22.11.2021

Öppna platser för studentrepresentanter!

Är du intresserad av hurdan undervisning som ordnas i ditt utbildningsprogram? Hur stipendier delas ut ur universitetets fonder? Vill du påverka de svenskspråkiga funktionerna vid universitetet? Det här är din chans att påverka! Studentkåren vid Helsingfors universitet söker studentrepresentanter för varierande uppgifter. Ta en titt på alla lediga platser nedan!

LEDNINGSGRUPPERNA FÖR UTBILDNINGSPROGRAMMEN

Varje utbildningsprogram vid Helsingfors universitet har en ledningsgrupp som stöder utbildningsprogrammets ledare och behandlar centrala ärenden som gäller utbildningsprogrammet. I varje ledningsgrupp representeras studenterna av två ordinarie medlemmar och två ersättare.

Särskilt viktigt för studenterna är att påverka beredningen av undervisningsplanen och fatta beslut om det årliga undervisningsprogrammet. Ledningsgrupperna fastställer ramarna för vilka kurser som ingår i programmet, vilka studier som ska vara obligatoriska för alla, hur mycket valbara studier det finns utrymme för i en examen, hurdant studiematerial och vilka undervisningsmetoder som används i kurserna och på vilka sätt man kan avlägga en kurs. Studieplansberedningen inleds i höst, så du får genast ta del av ledningsgruppens intressantaste uppgifter!

I ledningsgruppen kan du påverka undervisningen i utbildningsprogrammet, föra fram studenternas synpunkter och samtidigt bygga upp nyttiga nätverk. Du kan också få studiepoäng för arbetet i ledningsgruppen. Studentrepresentanter söks för innevarande period, 1.1.2021–31.12.2022. I slutet av utlysningen ser du vilka lediga platser det finns i din fakultets ledningsgrupp.

SAMARBETSGRUPPEN FÖR DEN TVÅSPRÅKIGA VERKSAMHETEN PÅ CENTRUMCAMPUS

Samarbetsgruppen för den tvåspråkiga verksamheten på Centrumcampus utvecklar och samordnar den svenskspråkiga och tvåspråkiga verksamheten och undervisningen på campus. Gruppen kan till exempel behandla studenternas möjligheter att skriva tentamina på två språk eller att få tvärvetenskaplig undervisning på svenska.

Samarbetsgruppen tillsätts för fyra år och studentmedlemmarna för en period på två år. Du kan söka till organet om du studerar vid Humanistiska, Juridiska, Pedagogiska eller Statsvetenskapliga fakulteten eller vid Svenska Social- och Kommunalhögskolan. Följande mandatperiod för studentrepresentanterna är 1.1.2022–31.12.2023. Till gruppen söks en ordinarie studentmedlem och två suppleanter.

SVENSKA VERKSAMHETSNÄMNDEN

Svenska verksamhetsnämnden fokuserar på universitetets svenskspråkiga ärenden och främjandet av dem. Nämnden utvecklar och ger utlåtanden om universitetets svenskspråkiga undervisning och verksamhet samt deltar i samordningen av den svenskspråkiga högskoleutbildningen i Finland. Nämnden utvecklar också samarbetet mellan Helsingfors universitet och allianshögskolorna (Svenska handelshögskolan och Arcada). Bestämmelser om nämndens verksamhet finns i universitetslagen. Dess ordförande är en rektor eller prorektor som valts bland innehavarna av professurerna som hör till professurerna för undervisning på svenska.

Universitetets styrelse utnämner nämndens medlemmar för en period på fyra år, och studentrepresentanterna för en period på två år. I nämnden finns representanter från alla fakulteter vid universitetet, Svenska social- och kommunalhögskolan, samarbetsuniversiteten och samarbetsinstituten samt

studerande. Till nämnden söks två suppleanter för mandatperioden 1.1.2022–31.12.2023. Nämndens arbetsspråk är svenska.

 

FÖRVALTNINGSNÄMNDEN FÖR VETENSKAPSFONDEN PÅ CAMPUS MEJLANS

Förvaltningsnämnderna har i uppgift att utlysa stipendier, priser och andra eventuella understöd som delas ut från de medel som donerats till fonderna och att fatta beslut om beviljandet av dem. Förvaltningsnämnderna har tillsatts enligt campus, dvs. varje campus vetenskapsfond förvaltas av en egen nämnd.

Du får alltså bekanta dig med förvaltningen av fonderna, behandlingen av ansökningar och beslutsfattandet. Du får erfarenhet av förhandlingar, mötespraxis och förvaltning. Du kan också ansöka om ett intyg över uppdraget hos HUS! Förvaltningsnämndernas mötesspråk är finska.

Vi söker en studentrepresentant till Förvaltningsnämnden för vetenskapsfonden på Campus Mejlans för följande period som är 1.1.2022–31.12.2023. Vi önskar att du är intresserad av att lära dig om fonder, tidigare erfarenhet förutsätts inte!

VAD FÖRVÄNTAS AV DIG?

Du ska vara närvarande studerande vid Helsingfors universitet. Ingen särskild kompetens krävs utan viktigast är viljan att lära sig och motivationen för uppdraget som studentrepresentant. För att klara uppdraget räcker det bra med att  läsa mötesmaterialet noggrant  inför mötet, fråga studiekamraterna eller ämnesföreningen om synpunkter på ärendena som behandlas och tala på själva mötet. Studentkåren utbildar också dem som valts till studentrepresentanter och erbjuder stöd och expertis för arbetet i universitetsförvaltningen.

Nedan specificeras de särskilda kriterierna för de lediga platserna som studentrepresentanter eller de egenskaper som räknas som merit:

  • Utbildningsprogrammens ledningsgrupper: Du måste ha ett motiverat samband med utbildningsprogrammet (t.ex. studierätt eller plan att genomföra studier i det aktuella programmet).
  • Samarbetsgruppen för den tvåspråkiga verksamheten på Centrumcampus: Du ska vara närvarande vid Humanistiska, Juridiska, Pedagogiska eller Statsvetenskapliga fakulteten eller vid Soc&Kom. Du kan arbeta på svenska.
  • Svenska verksamhetsnämnden: Du kan arbeta på svenska.
  • Förvaltningsnämnden för vetenskapsfonden på Campus Mejlans: Du studerar vid Medicinska fakulteten.

HUR SÖKER JAG?

Ansökan ska lämnas i ansökningssystemet Halloped senast 5.12.2021 kl. 23.59. Ansökan behöver inte vara lång. I din ansökan ska du åtminstone ange ditt nuvarande huvudämne, ditt utbildningsprogram eller din studieinriktning samt ditt studentnummer (studentnumret används endast för kontroll av närvaron, uppgiften raderas efter kontrollen). Ta ännu en titt ovan och kolla om ditt sökobjekt hade några särskilda kriterier eller egenskaper som kan anses vara till fördel och som det lönar sig att uppge i ansökan. Studentkåren anser att följande är till fördel för sökande och önskar att de beskrivs också i ansökan:

  • tidigare erfarenhet som studentrepresentant i förvaltningen, studieansvarig eller något annat uppdrag som är kopplat till bevakningen av studenternas intressen, samt
  • Kontakter med studentföreningar och andra studenter.
  • studerandenummer

Studentkåren efterlyser sökande av olika kön och med mångsidiga bakgrunder som befinner sig i olika skeden av studierna. Vi antar att du är tillgänglig både som ordinarie medlem och ersättare. Studentkåren strävar efter att beakta representationen för de olika studieområdena i valet av studentrepresentanter.

Mer information om att verka i ledningsgruppen för utbildningsprogrammet och ansökningen ger:

Marianna Suokas
sakkunnig för utbildningspolitik
0503255202
marianna.suokas(at)hyy.fi

 

LEDNINGSGRUPPER:

AGRIKULTUR- FORSTVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

Kandidatprogrammet i skogsvetenskaper:  2 suppleanter

Magisterprogrammet i human nutrition och matbeteende (Human Nutrition and Food Behaviour):  2 suppleanter

Magisterprogrammet i lantbruksvetenskaper (Agricultural Sciences): 1 suppleant

Magisterprogrammet i livsmedelsvetenskaper (Food Sciences):  2 suppleanter

Magisterprogrammet i livsmedelsekonomi och konsumtion: 1 suppleant

Magisterprogrammet i skogsvetenskaper:  1 ordinarie medlem och 2 suppleanter

BIO- OCH MILJÖVETENSKAPLIGA GAKULTETEN
Kandidatprogrammet i biologi:
2 suppleanter

Magisterprogrammet i ekologi och evolutionsbiologi (Ecology and Evolutionary Biology): 2 suppleanter

Magisterprogrammet i genetik och molekylära biovetenskaper (Genetics and Molecular Biosciences): 1 suppleant

Magisterprogrammet i neurovetenskap (Neuroscience): 2 suppleanter

 

FARMACEUTISKA FAKULTETEN

Magisterprogrammet i Pharamceutical Research, Development and Safety: 1 suppleant

 

HUMANISKA FAKULTETEN
Kandidatprogrammet i historia:
1 suppleant

Kandidatprogrammet i konstforskning: 1 suppleant

Magisterprogrammet i engelska språket och litteraturen (English Studies): 1 suppleant
Magisterprogrammet i genusvetenskap: 1 suppleant

Magisterprogrammet i interkulturell växelverkan (Intercultural Encounters): 1 suppleanter
Magisterprogrammet i konstforskning: 1 suppleant

Magisterprogrammet i kulturarv: 2 suppleanter
Magisterprogrammet i litteraturvetenskap: 2 suppleanter
Magisterprogrammet i nordiska språk och litteraturer:  2 suppleanter
Magisterprogrammet i region- och kulturstudier: 1 suppleanter

Magisterprogrammet i ryska studier (Russian Studies): 1 ordinarie medlem, 2 suppleanter

Magisterprogrammet i översättning och tolkning: 2 suppleanter
MATEMATISK –NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

Kandidatprogrammet i datavetenskap: 1 suppleant

Kandidatprogrammet i kemi:  2 suppleanter

Magisterprogrammet för ämneslärare i matematik, fysik och kemi: 1 suppleant

Magisterprogrammet i data science:  1 suppleanter

Magisterprogrammet i datavetenskap (Computer Science):  1 suppleant

Magisterprogrammet i geografi (Geography):  1 ordinarie medlem, 2 suppleanter
Magisterprogrammet i geologi och geofysik (Geology and Geophysics): 1 suppleant

Magisterprogrammet i kemi och molekylära vetenskaper (Chemistry and Molecular Sciences):  1 ordinarie medlem och 2 suppleanter

Magisterprogrammet i matematik och statistik (Mathematics and Statistics): 2 suppleanter

Magisterprogrammet i materialforskning (Materials Research):  1 suppleant

Magisterprogrammet i teoretiska och beräkningsmetoder (Theoretical and Calculational Methods):  1 suppleant

Magisterprogrammet i urbana studier och planering (Urban Studies and Planning):  2 suppleanter

 

MEDICINSKA FAKULTETEN

Kandidatprogrammet i logopedi: 1 ordinarie medlem, 1 suppleant

Magisterprogrammet i translationell medicin (Translational Medicine): 1 suppleant

 

TEOLOGISKA FAKULTETEN

Magisterprogrammet i teologi och religionsforskning: 1 suppleant

 

STATVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

Magisterprogrammet i global politik och kommunikation (Global Politics and Communication): 1 suppleant

Magisterprogrammet i moderna samhällen (Contemporary Societies):  1 suppleant

Magisterprogrammet för samhälle i förändring: 2 suppleanter

Magisterprogrammet i social- och hälsoforskning och ledning:  1 ordinarie medlem, 2 suppleanter

Magisterprogrammet i samhällsvetenskaper:  1 suppleanter

 

VETENIÄRMEDICINSKA FAKULTETEN

Kandidatprogrammet i veterinärmedicin: 1 suppleant

 

SAMARBETSGRUPPEN FÖR DEN TVÅSPRÅKIGA VERKSAMHETEN PÅ CENTRUMCAMPUS

1 ordinarie medlem och 2 suppleanter

SVENSKA VERKSAMHETSNÄMNDEN

2 suppleanter

FÖRVALTNINGSNÄMNDEN FÖR VETENSKAPSFONDEN PÅ CAMPUS MEJLANS

1 ordinarie medlem