2.11.2021

Riktlinjer för användningen av coronapass på evenemang som ordnas av föreningar inom HUS

Ett coronapass är ett intyg över att en person antingen nyligen har fått ett negativt resultat av ett coronatest, insjuknat i corona eller fått en komplett serie coronavacciner. I Finland fungerar EU:s covidintyg som coronapass och det kan laddas ner från Mina Kanta-sidorna eller skaffas i pappersform från hälso- och sjukvården. Coronapasset avläses som en QR-kod med en separat app eller läsare som anger om passet har godkänts. En förening kan således ställa som villkor för sina evenemang att deltagarna ska visa upp ett giltigt coronapass när de anländer till evenemanget.

Föreningarna inom HUS är privata aktörer som själva kan bestämma vem som får och vem som inte får delta i deras evenemang. Studentkåren kan inte bestämma att coronapasset måste användas, men med tanke på den allmänna hälsosäkerheten rekommenderar vi att föreningarna tar i bruk coronapasset.

I Finland fungerar coronapasset som ett alternativ till coronabegränsningar. De aktörer som omfattas av begränsningarna, till exempel

  • restauranger,
  • lokaler för inomhusidrott,
  • utställningslokaler och andra motsvarande

kan om de så önskar ta i bruk coronapasset och genom det undvika de begränsningar som på grund av corona ställts för

  • användningen av sådana lokaler,
  • serveringstiderna eller
  • antalet besökare.

Coronapasset kan användas endast när det finns gällande coronabegränsningar på området. Coronapasset får inte heller användas när en lokal har stängts helt på grund av att coronaläget är allvarligt.

För närvarande finns det i Finland inga begränsningar som gäller för sammankomster eller begränsningar för användningen av lokaler fastställda av regionförvaltningsverket. Dessa är begränsningar som det är möjligt att undvika genom att kräva att deltagarna ska ha ett coronapass. Inte heller studentkåren vid Helsingfors universitet har några gällande begränsningar i fråga om dess föreningslokaler.

Vi vet att det finns problem med användningen av coronapasset. Tekniskt sett kan coronapass kontrolleras med en vanlig smarttelefon, men det kräver att passet kontrolleras av varje deltagare. Detta förutsätter eventuellt tilläggsresurser för passerkontrollen och kräver att de personer som utför passerkontrollen har fungerande smarttelefoner och en internetförbindelse. Allmänt taget kan kravet på coronapass åtminstone anses vara lagligt med tanke på jämlikhet, eftersom användningen av coronapasset har godkänts nationellt i Finland. Det finns dock fortfarande vissa frågor som är problematiska med tanke på jämlikheten när det gäller användningen av passet, och som det är bra att beakta om coronapasset tas i bruk inom en förening. Ur jämlikhetsperspektiv måste åtminstone följande beaktas:

  • Hur gör vi om en person av hälsoskäl inte kan ta två vaccin?
  • Hur gör vi om en person inte är medborgare i en medlemsstat i Europeiska unionen och inte kan få EU:s covidintyg?
  • Hur gör vi om det finns problem med användningen av coronapasset eller nerladdningen av coronapasset från Mina Kanta-sidorna?

De ovan nämnda frågorna kan ni använda som stöd när ni överväger om ni ska ta i bruk coronapasset. Vi betonar dock att HUS rekommenderar att coronapasset används, men inte förutsätter det på något sätt.

Ytterligare information om covidintyget: https://stm.fi/sv/covidintyget

Ytterligare information om coronaintygsavläsaren: https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv/-/coronaintygsavlasaren-finns-nu-i-appbutikerna-och-kan-anvandas-av-verksamhetsutovare-och-evenemangsarrangorer

Ytterligare information om Regionförvaltningsverkets begränsningar: https://avi.fi/sv/vanliga-fragor-om-coronaviruset

 

Ytterligare information

Janne Salokoski

Styrelsemedlem (föreningar, likabehandling (föreningar), nya studenter)

janne.salokoski@hyy.fi

050 543 9610

 

Jaakko Kalske

Föreningssakkunnig

jaakko.kalske@hyy.fi

050 537 3798