15.9.2023

Demokratia tarvitsee rakentajansa

BLOGI

Yliopistodemokratia on suomalaisen yliopiston ja demokratiakasvatuksen ylpeyden aihe.

 

Aloitin opiskelijavaikuttamisen hienoisen sattuman kautta. Minut puhuttiin juhlien jatkoilla ympäri hakemaan opiskelijaedustajaksi yliopistokollegioon. Aluksi olin hieman varuillani ajatuksen suhteen, mutta lopulta päätin hakea. Olisihan siihen helposti paljon annettavaa, eikä hakemisessa mitään menettäisi. Tulin valituksi. Luvassa oli hyppy sinne kuuluisaan syvään päätyyn.

Ensimmäinen kokous on jäänyt erityisen hyvin mieleeni. Suurin osa muista opiskelijaedustajista oli opiskelijapoliittisia konkareita. Vaikka asiaa tuli paljon ja nopeasti, sain silti suhteellisen lyhyessä ajassa kiinni opiskelijaryhmän ja toimielimen tärkeimmistä keskustelunaiheista. Näistä aiheista kaikki olivat johdettavissa laajempaan teemaan, demokratiaan.

Suomalaiseen akateemiseen perinteeseen kuuluu poikkeuksellisen vahvasti korostaa eri ryhmien vaikutusmahdollisuuksia yliopistolla. Tämä on toki osin vain puhdasta perinnettä, mutta silti siinä on mielestäni jotain mistä olla ylpeä. Suomessa ymmärrämme muun muassa opiskelijoiden yliopistohallintoon osallistumisen merkityksen koko yhteisön kannalta.

Yliopistoyhteisön kestävä toiminta edellyttää opiskelijoiden osallistumista. Opiskelijat rakentavat pohjan tieteen jatkuvuudelle ja pitkällä aikavälillä myös yliopiston yhteiskunnalliselle vaikuttavuudelle. Monilla aloilla opiskelijoiden osallistumien huomioidaan hyvin alojen luonteen ja perinteiden puolesta. Sen sijaan suuremmassa kuvassa yliopistoyhteisössä työ opiskelijoiden osallistumiseksi on vaativampaa ja vaatii vakiintuneempia käytänteitä.

Demokratia ei ole itsestäänselvyys vaan arvo ja toimintatapa, jonka omaksuminen sekä vahvistaminen on pitkäjänteinen ja työläs prosessi. Sen lujittamisessa on tärkeässä osassa myös tiede ja sivistys, jotka luovat pohjan rakentamallemme yhteiskunnalle, sekä sille miten miellämme yhteiskunnan merkityksen.

Elämme nopeasti muuttuvassa maailmassa, jossa moni pitkään vakaana pidetty demokratia on uhattuna. Eräs selkeä yhdistävä tekijä näiden yhteiskuntien kehityksessä on ollut sananvapauden, erityisesti tieteen ja median vapauden rajoittaminen. Autoritaariset liikkeet metodisesti ja tunnusomaisesti pyrkivät hiljentämään arvostelevat äänet sekä kriittisen ajattelun. Tämä huolestuttava kehitys on tärkeää tunnistaa ja ymmärtää sen tuhoisa vaikutus.

Nyt jos koskaan meille opiskelijoille on entistä tärkeämpää toimia demokratian, sivistyksen ja vapauden äänenä, niin yliopistolla kuin yhteiskunnassa.

 

Onni Nyman

Koulutuspolitiikasta vastaava hallituksen jäsen