26.2.2021

Föreningsbulletin 4/2021

1 Ansök om verksamhetsbidrag och stöd till föreningstidningar från HUS – SISTA CHANSEN
2 Alina-salens bokningsrundor för hösten 2021 börjar 1.3.2021!
3 Ansöka om möbleringsstöd!
4 Justitieministeriet ber om utlåtanden om betänkandet av arbetsgruppen för civilsamhällets verksamhet 2020
5 Behöver er förening tilläggsresurser för att ordna distansevenemang – vi har expertis att erbjuda!
6 Internationaliseringsguide
7 Bekanta dig med HUS miljöutskotts anvisningar för föreningar!
8 Håll studerandes FM-tävlingar i din gren!
9  Aktualitetsöversikt om corona

 

 

1 Ansök om verksamhetsbidrag och stöd till föreningstidningar från HUS – SISTA CHANSEN

Varje år delar HUS ut verksamhetsbidrag till sina föreningar. Bidraget är till för att stöda verksamheten i föreningar som verkar inom HUS. Ansök om verksamhetsbidrag med e-blanketten som finns på adressen tahlo.hyy.fi. Sista ansökningsdag är 1.3 kl. 16.

HUS stöder föreningarnas publikationsverksamhet genom att bevilja tidningsstöd. Stödet ges till tryckta och digitala tidningar. Ansökan om tidningsstöd görs också med e-blanketten som finns på adressen tahlo.hyy.fi. Sista ansökningsdag är 1.3 kl. 16.

Mera information om ansökan och kriterierna hittas här: https://hyy.fi/sv/guide/foreningsbidrag

 

***

 

2 Alina-salens bokningsrundor för hösten 2021 börjar 1.3.2021!

Alinasalens bokningsrundor för hösten 2021 börjar med en förhandsbokningsrunda på måndag 1.3.2021 kl. 12.00. Det finns sammanlagt tre (3) bokningsrundor och föreningarna kan få sammanlagt två (2) turer. Föreningarna bör bekanta sig noggrannare med anvisningarna för varje bokningsrunda innan ifyllandet av bokningsönskemålsblanketten. En felaktigt ifylld blankett kan inverka negativt på att få en tur.

Mer information och blanketterna finns på adressen: https://hyy.fi/sv/aktuellt/10694

Förhandsbokningsrunda
Bokningstid från 1.3. kl. 12:00 till 7.3. kl. 23:59
Bokningarna görs med denna blankett: https://www.lyyti.fi/reg/alinavaraukset_syksy_2021_ennakko/se
Bokningarna behandlas måndag 8.3 kl. 17:00-20:00, Zoom

Första bokningsrundan
Bokningstid från 9.3. kl. 12.00 till 14.3. kl. 23:59
Bokningarna görs med denna blankett: https://www.lyyti.in/Alinasalin_1_varsinainen_varauskierros_syksy_2021_3894/se
Bokningarna behandlas måndag 15.3. kl. 17:00- 20:00, Zoom

Andra bokningsrundan
Bokningstid från 16.3. kl. 12.00 till 21.3. kl. 23:59.
Bokningarna görs med denna blankett: https://www.lyyti.in/Alinasalin_2_varsinainen_varauskierros_syksy_2021_1436/se
Bokningarna behandlas måndag 22.3. kl. 17:00-20:00, Zoom

Bokningarna förs in i den elektroniska kalendern efter varje bokningsrunda och samtliga föreningar som ansökt om en bokning får ett meddelande per e-post.

Om det uppstår frågor angående Alinasalens bokningsrundor, kontakta vänligen: Miran Hamidulla, Sakkunnig (föreningar), miran.hamidulla@hyy.fi, 050 537 3798 & Janne Salokoski, Styrelsemedlem (föreningar), janne.salokoski@hyy.fi, 050 543 9610

 

***

 

3 Ansöka om möbleringsstöd!

HUS stöder föreningar som vill skaffa möbler till sina föreningslokaler. Stödet är främst avsett för föreningar som verkar i HUS utrymmen och det ska i främsta hand användas till att köpa bord, stolar, låsbara skåp och andra inredningsartiklar. Önskemålet är att möblerna ska öka trivseln i föreningslokalerna och därmed också föreningarnas vilja att ta väl hand om sina lokaler.

Då stödet fördelas fästs uppmärksamhet vid bl.a. följande: hur ekologisk anskaffningen är, hållbarheten och behovet. Stödet är inte avsett att täcka hela kostnaden, utan den förening som ansöker om stöd förväntas också delta i finansieringen.

Stödet kan ansökas året runt. Ansök om stöd med en fritt formulerad ansökan, där det framgår:
– vilken/vilka förening/ar som ansöker
– vad det är man vill anskaffa
– budget
– motiveringar till anskaffningen

Ansökningarna kan skickas per e-post till jarjesto(at)hyy.fi eller per vanlig post till Studentkåren vid Helsingfors universitet, PB 1099, 00101 HELSINGFORS. De föreningar som får stöd måste skicka in kopior på kvittona till samma adress inom fyra månader från det att stödet beviljats.

Mera information:

Sakkunnig (föreningar) Miran Hamidulla
050 537 3798
miran.hamidulla@hyy.fi

 

***

4 Justitieministeriet ber om utlåtanden om betänkandet av arbetsgruppen för civilsamhällets verksamhet 2020

Civilsamhällets verksamhet ändrar form, vilket måste beaktas bättre i lagstiftningen och myndighetsverksamheten. Justitieministeriet tillsatte i mars 2019 en arbetsgrupp för att bereda ett förslag till ändringar i föreningslagen som underlättar civilsamhällets verksamhet samt till andra bestämmelser om civilverksamhet.

Arbetsgruppen har tagit fram en bred undersökning om föreningarnas och andra civilsamhällsaktörers behov. Målet har varit att öka verksamhetsmöjligheterna på ett kontrollerat sätt så att föreningar och andra aktörer själva kan besluta om de tar vara på de nya möjligheterna.

Arbetsgruppens viktigaste förslag till ändringar i föreningslagen rör sig om att tillåta en verkställande direktör utifrån stadgarna, underlätta sammanslagning av två eller flera föreningar, tillåta webbmöten och underlätta distansdeltagande i föreningens möten samt tillåta medlems- och förbundsomröstning vid val av styrelse. Arbetsgruppen föreslår också att bland annat kravet på likabehandling av föreningsmedlemmarna, medlemmarnas frågerätt och styrelsemedlemmarnas jäv ska förtydligas i lagen.

Arbetsgruppen föreslår att behoven inom det slags civilverksamhet som har en enklare organisation än den traditionella föreningsverksamheten ska beaktas genom en lag om en ny juridisk person, det vill säga en aktionsgrupp. Enligt arbetsgruppens förslag ska de minsta föreningarna och aktionsgrupperna befrias från kraven på ekonomisk uppföljning och rapportering enligt bokföringslagen och tillåtas en lättare bokföring som svarar på medlemmarnas och intressegruppernas behov av information.

Man kan ge utlåtande om ärendet som privatperson eller organisation till och med 14.4.2021 på adressen:
https://www.lausuntopalvelu.fi/SV/Proposal/Participation?proposalId=1b6edf0d-d70d-4957-b96a-1efa6db17ba4

 

***

 

5 Behöver er förening tilläggsresurser för att ordna distansevenemang – vi har expertis att erbjuda!

Streamingproffsen Antti Pollari och Julius Uusinarkaus har lovat att mot betalning sälja sina tjänster till föreningar inom HUS som vill streama sina distansevenemang.

Använd kontaktuppgifterna nedan för att höra av er ifall ni behöver de här tjänsterna:

Antti Pollari – pollari@piuhajabitti.fi
Julius Uusinarkaus – julius@uusinarkaus.com

 

***

6 Internationaliseringsguide

Känns det svårt att nå internationella studenter i föreningsverksamheten? Ser det ut som att coronaviruset försvårar den internationella verksamheten i er förening från förut? Ingen panik! HUS sakkunniga har sammanställt praktiska tips om hur internationella studenter alltbättre kan uppmärksammas i föreningsverksamheten.

Tillsvidare finns informationen bakom länken: https://hyy.fi/app/uploads/2020/08/kv-ohjeet-jarjestoille-swe.pdf

 

***

7 Bekanta dig med HUS miljöutskotts anvisningar för föreningar!

HUS miljöutskott har utarbetat miljöanvisningar för föreningarna. I anvisningarna har de bästa idéerna och tipsen för hur verksamheten i er förening kan bli mer miljövänlig och hållbar samlats ihop till ett dokument. Hoppas ni lär er mycket nytt och hittar lämpliga verksamhetsformer för er.

Anvisningarna är mycket omfattande och innehåller råd för bl.a. traktering och evenemang samt olika sätt att miljöpåverka i en förening.

Bekanta dig med anvisningarna:
https://blogs.helsinki.fi/hyy-ymp/oppaat/

 

***

 

8 Håll studerandes FM-tävlingar i din gren!

Har du också saknat idrottstävlingar? Ansök om att bli SFM-tävlingsarrangör för 2021! På grund av undantagstiden gäller snabbhetsprincipen: den ansökan till årets tävlingar som fyller kriterierna först vinner. Det lönar sig att ansöka om att arrangera en SFM-tävling på hösten, då situationen förhoppningsvis är bättre. Du kan bekanta dig med ansökningsinstruktionerna här:
https://www.oll.fi/sv/var-verksamhet/idrottsevenemang/hur-soker-jag-till-sfm-arrangor/

Hittills beviljade SFM-tävlingar:
Alpina grenar (tävlingarna har inställts)
Maraton, halvmaraton, maratonstafett och 5 000 meter.
Tyngd- och styrkelyft (på hösten)
Multisport

 

***

 

9 Aktualitetsöversikt om corona

Föreningssektorn granskar coronaläget med två veckors mellanrum och meddelar om restriktionsläget i föreningsbulletinen samt andra väsentliga ärenden som gäller coronaläget.

Coronaläget har inte blivit avsevärt lindrigare så restriktioner gäller fortfarande, du kan kontrollera dem här: www.hyy.fi/coronaanvisningar

Tveka inte att kontakta föreningssektorn om du eller din förening har frågor! Du hittar kontaktuppgifterna på HUS webbplats och på coronainstruktionssidorna och kontaktuppgiftssidan.