamheten lika aktivt som de ordinarie medlemmarna. HUS sakkunniga är med vid mötena och fungerar som stöd för studentrepresentanterna, så du blir inte lämnad ensam!

Enligt instruktionerna för Helsingfors universitet och för HUS val av studentrepresentanter är det HUS styrelse som utnämner studentrepresentanterna i organen vid Helsingfors universitet.

VAD FÖRVÄNTAR VI OSS AV DIG?

Du ska vara närvaroanmäld studerande vid Helsingfors universitet. Uppdraget förutsätter inga särskilda kunskaper utan det viktigaste är intresse, motivation och beredskap att förbinda sig till uppdraget. Mötena hålls högst en gång i månaden (ofta mera sällan än så) och förutom den tid själva mötena tar, så tar det tid att förbereda sig inför mötena och bekanta sig med mötesmaterialet. Kommittén diskuterar mycket och ett viktigt uppdrag är att bereda jämlikhets- och likabehandlingsplanen. Då du jobbar med detta har du möjlighet att ta del av frågor som är viktiga med tanke på hela universitetet!

HUR SÖKER MAN EN PLATS SOM STUDENTREPRESENTANT?

Du ansöker om platsen som studentrepresentant på adressen beta.halloped.fi senast 20.11.2022 kl. 23.59.

Din ansökan behöver inte vara lång. Ange i din ansökan ditt nuvarande huvudämne eller ditt utbildningsprogram och studieinriktning samt ditt studentnummer (Studentnumret används endast för att kontrollera att du är anmäld som närvarande. Informationen raderas genast efter kontrollen). Studentkåren ser följande faktorer som positiva för den sökande:

  • motivation och möjlighet att binda sig vid att sköta uppdraget
  • insikter i utvecklingen av universitetets jämlikhets- och likabehandlingsverksamhet
  • tidigare erfarenhet av att vara studentrepresentant inom förvaltningen, studieansvarig eller i något annat uppdrag i anknytning till studenternas intressebevakning

Studentkåren önskar att uppdraget söks av representanter för olika kön och med mångsidig bakgrund. Man önskar också att uppdraget söks av studenter som är i olika skeden av studierna. Studentkåren strävar efter att beakta att olika studieområden är representerade då studentrepresentanterna väljs.

Närmare information om att verka i jämlikhets- och likabehandlingskommittén och om utlysningen ger

Marianna Suokas
utbildningspolitisk sakkunnig
0503255202
marianna.suokas(at)hyy.fi