14.9.2020

Arkivgörare Jari Eerola

NYHETER

I den här pensionsintervjun berättar HUS arkivskapare Jari Eerola om sin betydelsefulla HUS -karriär. Eerola gick i pension den 1 augusti.

 

Jari Eerola som gjort en betydelsefull karriär som HUS arkivskötare belyser sin 33 år långa tillvaro bland HUS historia. Eerola började på HUS som historieskrivarassistent och var den långvarigaste arbetstagaren på studentkåren innan pensioneringen. De flesta studenter ser dock inte direkt resultatet av arkivskötarens viktiga arbete. Vad är HUS arkiv och vad ingår i arkivskötarens arbete?

”HUS arkiv är som ett minne. Det berättar för kommande generationer om det värdefulla arbetet som olika människor gör i studentkåren.”

I Dommas eller Domus Academicas nedre våning har hyllvis med papper, böcker och andra föremål från studentkårens 151-åriga historia ordnats in. HUS arkiv har varit Eerolas livsverk. Enligt honom är arkivet i sig värdefullt och möjliggör  faktagranskning och historieinlärning. När omsättningen bland studentkårens styrelse, frivilliga och anställda är stort är historisk förståelse speciellt viktigt så att samma arbete inte behövs göras på nytt i onödan. Samtidigt lär man sig om det förflutna och drar nytta av kunskapen för nutiden och framtiden.

Enligt Eerola  har arbetet som arkivskötare  varit fritt och självständigt. Trots att dunkla hyllmellanrum och enformighet kan höra till föreställningarna om arkivet har varje dag ändå varit olik och intressant. Eerola minns särskilt olika projekt såsom redigerandet av boken om nya studenthusets  100-åriga historia och konserveringen av studentkårens ursprungliga arbets- och inredningsritningar.  De allra vildaste berättelserna om HUS historia finns ändå inte i arkivet utan bland de talade berättelserna alltså även i Eerolas minne.

 

Tack Jari

 

Under sin karriär  på HUS, från och med 60-talet, har Eerola träffat en stor skara entusiastiska styrelsemedlemmar, journalister på Ylioppilaslehti, anställda och frivilliga. Intressanta och starka personligheter har rymts med i den mångsidiga skaran som det varit givande att samarbeta med. Ibland har släktingar till tidigare HUS-medlemmar  varit intresserade av sin avlidna släktings tankar och göranden bland studenterna.

Glädjen  att göra tillsammans och tron på drömmar och talets kraft har enligt Eerola  förenat HUS-medlemmarna genom tiderna. Han anser att ungdomar som arbetat med studentkåren ofta även är ett praktexempel på exempelvis kreativitet; även med knappa resurser har man fått till stånd stora saker.

Även om arbetet och arbetsgemenskapen varit trevlig väntar Eerola ivrigt på sina pensionsdagar. Arkiverfarenhet lär vara till nytta även efter arbetskarriären för  hemma väntar också saker  på att ställas i ordning. I planerna finns bokprojekt och stugjobb, arbetstakten kommer alltså inte att avstanna i fortsättningen.

Den största bragden i Eerolas karriär är givetvis arkivet i sig för utan hans ihärdighet skulle HUS historia nödvändigtvis inte vara i motsvarande ordning. Han överräcker ändå arkivet som krävt otaliga arbetstimmar i sin efterföljare Ahto Harmos kunniga händer med glädje.  Eerola önskar Harmo öppet sinne och förändringsberedskap då teknologins utveckling kan innebära stora förändringar för även HUS historieskrivning.

Den pensionerade arkivskötaren har också hälsningar till de nya studenterna. Han uppmuntrar alla att njuta av studietiden men klara av studierna med heder utan att dra ut på tiden för mycket, då nya erfarenheter väntar återigen efter studierna.

På hela studentkårens vägnar, tack Jari för det arbete du har utfört för HUS och studentrörelsen. Utan dig skulle studenternas minne vara betydligt kortare.