HYY vaikuttaa

Kampanjat

#kaikkihyvin?

Milloin viimeksi olet kysynyt opiskelukaveriltasi, onko kaikki hyvin? Uskallatko itse vastata rehellisesti kysymykseen, onko kaikki hyvin? HYYn #kaikkihyvin? -kampanjan tavoitteena on, ettei kenenkään opiskelijan tarvitse hävetä mielenterveyden oireilua tai pelätä hakea apua.

Yliopisto-opiskelijoiden psyykkinen oireilu on ollut kasvussa koko sen ajan, kun asiaa on järjestelmällisesti tutkittu Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) toteuttamassa Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksessa. Tuoreimmassa tutkimuksessa 30 prosenttia opiskelijoista raportoi kärsivänsä psyykkisistä vaikeuksista. Opiskelijat kokevat itsensä jatkuvasti ylirasittuneiksi, onnettomiksi ja masentuneiksi ja heidän on vaikea keskittyä tehtäviinsä sekä valvovat huolien takia. Vuonna 2017 YTHS:n palveluita käytti mielenterveyden käyntisyyllä yli 10 prosenttia koko opiskelijamäärästä.

Vaikka ilmiö on näin yleinen, psyykkiseen oireiluun liittyy edelleen häpeää ja stigmaa tai sen pelkoa. Nämä aiheuttavat turhaa eristäytymistä ja viivästyttävät avun hakemista. Siksi HYY kampanjoi 26.11.–14.12.2018 some-kanavissaan näkyvästi avoimemman keskustelukulttuurin ja mielenterveyden oireiluun liittyvän stigman vähentämisen puolesta.


Kampanjavideot
Kampanjan avaa videontekijä Markus Varikselta tilattu minidokumentti, jossa viisi Helsingin yliopiston opiskelijaa omin sanoin kertoo, millaista opiskelu on, kun opiskelukyky on heikentynyt. Opiskelijat välittävät selkeän viestin: mielenterveyden oireilusta on hyvä puhua ääneen.

Toisessa minidokumentissa samat opiskelijat kertovat miten toivovat, että välittämistä osoitetaan ja keskustelua asiasta avataan sekä omasta selviämisestään.

Video 1, traileri 1 (ilmestyivät 26.11.)
Video 2, traileri 2 (ilmestyivät 10.12.)

Mistä löytää apua?
Kampanjaa varten HYY on koonnut listan auttavista tahoista, joiden puoleen voi kääntyä, kun tuntuu, ettei omin päin selviä.

Kampanjablogaukset
Kampanjan aikana julkaistaan neljä blogipostausta, jotka eri näkökulmista lähestyvät opiskelijoiden mielenterveyden oireilua. HYYn asiantuntija Sofia Lindqvist antaa 28.11. henkilökohtaisella mausteella höystetyn yleiskatsauksen opiskelijoiden mielenterveyden oireiluun ja avun hakemisen syihin sekä kannustaa armollisuuteen itseä ja muita kohtaan. Blogikirjoitus ilmestyi suomeksi Nyytin Mielellä on väliä -blogisarjassa Maailman mielenterveyspäivän tienoilla 12.10.2018.

HYYn viestintäharjoittelija Saana Lehtinen kirjoittaa 4.12. omassa blogauksessaan siitä, miten järjestää toimeentulo, kun opintopisteitä ei mielenterveyden oireilun takia meinaa kertyä.

HYYn hallituksen jäsen Laura Wathén kertoo omassa blogitekstissään 5.12. puolestaan kokemuksestaan HYYn piirissä toimiville järjestöille suunnatusta Mielenterveyden ensiapu II –kurssista ja siitä, miten tukea kaveria, joka oireilee.

Nyytin hankesuunnittelija Noora Paakki tarjoaa omassa vierasblogissaan 12.12. erilaisia keinoja lieventää opiskelijan elämälle tyypillistä kuormitusta ja stressiä. Paakki työskentelee KUPLA – opiskelijat päihdekulttuurin uudistajina -hankkeessa.


Haaste
Opiskelija, onko sinulla kaikki hyvin? Koetko sinä tällä hetkellä mielenterveyteesi liittyviä ongelmia tai oletko kokenut niitä aikaisemmin? Oletko uskaltanut kertoa asiasta opiskelukavereillesi tai opetushenkilökunnalle? Oletko hakenut apua?

Lähde mukaan hävittämään mielenterveyden oireiluun liitettyä aivan turhaa ja haitallista stigmaa ja jaa omin sanoin omia kokemuksiasi aihetunnisteilla #kaikkihyvin ja #hyyhelsinki!

Arvioi kampanjaa!
Mitä pidit kampanjasta? Vaikuttiko se sinuun? Mistä aiheesta toivoisit HYYn kampanjoivan seuraavaksi? Vastaa kampanjan lyhyeen arviointikyselyyn ja auta meitä tekemään vielä parempia kampanjoita:
https://goo.gl/forms/h4jXvBiGQklsh6hl2

Lisätietoja

HYYn hallituksen jäsen Laura Wathén, etunimi.sukunimi@hyyfi, puh. 050 409 1383

HYYn asiantuntija Sofia Lindqvist, etunimi.sukunimi@hyyfi, puh. 050 543 9605

New layer...