HUS Valborg

Havis Amanda 2022

Det här har vi väntat på! Efter att ha firat vappen på distans de senaste två åren får vi äntligen fira vårens fest enligt alla gamla traditioner. I år är det dessutom HUS tur att lägga mössan på Havis Amandas huvud! På den här sidan hittar du alla info du behöver för att kunna fira en superfestlig valborg.

Ta hand om dig själv och andra

Du kan inleda firandet redan före vappen då Havis Amandas mössa turnerar på alla campus. Kolla in HUS valborgsprogram, dra på dig halaren och följ med på färden mot Havis Amanda. Feststämningen når sin topp på valborgsmässoafton då Havis Amanda får sin mössa och vi samlas för att fira valborg på Salutorget.

I år är temat för mösspåläggningen omtanke. Omtanke om vårt eget och andras välmående, vår gemenskap och hur vi bygger upp vår gemensamma framtid är teman som vi vill ta upp i samband med mösspåläggningen. Just du är välkommen att fira valborg! Ta med dig dina kompisar och kom med i våra glada valborgsfestligheter. Vi tar hand om oss själva och varandra, också på vappen. Vi ses vid Havis Amanda!

Följ vår färd till Havis Amanda på some!

Om du inte ännu följer HUS konton på some är det nu hög tid att börja göra det. Facebook-evenemanget för Havis Amandas mössa on tour-campusrundturen och själva mösspåläggningen hittar du på HUS Facebook. Dessutom förbereder vi oss inför vappen här på HUS Instagram. För att säkert hänga med i svängarna är det bra att börja följa Manta Crews Instagram. Manta Crew ansvarar för mösspåläggningen i år.

Manta Crew 2022 på Instagram

HUS på Facebook

HUS på Instagram

Programmet på valborgsmässoafton

@ Salutorget, Helsingfors 30.4.

 • kl. 16.00: DJ Vicky inleder
 • kl. 16.30: Havis Amandas mössa anländer till Salutorget i vagnen som dras av Sinebrychoff bryggeriets hästar
 • kl. 17.00: Havis Amanda tvättas
 • kl. 17.10: dansuppträdande med Vik-spexet och alla på torget dansar tillsammans
 • kl. 17.30: valborgshälsning från Helsingfors stad, biträdande borgmästare Nasima Razmyar
 • kl. 17.45: försök att slå finskt rekord i gruppkaraoke under ledning av Karaokekejsaren Heikkinen
 • kl. 17.55: Havis Amanda vaccineras
 • kl. 18.00: Havis Amanda får sin mössa
 • kl. 18.05–18.35: BESS

Facebook-evenemanget

Så här förbereder du dig för att fira vappen

På valborgsmässoafton 30.4 lönar det sig att komma till Salutorget i god tid, eftersom de spektakulära vappenfestligheterna börjar redan kl. 16. DJ Vicky skapar feststämning och vi delar ut mösspåläggningens supersnygga halarmärken och dessutom får alla vegansk glass från Kolmen Kaverin Jäätelö. Kom alltså i tid!

Kl. 17.20 är det dags för Vik-spexets dansuppvisning och efter det får just du visa upp dina danstalanger tillsammans med tiotals tusen andra människor som firar valborg på torget. Det blir ett fartfyllt gemensamt dansnummer och du kan lära dig dansens lätta och roliga koreografi redan på förhand.

Då vi dansat oss varma och hittat en gemensam rytm är det dags att anta en unik och spännande utmaning: kl. 17.45 sjunger vi på Salutorget den största gruppkaraoken någonsin i Finlands historia. Vi försöker slå finskt rekord i gruppkaraoke under ledning av Karaokekejsaren Heikkinen. Orden till sången syns på stora skärmar som finns runt scenen så du behöver bara öppna rösten och förbereda dig på att för full hals sjunga den svängiga karaokelåten!

Kvällens höjdpunkt är ju förstås då Havis Amanda får sin vita mössa prick kl. 18 enligt gammal tradition. Då Havis Amanda fått sin mössa kan du också ta på dig din egen vita mössa. Efter mösspåläggningen håller feststämningen garanterat i sig då karismatiska BESS intar scenen. Det här vappenspektaklet vill du inte missa! Kom med!

Lär dig koreografin!

Havis Amandas mössa on tour 11–20.4 och prevappenfest 12.4.

Nu har du chansen att på förhand komma in i vappenstämningen då Havis Amandas mössa turnerar på campusområdena. Havis Amandas mössa gör en rundtur via campus i Mejlans, Gumtäkt, Vik och Centrumcampus för att sist och slutligen läggas på Havis Amandas huvud på valborgsmässoafton. På campusrundturen har du en unik chans att fotografera dig med Amandas mössa. Dessutom kan du komma efter det fenomenalt fina Havis Amanda 2022-märket som du kan dekorera din halare med. Kom också ihåg att UniCafé från och med 19.4 serverar smaskigt goda munkar och jättegott mjöd. Kolla noggrannare info om platser och tider nedan.

I samband med campusrundturen ordnas 12.4 en suverän tvärvetenskaplig prevappenfest till vilken alla studenter vid Helsingfors universitet är välkomna. Festen börjar kl. 21 på Baarikärpänen. Inträdet kostar enbart garderobsavgiften och de som kommer före kl. 22 har en möjlighet att få ett armband som ger rabatt på drycker. På festen delar vi också ut de unika Havis Amanda 2022-halarmärkena.

Havis Amandas mössa on tour

 • Mejlans: 11.4 kl. 11-14 (entréhallen i Haartmaninstitutet, Haartmansgatan 3, Helsingfors)
 • Gumtäkt: Gumtäkt: 12.4 kl. 11-14 (entréhallen i Physicum, Gustaf Hällströms gata 2) + efterfest på kvällen på Baarikärpänen från och med kl. 21.
 • Vik: 19.4 kl. 11-14 (Biocenter 1, Viksbågen 9, Helsingfors)
 • Centrum: 20.4 kl. 11-14 (entréhallen i Haartmaninstitutet, Haartmansgatan 3, Helsingfors)

Facebook-evenemanget