-
-
Vi vill jobba för lyckade motionserfarenheter
Då jag gick i lågstadiet fick jag gå och titta på när en dansgrupp för ungdomar hade träning. Mina äldre systrar dansade i gruppen så det var nog därför jag fick gå och titta på träningarna. Jag minns hur jag kollade hur de äldre dansarna dansade till en koreografi och att jag försökte kopiera deras rörelser. Jag ville kunna dansa lika bra som de. Då jag var 11 år gammal började jag dansa samtidigt som jag gymnastiserade, och på den vägen är jag fortfarande.
Min danshobby har följt mig aktivt i nästan tio års tid och jag har sysslat med olika sorters motion nästan hela mitt liv. Jag är tacksam att mina föräldrar sporrade mig att börja gymnastisera då jag var barn. Utan det skulle jag knappast nu vara här – motionen har format mig till den jag är och gett mig viktiga redskap som hjälper mig att uttrycka mig själv, att upprätthålla mitt eget välmående och att hantera stress. Det viktigaste har ändå varit att jag haft en trygg omgivning där jag kunnat hålla på med motion.
Mina egna motionsupplevelser har varit väldigt lyckade. Tyvärr har inte alla lika goda upplevelser av att motionera. Alla har inte råd att hålla på med en idrottshobby och alla har inte en trygg omgivning där man kan syssla med sin hobby. Många känner sig helt enkelt inte välkomna då de vill syssla med motion och idrott. Enligt undersökningar rör sig högskolestuderande alltför lite på sig med tanke på vad de skulle behöva för att må bra. Förutom de orsaker som jag beskrivit ovan, så kan det finnas andra orsaker till det här. Till exempel kan många ha traumatiska upplevelser från skolgymnastiken, det kan vara omöjligt att ta sig till ett ställe där man kan motionera. Många lider också av den prestations- och tävlingsinriktning som lätt präglar motion och idrott. Om man har dåliga erfarenheter av att motionera skulle det vara otroligt viktigt att det är så lätt som möjligt att antingen börja en ny hobby helt från grunden eller fortsätta en hobby som man haft paus från ett tag.
OLL kommer också i fortsättningen att verka som en förespråkare för motion och en aktiv vardag så att varje högskolestuderande har en möjlighet att syssla med motion och på det sättet få uppleva glädjen i att lyckas. De här målen kan vi nå genom att utveckla intressebevakningen och betona alla studenters likvärdiga möjligheter till motion. Förbundets viktigaste uppdrag är att aktivera alla studerande att röra på sig och att stödja lokala aktörer så att alla har tillgång till motionstjänster.
Vi kan tillsammans jobba för lyckade motionserfarenheter – inte bara för att kunna tala om det utan för att alla studenter ska må bra.
-
-
-
En god ledare lever som hen lär
Hurdan är en god ledare? Jag tror inte att det finns ett entydigt svar på frågan. Hur man definierar en god ledare beror på hurdana uppfattningar och krav samhället, de som ska ledas och den som leder har.
”Lujasti lempeä” (2016, på svenska ungefär ”Stark men mild”) är en självhjälpsbok skriven av Maaret Kallio och jag tycker att bokens namn på ett utmärkt sätt beskriver hurdan en god ledare ska vara. En god ledare ska kunna tydligt uttrycka sina önskemål och hantera de motgångar man möter. Dessutom ska en god ledare kunna fungera tillsammans med människor i alla olika slags situationer. En ledare leder inte bara människor i en uppgift utan ledaren möter människor som bär med sig bekymmer och känslor och därför är det särskilt viktigt att en ledare har god emotionell förmåga att möta människor. En bra ledare presenterar tydliga gränser och mål inom vilka alla har möjlighet att lära sig nytt och utveckla sig själv som medlem i gruppen.
En hurdan ledare skulle jag vara för OLL? Stark men mild, naturligtvis! Jag kan delegera och ge ansvar åt andra, samtidigt som jag själv kan ta ansvar. Jag skulle särskilt vilja föregå med gott exempel som ledare. Jag tycker att den mest trovärdiga ledarstilen är sådan att ledaren själv lever som hen lär. Om ledaren till exempel säger att de andra ska vila och ta det lugnt betyder hens ord på riktigt något om hen själv tar hand om sin egen ork och sitt välmående.
Jag vill också gärna lära mig något nytt då det gäller ledarskap och då tänker jag främst på att lära mig att sätta gränser, både för mig själv och andra. Vi ser till att gemensamma projekt blir gjorda så som vi kommit överens, men det viktigaste är att gruppdynamiken fungerar och att vi tar hand om vårt välmående. OLL behöver en ambitiös och noggrann ledare som kan inspirera andra – en sådan ledare skulle jag bli.
-