YTHS laajenee – mitä sinun pitää tietää?

Vuoden 2021 alusta alkaen YTHS:n palvelut laajenevat myös AMK-opiskelijoille. HYYläisille moni asia pysyy tuttuna, mutta erityisesti muuttuneeseen maksukäytäntöön kannattaa kiinnittää huomiota. Lue alta lisää!

Maksaminen

Jatkossa YTHS-maksua EI peritä osana ylioppilaskunnan jäsenmaksua. Sen sijaan jokainen palveluihin oikeutettu opiskelija on velvollinen suorittamaan maksun itse Kelan asiointipalvelussa lukukausi kerrallaan. Ylioppilaskunnan lukuvuoden 2020 -2021 jäsenmaksussa on huomioitu YTHS-laajentuminen eikä vuoden 2021 keväältä ole peritty maksua YTHS:n palveluista.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on vuonna 2021 35,80€ lukukaudessa, eli 71,60€ lukuvuodessa. Maksu on veroluontoinen, eli pakollinen kaikille läsnäoleville opiskelijoille. Samalla YTHS luopuu erillisten käyntimaksujen perimisestä.

Kenelle YTHS:n palvelut tarjotaan?

YTHS:n palveluja voivat käyttää kaikki yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa perustutkintoa suorittavat opiskelijat, jotka ovat ilmoittautuneet lukukaudelle läsnä oleviksi. Kuulut siis YTHS:n palveluiden piiriin, jos suoritat alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa yliopistossa.

Seuraavat ryhmät eivät kuulu YTHS:n palveluiden piiriin:

  • saapuvat kansainväliset vaihto-opiskelijat
  • avoimen korkeakoulun opiskelijat
  • täydennyskouluttautuvat
  • jatko-opiskelijat
  • tilauskoulutusopiskelijat

Jos et kuulu YTHS:n palveluiden piiriin, voit kääntyä kunnallisen terveydenhuollon puoleen.

EU/ETA –alueen sisältä tulevat vaihto-opiskelijat voivat ottaa yhteyttä kaupungin opiskelijaterveydenhuoltoon.

EU/ETA –alueen ulkopuolisille vaihto-opiskelijoille suosittelemme sairasvakuutuksen käyttöä ja kääntymistä yksityisen palveluntuottajan puoleen.

YTHS:n palvelut

YTHS:n perustehtävänä on järjestää terveyden- ja sairaanhoitopalvelut opiskelijoille sekä edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä ja opiskeluympäristön hyvinvointia.

YTHS järjestää opiskelijoille yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita. Opiskelijan kannattaakin ensisijaisesti ottaa yhteyttä YTHS:ään ennen siirtymistä julkisiin tai yksityisiin terveyspalveluihin.

Lisää tietoa palveluiden sisällöstä löydät YTHS:n verkkosivuilta.

Voit varata ajan YTHS:lle soittamalla hoidontarpeen arviointiin: Suunterveyden palvelut 046 7101085, Muut palvelut 046 7101073.

Lisäksi voit varata ajan olemalla yhteydessä YTHS:n SelfChatissa.