För studerande

Nya studerande

Vi har väntat på dig i 150 år – välkommen till studentgemenskapen, gulnäbb 2018!


Gulnäbb:
det är du, första årets studerande
Studentkåren: det är vi, de 26 000 studenterna vid Helsingfors universitet

En av de bästa sidorna med studielivet vid Helsingfors universitet är mångfalden i studentgemenskapen – och du som ny student är en del av den. 2018 är ett unikt år att vara gulnäbb vid Helsingfors universitet, för Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) fyller 150 år! Tillsammans är vi Finlands största och äldsta studentkår, och vi vill hälsa dig välkommen som ny medlem! I år firar HUS sitt 150-årsjubileum stort hela hösten. Läs mer om HUS jubileumsår här: https://sv.hyy150.fi/

Studentkåren bevakar dina rättigheter på universitetet och i samhället, HUS stöder föreningsverksamhet,  ordnar olika evenemang och erbjuder medlemmarna förmåner och tjänster, från Studentkalendern till rättshjälp.  Lär känna din studentkår – det trevligaste sättet att göra det är att delta i Gulisäventyret 28.9 och Öppningskarnevalen 3.9!

Kom-ihåg-lista för gulnäbbar

Beställ ett studentkort

Då du har anmält dig som närvarande vid uni och har betalat studentkårsavgiften till HUS kan du beställa ett studentkort på webbtjänsten Frank. På Franks webbplats finns information om de rabatter du får med studentkortet.

Upplev Gulisäventyret 28.9

Kom med på Finlands största gulisevenemang, lär känna dina nya studiekompisar och studenternas stad! Gulisäventyret är en stadsorientering för HUS förstaårsstuderande med 3 000 deltagare och 100 kontroller. Samla ihop ett eget lag med guliskompisar, ta er runt till kontrollerna hos HUS, studentföreningarna och universitetet och lös uppgifterna, så kan ni vinna fantastiska priser!  Mer info finns på Gulisäventyrets webbplats.

Gulisäventyret 2017

Lär känna studentföreningarna på Öppningskarnevalen den 3 september

HUS, studentföreningarna och universitetet förenar sina krafter på öppningskarnevalen. Där kan du njuta av musik, mat och nya studiekompisar, lära känna olika studentföreningar och utöka din halarmärkessamling. Öppningskarnevalen 2018 ordnas måndagen den 3 september kl. 14–18 i huvudbyggnaden och Porthania på centrumcampus och på gatorna i närheten!

Öppningskarnevalen 2017

Få nya kompisar, hitta saker att göra

Inom HUS verkar mer än 250 föreningar, bland dem finns allt från ämnes- och fakultetsföreningar och nationer till hobbyföreningar av alla de slag.

Läs Gulnäbbsguiden

Den tryckta guiden delas ut till alla nya studerande på fakulteternas orienterande studier.

Kom ihåg att röra på dig

UniSport är motionscentret för studenternas sex campus. Välkommen till en värld av såväl traditionella som purfärska motionstrender och hitta ditt eget sätt att röra dig! Läs mer.

Öppningskarnevalen 2017

Följ studentkåren, så hänger du med

Facebook.com/HYY.HUS
Instagram.com/hyy_hus
Twitter: @ylioppilaskunta
Periscope: @ylioppilaskunta

Under terminerna får du dessutom HUS medlemsbulletin i din e-postlåda varannan onsdag.

Senaste nytt finns också på HUS webbplats.

HUS stöder stundenterna

Behöver du tak över huvudet?

Kolla HUS guide för bostadssökande.

Behöver du hjälp?

HUS sakkunniga hjälper om du har problem som rör t.ex. boende, ekonomi eller rättsskydd.

Studenternas hälsovårdsstiftelse

Samtidigt som du betalar studentkårsavgift till HUS betalar du också SHVS-avgift. Så om flunsan slår till, eller om du behöver hjälp med något annat som rör hälsan, ska du kontakta Studenternas hälsovårdstiftelse, SHVS