För studerande

Var söka hjälp?

Studerandes välbefinnande och psykiska hälsa


Studiepsykologerna

Studiepsykologerna är till för dig när du stöter på problem i studierna. Du kan besöka studiepsykologen till exempel om dina studier fördröjts, om du behöver hjälp med att utveckla dina studiefärdigheter, om arbetet med din avhandling stampar på stället, om du känner ångest på grund av studierna eller om du tappat motivationen. Studiepsykologerna ger individuell handledning och ordnar gruppverksamhet för grundexamensstuderande vid alla fakulteter vid Helsingfors universitet. Du kan kontakta studiepsykologerna med ett kontaktformulär.

Mer information om studiepsykologernas tjänster finns i Guiden.


SHVS

Psykiska problem hör till de vanligaste hälsorelaterade problemen bland studenterna. SHVS stöder studenter som är oroade över sin psykiska hälsa. SHVS erbjuder både brådskande och icke-brådskande hjälp vid psykiska problem och dessutom krishjälp. Genom SHVS hittar du olika webbaserade kurser till exempel för att hantera stress och nervositet, förebygga trötthet och göra livsstilsomställningar.

Läs mer om SHVS tjänster på webbplatsen
Bedömning av vårdbehovet och tidsbeställning till mottagningarna: må-to kl. 8-15, fr kl 8-14 tfn. 046 710 1027.


Nyyti

Behöver du kamratstöd? Nyyti rf är en förening som stöder studenternas psykiska välbefinnande genom kamratstöd. Nyyti ger studenterna möjlighet att diskutera frågor som tynger dem i ett diskussionsforum, olika chattar och webbaserade grupper. På föreningens webbplats finns också olika informationspaket för att utveckla livskompetensen.

Mer information om Nyytis tjänster finns här.


Universitetsprästerna

Behöver du någon att prata med? Är det något som tynger dig? Universitetet har tre universitetspräster som du kan träffa för att prata om vad som helst. Med prästerna kan du till exempel diskutera ensamhet, framtiden eller studiemotivationen. Universitetsprästerna har jour på universitetets campus och finns till för alla studenter oavsett övertygelse.

Läs mer om universitetsprästernas tjänster här.


Föreningen för Mental Hälsa i Finland

Föreningen för Mental Hälsa i Finland erbjuder mångsidig hjälp i olika livskriser. I akuta situationer kan du anonymt ringa krisnumret. I telefonen svarar proffs på psykisk hälsa och utbildade frivilliga.
Föreningen för Mental Hälsa i Finland har också olika kamratstödsgrupper, även sådana som är särskilt riktade till unga och unga vuxna. Genom föreningen kan du få samtalshjälp eller hjälp av en stödperson.

Läs mer om verksamheten här.


Sekasinchatten

Sekasinchatten är en finskspråkig chatt som administreras av Föreningen för Mental Hälsa i Finland där du kan diskutera anonymt med yrkespersoner och utbildade frivilliga. Chatten är öppen dagligen året runt, från måndag till fredag kl. 7–24 samt lördagar och söndagar kl. 15–24. I chatten kan du tala om vad som helst.

Chatten finns här.


Krisjouren för unga

Krisjouren för unga erbjuder avgiftsfritt och konfidentiellt samtalsstöd för 12-29 åriga unga och unga vuxna samt deras familjer. Du kan komma hit ensam, tillsammans med din partner, familjemedlem eller en vän. Du bestämmer vad du vill tala om. Vi finns här för dig.

•    Besöksjouren betjänar från tisdag till torsdag kl. 9–12 (Albertsgatan 33)
•    Telefonjouren på nummer 045 341 0574 betjänar måndagar kl. 9.00-11.00, tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 9.00–12.00
•    krisjouren@helsinkimissio.fi


Information om tjänster för studenternas välbefinnande finns också i Guiden.