3.5.2021

Ansök de nya intressanta studentrepresentantpositionerna!

Universitetet har nu att erbjuda två helt nya intressanta studentrepresentantpositioner. Den ena är universitetets arbetsgrupp och den andra är Una Europas gemensamma kandidatprogams förberedelsegrupp. Därtill öppnas ansökningen till intressanta Una Europa’s Student Board-representantpositioner.

ÅRSAVGIFT- OCH STIPENDIEARBETSGRUPP

En arbetsgrupp tillsatts till Helsingfors universitet för att utvärdera framtidens riktlinjer för avgifterna för internationella examina. Arbetsgruppen följer även resultaten och rapportering av arbetsgruppen för uppföljning och utvärdering av ibruktagandet av terminsavgifter vid högskolorna som har tillsatts av undervisnings- och kulturministeriet. I arbetsgruppen kommer du alltså att få chansen till att granska, utvärdera och bearbeta ett väldigt aktuellt tema! Du får även möjlighet till att påverka stipendiesystemet, eftersom arbetsgruppen förbereder förslag för utveckling av stipendiesystemet.

Arbetsgruppens uppgift är att

  • Utvärdera årsavgifternas nivå vid Helsingfors universitets internationella kandidat- och magisterprogram, stipendiesystemets funktionalitet ur utbildningsprogrammens synpunkt samt ansöknings- och urvalsprocessens utvecklingsbehov,
  • Till den 15 september 2021 utarbeta sitt förslag om förändringar gällande stipendiesystemet år 2022 med hänsyn till det nya nationella Suomi-stipendieprogrammet,
  • Till den 30 november 2021 utarbeta en slutrapport som innehåller förslag om förändringar av årsavgifterna inom en längre tidsintervall vid Helsingfors universitets internationella kandidat- och magisterprogram, stipendiesystemet, utbildningsprogrammens förtjäningslogik samt ansöknings- och urvalsprocessen.

Arbetsgruppen består av personal inom universitetets förvaltning, dekaner samt föreståndare för utbildningsprogram. En egentlig studentrepresentant sökes till arbetsgruppen. Arbetsgruppens mandatperiod varar till slutet av år 2021. Arbetsgruppens arbetsspråk är finska. Detta bjuder på en fantastisk möjlighet till att påverka ett aktuellt tema!

 

FÖRBEREDELSEGRUPPEN FÖR UNA EUROPAS GEMENSAMMA KANDIDATPROGRAM

Som en del av Una Europa-universitetsalliansens utbildningssamarbete är Helsingfors universitet med i att skapa två nya kandidatprogram som genomförs i samarbete med sju partneruniversitet (Freie Universität Berlin, Alma Mater Studiorum Università di Bologna, University of Edinburgh, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, KU Leuven, Universidad Complutense de Madrid ja Univer-sité Paris 1 Panthéon-Sorbonne).

Den ena av kandidatprogrammen är inom Europas forskning och den andra inom hållbarhetsvetenskap. Kandidatprogrammen är tvärvetenskapliga och undervisningsspråket är engelska. Helsingfors universitet deltar i samarbetet som rörlighetspartner genom att erbjuda studiehelheter till kandidatprogram. Via samarbetet får studerande vid Helsingfors universitet möjlighet till att delta i Una Europa-universitetenas undervisning. Du kan läsa mera om de gemensamma kandidatprogrammenas bakgrund på Una Europas hemsida: https://www.una-europa.eu/initiatives/joint-european-bachelor

 

Två egentliga studentrepresentanter sökes till förberedelsegruppen. Förberedelsegruppens mandatperiod är 1.6.2021–1.12.2023. Representanterna skall vara närvarande grundexamensstuderande vid Helsingfors universitet. De skall ha godkända studier i och/eller uppfattning om Europas forskning och hållbarhetsvetenskap. Det är dock önskvärt att studentrepresentanterna representerar olika vetenskapsgrenar och, om möjligt, olika campus. Förberedelsegruppens arbetsspråk kommer att vara engelska eller finska beroende på deltagarna.

UNA EUROPA’S STUDENT BOARD

Una Europa är en europeisk universitetsallians som förenar åtta europeiska universitet. Una Europa har som uppgift att skapa en miljö bland europeiska universitet där högkvalitativ forskning kombineras med internationellt lärande samt med innovativt och kritiskt tänkande.  Samarbetet har fyra huvudteman:

  • Europeiska studier
  • Hållbarhet
  • Kulturarv
  • Datavetenskap och artificiell intelligens

Helsingfors universitets studentkår söker nu en egentlig och en personlig ersättare till Una Europa’s Student Board för mandatperioden 1.8.2021–31.7.2023. Student Board består av studentrepresentanter och den är en av Una Europas beslutsfattande organ. Student Board organiserar sig årligen i början av läsåret och samlas både fysiskt och på distans under mandatperioderna. Helsingfors universitet står för eventuella resekostnader.

Studentmedlemmar deltar i Una Europas arbetsgrupper, organiserar Una Europas studerandenas kongress samt meddelar studerandena vid sina egna hemuniversitet om Una Europas verksamhet och om möjligheterna som Una Europa erbjuder. Arbetsspråket är engelska, vilket innebär att flytande engelska är ett måste för att kunna verka i Una Europa’s Student Board. Skriv alltså din ansökan på engelska.

Mer information om Una Europa’s Student Board ges av utbildningspolitiska experten

Topias Tolonen (topias.tolonen@hyy.fi, 050 477 4543)

 

VAD FÖRVÄNTAS AV STUDENTREPRESENTANTEN?

Studentkåren önskar sökande med olika bakgrund. Speciellt motivation till att sköta uppdraget samt erfarenhet av att arbeta som studentrepresentant, studieansvarig eller i andra positioner inom studerandenas intressebevakning anses vara till förmån för den sökande. Alla sökande skall vara närvarande studerande vid Helsingfors universitet. Nedan hittar du sammanfattat specialkraven för respektive representantposition.

ÅRSAVGIFT- OCH STIPEDIEARBETSGRUPP

  • Flytande kunskaper i finska


UNA EUROPAS GEMENSAMMA KANDIDATPROGRAMS FÖRBEREDELSEGRUPP

  • Representanten skall vara grundexamensstuderande
  • Representanten skall ha godkända studier i och/eller uppfattning om Europas forskning och hållbarhetsvetenskap

UNA EUROPA’S STUDENT BOARD

  • Flytande kunskaper i engelska
  • Ansökan skall skrivas på engelska 

HUR ANSÖKER MAN OM ATT BLI STUDENTREPRESENTANT?

Ansök studentrepresentantpositioner via ansökningssidan Halloped på https://beta.halloped.fi/. Skicka din ansökan senast på söndag den 16 maj kl. 23.59. Vi förväntar oss att du är tillgänglig både till den egentliga representantens position och till personlig ersättare. Studentkåren gör sitt bästa i att ta hänsyn till representativitet av olika utbildningar i urvalsprocessen.

Frågor om ansökning besvaras av

Marianna Suokas

Utbildningspolitisk expert

050 325 5202

marianna.suokas(at)hyy.fi