2.2.2023

Trimningsdagen 2023

NYHET

Bli inspirerad, utvecklas och bli bättre!

Vill du utvecklas som aktiv inom föreningslivet? Känner du att du behöver tips och inspiration för att din förening ska bli ännu bättre än tidigare? Välkommen med på HUS Trimningsdag då vi bjuder dig på skolning och inspiration! Trimningsdagen är ett skolningstillfälle där vi erbjuder mångsidig utbildning för aktiva inom föreningarna. Oberoende av om du är aktiv inom en hobbyförening, nation, ämnesförening eller en fakultetsförening ger Trimningsdagen dig många möjligheter att lära dig något nytt!

Årets Trimningsdag ordnas onsdagen 15.2 kl. 15-20. Evenemanget hålls i universitetets utrymmen i Soc&Kom (Snellmansgatan 12, Helsingfors) och Metsätalo (Unionsgatan 40, Helsinki). Alla som vill delta i evenemanget ska anmäla sig på förhand.

Workshoparna hålls tyvärr enbart på finska.

Utrymmena är delvis otillgängliga (smal hiss, ytterligare information kan fås av kontaktpersonerna i slutet av sidan.

Du kan anmäla dig ända till 13.2 kl. 23.59: https://link.webropolsurveys.com/S/566D16917B6A9612

Workshopar

På Trimningsdagen kan du välja en kombination av utbildningar som intresserar just dig. Antirasismutbildningen är avsedd för alla deltagare (förutom för dem som deltar i kassörsutbildningen). Du kan dessutom välja en B- och en C-utbildning. Kassörsutbildningen pågår under hela B- och C-utbilding.

A. Tillgänglighetsutbildning (Soc&Kom, festsal)

B1. Hur man undviker att bränna ljuset i båda ändar – hur man kan fortsätta (Soc&Kom, sali 211)

B2. ABC för studentrepresentantanter (Metsätalo, sal 31)

B3. Att beakta miljöfrågor i föreningsverksamheten (Soc&Kom, sal 234)

B4. Ordförandeverkstad (Soc&Kom, sal 210)

B5. Förstå ensamhet I föreningsverksamheten (Soc&Kom, sal 209)

C1. Studieansvarig, påverka universitetet! (Soc&Kom, sal 234)

C2. Att leda föreningens kommunikation (Metsätalo, sal 31)

C3. Nätverkande och nya idéer – internationella frågor i föreningsverksamheten (Soc&Kom, sal 211)

C4. Att utnyttja föreningsaktivitet i arbetslivet (Soc&Kom, sal 209)

C5. God förvaltning – vad, varför och hur? (Soc&Kom, sal 210)

D. Kassörsutbildning (Soc&Kom, festsal)

Beskrivning av workshoparna

A. Tillgänglighetsutbildning

Tillgänglighet är en omfattande helhet, vars delområden är såväl den byggda miljön som kommunikation och attityder. I den här utbildningen går man igenom sådant som med tanke på organisationsverksamheten gör det möjligt för var och en att med hjälp av sin egen verksamhet främja förverkligandet av tillgängligheten och därmed jämlikheten. Efter utbildningen ökar också förståelsen för vad allt egentligen är tillgänglighet.

B1. Hur man undviker att bränna ljuset i båda ändar – hur man kan fortsätta

Mera om skolningens innehåll i ett senare skede.

B2. ABC för studentrepresentantanter

På den här utbildningen får du grundläggande kunskaper om aktuella utbildningspolitiska frågor som berör studenterna och om studenternas påverkansmöjligheter vid universitetet. Utbildningen passar särskilt nya studieansvariga och andra som är intresserade av intressebevakning och förutsätter inga förhandskunskaper om utbildningspolitik.

B3. Att beakta miljöfrågor i föreningsverksamheten

Hur ser en hållbar föreningsverksamhet ut? Varmt välkommen med på miljöutskottets utbildning där vi funderar på miljöfrågor, föreningsaktivitet och vilka konkreta medel vi har för att kunna påverka! Utbildningen passar för alla intresserade och speciellt för föreningarnas miljöansvariga.

B4. Ordförandeverkstad

Mera om skolningens innehåll i ett senare skede.

B5. Förstå ensamhet I föreningsverksamheten

Mera om skolningens innehåll i ett senare skede.

C1. Studieansvarig, påverka universitetet!

Kom med och lär dig om påverkan på universitetet! I utbildningen går man igenom vad, varför och hur man påverkar. Du lär dig att påverka genom olika metoder, de viktigaste stegen och olika kommunikationsverktyg som du kan använda för att påverka. I utbildningen får du diskutera med andra studieansvariga och höra aktuella teman om universitetsåret 2023! Denna utbildning stöder utbildningen ABC för studieansvarig.

C2. Att leda föreningens kommunikation

I den här utbildningen lär vi oss grunderna i kommunikation och hur man kan utveckla föreningens kommunikation. Utbildningen tar upp frågor som berör hur man bygger upp den strategiska planeringen av kommunikationen och hur man mäter kommunikationens inverkan. Vi funderar också på hur kommunikation kan användas vid undantagstillstånd.

C3. Nätverkande och nya idéer – internationella frågor i föreningsverksamheten

Vill du bekanta dig med andra föreningsaktörer och främja den internationella verksamheten i föreningarna? Söker du nya idéer för hur man kunde utveckla den internationella verksamheten? Under den här utbildningen lär du dig om olika möjligheter inom föreningsverksamheten och hur man kan lägga mera fokus på internationella frågor och förbättra de internationella studenternas ställning i studentföreningarna. Utbildningen ger dig också en möjlighet att nätverka med andra aktörer!

Utbildningen hålls på engelska.

C4. Att utnyttja föreningsaktivitet i arbetslivet

Hur ser du till att dra nytta av dina föreningsaktiviteter också i arbetslivet? På utbildningen får du verktyg för att identifiera och sätta ord på din föreningsaktivitetserfarenhet och lär dig finslipa den arbetssökningsduglig!

C5. God förvaltning – vad, varför och hur?

Målet med utbildningen, som riktar sig särskilt till föreningarnas sekreterare och ordförande, är att gå igenom grunderna i föreningarnas administration och tipsa om olika sätt att göra rutinerna smidigare.  Våra teman är bland annat hur man upprättar och utnyttjar olika handlingar effektivt, arkivering, föreningslagen samt mötesteknik.

 

D. Kassörsutbildning

På kassörsutbildningen bekantar vi oss med grunderna i skötseln av ekonomin och med kassörens ansvar samt lär oss att använda bokföringsprogrammet Tilitin. Utbildningen pågår under hela Trimningsdagen.

Mera information

Janne Salokoski
sakkunnig (föreningar)
janne.salokoski@hyy.fi
050 537 3798

Alexander Pietilä
styrelsemedlem (föreningar)
alexander.pietila@hyy.fi
050 543 8460