Vilket kommunalval?
I kommunalvalet väljer man 85 ledamöter till stadsfullmäktige, det vill säga Helsingfors stads högsta beslutsfattande organ. Fullmäktige fattar beslut om stadens ekonomiska frågor samt svarar för organisationen av stadens förvaltning. Den tillsätter även stadsstyrelsen och nämndernas medlemmar, väljer innehavare av de viktigaste tjänsterna samt väljer borgmästare och vice borgmästarna.
Kommunalvalet representerar först och främst närdemokrati, eftersom man väljer de beslutsfattare som är närmast vårt vardagliga liv. Läs mera om stadsfullmäktige här.
Röstning
Att rösta är varje myndiga medborgares grundläggande rätt. Finsk medborgare som bor i Finland samt myndiga, fast bosatta utlänningar har rösträtt i kommunalvalet.
På valdagen den 13 juni kan varje röstberättigad rösta enbart på sin egen valdistrikts röstningsställe. Under förtidsröstningen 26.5–8.6 kan man rösta på vilket röstningsställe som helst. På röstningsstället måste den som röstar visa sitt personbevis, information om rösträtt i pappersform behöver inte tas med.
-
-
Tidsplan för kommunalvalet
- Kandidatansökan ska lämnas in senast 4.5.2021
- Kandidatuppställningen fastställs 14.5.2021
- Anmälningstiden till hemmaröstning senast 6.4.2021
- Förhandsröstning 26.5-8.6.2021
- Valdag 13.6.2021
- Valresultatet fastställs och publiceras 16.6.2021
- Det nya fullmäktige börjar sitt arbete 1.8.2021
-
-
-
Förröstningsställen nära campus
Centrum
- Köpcentret Citycenter, K1-våningen: Brunnsgatan 8 (ingång även via Centralgatan), 00100 Helsingfors
- Centrumbiblioteket Ode: Tölöviksgatan 4, 00100 Helsingfors
- Stadshuset: Norra esplanaden 11–13, 00170 Helsingfors
Gumtäkt
- Arabiastrandens bibliotek: Tavastvägen 135 A, 00560 Helsingfors
Mejlans
- Tölö bibliotek: Topeliusgatan 6, 00250 Helsingfors
- Tölö sporthall, lokalen mot Stadion: Paavo Nurmis gränd 1 F, 00250 Helsingfors
Vik
- Viks ungdomsgård: Agronomgatan 3, 00790 Helsingfors
-
-
-
Att rösta hemma
Den röstberättigade vars rörelse- eller funktionsförmåga är så begränsad att han eller hon inte utan oskäliga svårigheter kan ta sig till röstningsstället på valdagen eller ett förhandsröstningsställe kan förhandsrösta hemma.
Man ska anmäla sig till hemmaröstning på förhand. Det lönar sig att anmäla sig till hemmaröstning i god tid innan anmälningstiden går ut, dvs. 1.6.2021 klockan 16 vid kommunalvalet. Det går inte att anmäla sig efter anmälningstidens utgång.
Helsingforsborna kan anmäla sig till hemmaröstning till Helsingfors stads centralvalnämnds kansli per telefon, e-post eller genom att posta en anmälningsblankett för hemmaröstning.
-
Kommunalvalpanel 25.5. kl 17
I denna sommars kommunalval är det dags att få fram studerandenas röst, både vid valurnor som i den blivande stadsfullmäktigen!
Panelens syfte är att skapa diskussion studerande emellan! Vi har bjudit in studerandekandidaterna av Helsingfors sex största stadsfullmäktigepartier för att diskutera frågor som behandlar just oss studerande. Kom och lyssna vad studerandekandidaterna svarar på dessa frågor och kanske hittar du kommunalvalskandidaten som passar just dig!
Du kan titta på panelen med simultantolkning här!
HUS kommunalvalsmål
-
Helsingfors stad ska identifiera mentalhälsofrämjandet som ett viktigt mål som förverkligas genomskärande i stadens verksamhet. Mentalhälsoeffekterna ska speciellt beaktas i beslutsfattandet som berör studerandena. Det här förverkligas genom att genomföra en bedömning av mentalhälsoeffekterna på beslutsfattandets olika nivåer.
Rätten att få tillräcklig vård ska förstärkas för dem som lider av mentala hälsoutmaningar genom att öka personal- och vårdresurser inom både grundhälsovården och specialhälsovården. Antalet specialläkare inom psykiatrin måste öka inom grundhälsovården. Patientens tillgång till specialhälsovård måste underlättas och antalet vårdplatser ökas. Tillgången på psykologitjänster för unga måste ökas genom att öka antalet psykologer på alla utbildningsstadier.
Tillgången till fungerande lågtröskeltjänster för unga måste säkras genom att ta i bruk terapigarantin och stärka redan fungerande tillvägagångsmetoder, såsom Mieppi. Unga ska undervisas i mentalhälsokunskap och studerande- och läroanstaltshälsovården ska dimensioneras bindande personalresurser för mentalhälsa. Dessutom ska staden säkerställa tillräckliga resurser för utbytesstuderandenas hälsovård. Helsingfors stads tjänster ska beakta flerspråkigheten.
-
Helsingfors ska få 500 nya studentbostäder per år. Utöver bostadsmängden ska även läget beaktas i planläggningen och tomtöverlåtelsen och sträva efter att placera studentbostäderna nära campusen och invid goda trafikförbindelser.
För att uppnå det ambitiösa studentbostadsproduktionsmålet behövs framförallt effektivt byggande. Det här förverkligas genom att underlätta planläggningen och avstå från onödiga krav såsom parkeringsplatsnormen och affärslokalplikten speciellt när studentbostäder byggs. I Helsingfors ska eftersträvas att bygga högre hus så att det begränsade utrymmet kan utnyttjas effektivare. Studentkåren önskar att fullmäktige främjar bostadsbyggandet under den följande fullmäktigeperioden och stöder allmännyttiga föreningars möjligheter att producera och underhålla studentbostäder. Dessutom vill vi att en social och hyfsat prissatt bostadsproduktion säkerställs.
-
Kollektivtrafiken ska vara förmånlig för studerande och en lättillgänglig form för att röra sig. HRT-trafikens studeranderabatt ska återställas till 50 % och rabatt ska även fås för enkelbiljetter. Alla närvaroanmälda studenter ska även i fortsättningen berättigas till HRT:s studentrabatt.
Speciellt spårtrafikförbindelser ska satsas på. Vetenskapsspårvagnen och Droppbanan ska aktivt främjas. Staden ska speciellt sträva efter ökad användning av miljövänlig spårtrafik. Studentkåren föreslår ibruktagandet av trängselavgifter som ett sätt, vilket borde stödas genom att samtidigt satsa på förbindelseparkering. Helsingfors universitets centrumcampus ska göras bilfritt och cykling ska främjas på campusområdena och mellan campusen.