2.5.2023

Valborgstal 2023

NYHET

Arvoisat kuuntelijat, bästa åhörare, dear listeners.

Hela studentkåren vid Helsingfors universitet och jag önskar er alla en riktigt glad valborg och första maj.

Valborg är en historiskt sett viktig tradition både för studentrörelsen och arbetarrörelsen. I en föränderlig värld påminner traditionerna oss om vilka principer som vi ska göra vårt bästa för att bevara. En sådan princip är samhörighet. Idag samlas stora mängder olika slags människor för att fira valborg och första maj runtom i Finland – tillsammans.

Vi har ofta mera gemensamt än vad vi ens kommer att tänka på. Oberoende om du bär en studentmössa eller inte, oberoende om den är gulnad av ålder eller ännu kritvit, så firar vi idag samma fest. Vi har alla samma önskan att vara tillsammans med dem vi tycker om, vi vill känna lycka och glädje.

Känslan av samhörighet sammanbinder studenterna och arbetarna så att vi tillsammans bygger upp ett ännu mera progressivt land. Det är samma kraft som har gjort Finland till en beundransvärd välfärdsstat.

Jag vill också välkomna alla internationella medlemmar i vår gemenskap och att delta i vårt första maj-firande. Jag hoppas att dessa festligheter betyder lika mycket för er som de gör för oss. Idag firar vi tillsammans!

Kiitos, tack, thank you!

 

Antti Kaijansinkko
vice ordförande för HUS styrelse