Opiskelijalle

Asunnonhakuopas 2018–2019

Ota huomioon kun etsit asuntoa

 • Varaa aikaa asunnon etsimiseen! Pääkaupunkiseudulla on asuntopula, joten sopivan asunnon löytäminen voi olla haastavaa. Esimerkiksi Hoas voi tarjota asunnon vain noin viidesosalle asunnonhakijoista syksyisin. Aloita siis asunnonhaku heti hyväksymiskirjeen saatuasi!
 • Varaudu maksamaan 500 euroa vuokraa kuussa! Pääkaupunkiseudun vuokrataso on korkea. Asunnonsaantimahdollisuutesi ovat paremmat, jos olet valmis maksamaan yli 500 euroa kuussa. Yksiö keskustassa on vielä paljon kalliimpi.
 • Soluasunnot ovat yleensä halvimpia asuntoja. Lisäksi tällä hetkellä soluja on huomattavasti helpompi saada kuin yksiöitä eli niitä kannattaa hakea!
 • Hae asuntoa samanaikaisesti monesta paikasta! Jos hakemuksesi johtaa asuntotarjoukseen, hyväksy se! Et luultavasti saa toista, eikä tilapäismajoituksesta ole takeita. Varaudu asumaan vähän kauempana keskustasta tai kampukselta!
 • Asuntotarjonta on monipuolisempaa ja vuokrat edullisempia keskusta-alueen ulkopuolella. Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne kuuluu Euroopan parhaimpiin, joten yhteydet toimivat myös keskustan ulkopuolella. Reittioppaan avulla voit helposti selvittää yhteyksiä kotisi ja opiskelupaikkasi välillä: www.reittiopas.fi
 • Varo huijareita! Jos haet asuntoa yksityisiltä markkinoilta, älä lähetä rahaa tai henkilötietojasi kenellekään ennen kuin olet nähnyt asunnon ja solminut vuokrasopimuksen.
 • Tee vuokrasopimus aina kirjallisena, suullisesti sovittuja ehtoja voi olla hankala selvittää jälkeenpäin.
 • Tunne oikeutesi vuokralaisena, älä suostu kohtuuttomiin vuokraehtoihin, esim. yli kolmen kuukauden vuokraa vastaava takuuvuokra ei ole lain mukainen (Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 1 luku, 8 §)
 • Ei asuntoa? Jos et elokuun puoliväliin mennessä ole saanut asuntotarjousta, et todennäköisesti saa asuntoa syyskuun alusta. Varaudu hankkimaan tilapäismajoitusta esimerkiksi sukulaisten tai ystävien luota tai hostellista.
 • Peru turhat hakemukset! Kun olet löytänyt kodin, muista perua kaikki tarpeettomat hakemukset. Näin autat muita opiskelijoita, jotka vielä etsivät asuntoa.
 • Ota valokuvia asunnosta ja sen kunnosta heti kun saat avaimet. Näin voit tarvittaessa ulos muuttaessasi todistaa, mistä vahingoista et ole itse vastuussa!

Opiskelija-asuntoja

Hoas – Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö

Asunnot: Hoasilla on asuntoja n. 9500 ja asukkaita n. 18 000. Asunnot ovat huoneita jaetuissa asunnoissa, yksiöitä, kaksioita sekä perhe- ja kämppisasuntoja pääkaupunkiseudulla. Asunnot on tarkoitettu kaikille päätoimisille opiskelijoille, jotka opiskelevat pääkaupunkiseudulla tai sen kehyskunnissa.

Kämppisasuntoon voi etsiä asuinkaveria Kämppishaku-palvelun avulla.

Vuokrat: Huoneet jaetuissa asunnoissa n. 250–440 €/kk, yksiöt n. 450–660 €/kk, perheasunnot n. 550–1000 €/kk ja kämppisasunnot n. 300-500 €/kk. Vuokraan sisältyy vesi- ja usein myös sähkö. Asunnoissa on lisäksi maksuton laajakaistayhteys.

Hoas somessa:
www.facebook.com/hoashelsinki
Youtube: hoas_fi
Instagram: hoas_fi

Lisätietoja: p. (09) 549 900, www.hoas.fi, asumispalvelut@hoas.fi

HYYn omat asunnot

Asunnot: Ylioppilaskunta omistaa ja vuokraa jäsenilleen opiskelija-asuntoja Helsingin keskustan Kampissa sijaitsevan Domus Academican B-talosta (61 asuntoa). Domus Academicalla on yksiöitä, kahden hengen soluja sekä perhehuoneistoja.

Erityistä: Huoneistot vuokrataan Helsingin yliopiston päätoimisille opiskelijoille jonotusjärjestyksen mukaan. Muita valintakriteereitä ei ole.

Lisätietoja ja hakulomake: https://www.colliersasunnot.com/kodin-etsijalle/opiskelija-asunnot/, hyy-asunnot@colliers.com 

Osakuntien ja eri alojen opiskelija-asuntoja

Huom. Suuri osa asuntohauista päättyvät heinäkuussa.


Hämäläis-Osakunta

Asunnot: Soluja, perheasuntoja ja yksiöitä. Asuntopaikkoja yhteensä n. 600 Patolassa, Koskelassa, Vallilassa ja Puistolassa.
Vuokrat: Solujen vuokrat 204 - 312 €/kk, perheasunnot 408-654 €/kk, yksiöt 311-419 €/kk.
Muuta: Hakijan täytyy olla Hämäläis-Osakunnan jäsen. Perheasunnon hakijoista ainakin toisen pitää olla Hämäläis-Osakunnan varsinainen jäsen. Jatko-opiskelijat voivat tehdä määräaikaisen vuokrasopimuksen. Jatkuva hakumenettely ympäri vuoden. Uusille opiskelijoille on heinäkuussa oma haku, johon voi osallistua, vaikka opiskelupaikka ei olisi vielä varmistunutkaan.
Lisätietoja:  www.hys.net   (mailto: asuntoasiat@hys.net)   tai Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntolaisännöitsijä Heikki Holm. Asuntojen haku kotisivuilta Domo-linkin kautta.

Karjalainen Osakunta

Asunnot: Yksiöitä ja perheasuntoja Vallilassa, Patolassa ja Domus Academicalla. Asuntopaikkoja yhteensä 78.
Vuokrat: 9–18 €/m².
Muuta: Hakijan on oltava Karjalaisen osakunnan jäsen. Osakunnan asuntoja haetaan yleensä keväällä järjestettävässä asuntohaussa ja erityisesti uusille opiskelijoille tarkoitetussa fuksihaussa 6.6.-6.7.2018.
Lisätietoja: karjalainenosakunta.fi/asunnot

Keskisuomalainen Osakunta

Asunnot: Yksiöitä ja kaksioita Vallilassa. Asuntoja yhteensä 37.
Vuokrat: Rautalammintiellä 17,5m² yksiö 288,75€/kk, 20m² yksiö 350€/kk, kaksio 32,5m² 536,5€/kk, Hauhontien kaksio 1050€/kk.
Muuta: KSO:n jäsenet voivat hakea asuntoa keväisin ja fuksit 17.6.-19.7.2019. Asunnon saajan on oltava päätoiminen opiskelija ja KSO:n jäsen, fuksit voivat liittyä jäseneksi asuntohaun jälkeen. Lisätietoja: www.kso.fi/wp/asunnot sekä asuntovastaava Arttu Kosonen (asuntovastaava@kso.fi).

Kymenlaakson Osakunta (KyO)

Asunnot: Yksiöitä, kaksio, ja soluhuoneita Patolassa, soluhuone fuksille Domus Academicalla. Asuntopaikkoja on yhteensä 8, joista 3 fukseille varattuja.
Vuokrat: n. 324–532€.
Muuta: Asuntohaku KyOn jäsenille keväisin, fukseille alkukesästä. Tarkemmat tiedot hakuaikataulusta ilmoitetaan osakunnan internet-sivuilla. Asunnon saamisen ja asumisoikeuden edellytyksenä on KyOn jäsenyys. Asunnot on tarkoitettu päätoimisille opiskelijoille.
Lisätietoja: www.kymenlaaksonosakunta.fi, kyo-asuntosihteeri@helsinki.fi

Etelä-Pohjalainen Osakunta

Asunnot: Asuntopaikkoja yksiöissä ja perheasunnoissa on noin 90. Asunnot sijaitsevat Vallilassa, Patolassa ja Puistolassa. Lisäksi on muutamia fukseille tarkoitettuja soluasuntoja Domus Academicalla.
Vuokrat: yksiöt n. 290– 490 €/kk, perhe- ja kimppakämpät n. 400–775 €/kk.
Muuta: Asunnon hakijan tulee olla päätoiminen opiskelija ja Etelä-Pohjalaisen Osakunnan jäsen. Asuntohaku on kolme kertaa vuodessa.
Lisätietoja: http://pv.osakunta.fi/kamppa, epo-asuntovastaava@helsinki.fi

Pohjois-Pohjalainen Osakunta

Asunnot: Asuntopaikkoja yksiöissä ja perheasunnoissa on noin 130. Asunnot sijaitsevat Vallilassa, Patolassa ja Puistolassa. Lisäksi on muutamia fukseille tarkoitettuja soluasuntoja Domus Academicalla.
Vuokrat: yksiöt n. 290– 490 €/kk, perhe- ja kimppakämpät n. 400–775 €/kk.
Muuta: Asunnon hakijan tulee olla päätoiminen opiskelija ja Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan jäsen. Asuntohaku on kolme kertaa vuodessa.
Lisätietoja: http://pv.osakunta.fi/kamppa, ppo-asuntovastaava@helsinki.fi

Satakuntalainen Osakunta

Asunnot: 8–25 m² kokoisia soluasuntoja sekä muutama yksiö Satakuntatalossa Kampissa. Lisäksi muutamia osakehuoneistoja kantakaupungissa tai sen tuntumassa.
Vuokrat: Satakuntatalossa soluasunnot 252–400 €/kk ja yksiöt 370–590 €/kk. Osakehuoneistoissa huoneen tai asunnon koosta riippuen 250–660 €/kk.
Muuta: Hakijan tulee olla korkeakouluopiskelija ja liittyä Satakuntalaiseen Osakuntaan. Asuntolan internetsivuilla on lueteltu tarkemmat asukasvalinnan edellytykset.
Lisätietoja: http://asuntola.satakuntatalo.fi, ajk@satakuntatalo.fi

Savolainen osakunta

Asunnot: Soluja ja kaksioita Vallilassa ja Koskelassa sekä muutama yksiö ja kaksio Patolassa. Asukaspaikkoja yhteensä noin 130.
Vuokrat: Huoneet jaetuissa asunnoissa 141–239 €/kk ja kaksiot 292–648 €/kk. Vuokraan sisältyy vesi ja kiinteä verkkoyhteys, useimmissa kohteissa myös sähkö.
Muuta: Asunnonsaajan tulee liittyä Savolaisen osakunnan jäseneksi sekä pysyä osakunnan jäsenenä koko asumisaikansa ajan. Hakuaika kahdesti vuodessa: fuksihaku 15.6.-15.7. ja kevään haku helmi-maaliskuussa. Asuntoihin on mahdollista hakea myös muina aikoina.
Lisätietoja: www.savolainenosakunta.fi/asunnot, savo-asunnot@helsinki.fi

Varsinaissuomalainen osakunta

Asunnot: Yhteensä kahdeksan asuntopaikkaa, neljä yksiöitä Kalliossa ja kahden hengen soluasunnot Kruununhaassa ja Kalliossa.
Vuokrat: 500 €/kk. 
Muuta: Asuntoihin julistetaan erilliset haut niiden vapautuessa, ja hausta ilmoitetaan osakunnan sähköpostilistalla.
Lisätietoja: www.varsinaissuomalainen.fi

Wiipurilainen Osakunta

Asunnot: Yksiöitä ja kaksioita Vallilassa ja Kalliossa (18m²–47m²) sekä viisi fuksiasuntoa Domus Academicalla Kampissa. Asuntoja yhteensä 28 kpl.
Vuokrat: Fuksiasunnot n. 330–360 €/kk, muut n. 310–800 €/kk.
Muuta: Fuksiasuntojen haku kesä-heinäkuussa, muiden kevättalvella. Fuksiasuntoihin etusijalla ovat osakunnan kanta-alueelta eli Etelä-Karjalasta kotoisin olevat opiskelijat. Hakijan tulee olla osakunnan jäsen, tai liittyä osakunnan jäseneksi asunnon saatuaan. Ylimääräisistä asuntohauista tiedotetaan osakunnan sähköpostilistalla.
Lisätietoja: http://wiipurilainenosakunta.fi/osakunta/asunnot, https://www.facebook.com/WiipurilainenOsakunta/

Lääketiede, hammaslääketiede ja eläinlääketiede

Asunnot: Paraistentiellä ja Kiskontiellä Ruskeasuolla on 38 kaksiota ja 141 yksiötä. Pikku-Huopalahdessa Tilkankadulla on 20 kaksiota ja 40 yksiötä. Tilkankadulla lisäksi jatko-opiskelijoille ja erikoistuville kaksioita ja kolmioita omalla saunalla yhteensä 22. Ruskeasuon asuntoihin, Tilkankadun ja Kiskontien kaksioihin sekä Tilkankadun jatko-opiskelijoiden ja erikoistuvien asuntoihin on jatkuva haku. Tilkankadun ja Kiskontien yksiöihin haetaan sisäisin siirroin Paraistentieltä.
Vuokrat: 16,40 €/m², vesimaksu 5 €/kk, Paraistentien yksiöissä sähkömaksu 20 €/kk.
Muuta: Asunnon hakijan tulee olla lääketieteen, eläinlääketieteen tai hammaslääketieteen opiskelija.
Lisätietoja: Lääketieteen opiskelijoiden asuntola- ja tukisäätiö p. (09) 241 9241, lks.fi/medioma, loats_to@mappi.helsinki.fi

Maatalous- ja metsätiede

Asunnot: Soluja, yksiöitä ja kaksioita Talonpojantiellä Viikissä. Asuntopaikkoja yhteensä 256.
Vuokrat: Solujen vuokrat 195–275 €/kk, yksiöt 372–395 €/kk ja kaksiot 510–550 €/kk.
Muuta: Latokartanon ylioppilaskylä tarjoaa asuntoja Helsingin yliopiston maatalous- ja elintarvikealan opiskelijoille.
Lisätietoja: Latokartanosäätiön toimisto p. (09) 387 7133, www.latokartanonyokyla.fi, toimisto@latokartanonyokyla.fi,

Metsätiede

Asunnot: Viikin kampuksella Talonpojantiellä 82 yksiötä.
Vuokrat: 270–395 €/kk.
Muuta: Hakijan tulee olla metsätieteen opiskelija. Hakuaika on 1.5.–29.6. Etusijalla ovat metsätieteen fuksit.
Lisätietoja: www.silvica.kotisivukone.com

Teologia

Heränneiden ylioppilaskoti Körttis

Asunnot: Yhteisöllistä asumista Helsingin keskustassa (Kaartinkaupunki), yhden hengen huoneita, suuremmat huoneet voivat olla myös kahden hengen huoneina, paikkoja yhteensä 23.
Vuokrat: yhden hengen huoneet pääsääntöisesti 282–345 €/kk, kahden hengen huoneet 282 €/kk.
Lisätietoja: Ylioppilaskodin johtaja Antti Rintala, antti.rintala@h-y.fi

Lestadiolaisten ylioppilaskoti

Asunnot: Kruununhaassa soluasuntoja, joissa yhden hengen huoneita 22 opiskelijalle.
Vuokrat: n. 160-300 €/kk.
Muuta: Paikkoja myös muiden alojen opiskelijoille. Virallinen haku 1.6.-24.7.
Lisätietoja: www.lestis.fi, Antti Luoma p. 040 776 1322, antti.j.luoma@gmail.com

Ylioppilaskoti Konvikti

Asunnot: Yhteisöllistä asumista Helsingin keskustassa (Kruununhaka ja Kaartinkaupunki), yhden hengen huoneita, suuremmat huoneet voivat olla myös kahden hengen huoneina, paikkoja yhteensä 30–32.
Vuokrat: yhden hengen huoneet pääsääntöisesti 360–505 €/kk, kahden hengen huoneet 282 €/kk.
Muuta: Teologian opiskelijat ovat etusijalla asuntoja jaettaessa.
Lisätietoja: www.konvikti.fi, facebook.com/konvikti, isäntä Juha Leinonen, apotti@konvikti.fi

Muut asunnontarjoajat


Kaupunkien vuokra-asunnot

Opiskelijat voivat hakea myös oman kotikaupunkinsa vuokra-asuntoja. Pienet asunnot ovat kysytyimpiä, mutta esimerkiksi opiskelijaperheille ja kommuuneille voi löytyä koteja isommista asunnoista. Pääkaupunkiseudun kuntien vuokra-asunnoista löydät tietoa: www.stadinasunnot.fi, www.espoonasunnot.fi, www.vav.fi

Kohtuuhintaiset (asunnonsaannissa saattaa kestää):

www.nuorisosaatio.fi
www.nal.fi

www.oranssi.net/asuminen
www.m2kodit.fi

Markkinahintaiset (asuntoja saa keskimäärin nopeammalla aikataululla):

www.sato.fi
VVO & Lumo: Vuokra‐asunnot Helsinki

Muita vuokra-asuntoja:

www.oikotie.fi
www.vuokraovi.com

Vapaita ilmoituksia jakavia sivuja:

Varo huijareita! Älä lähetä rahaa tai henkilötietojasi kenellekään ennen kuin olet nähnyt asunnon ja solminut vuokrasopimuksen.

www.kimppakamppa.fi
http://www.asuntohelppi.fi/ilmoitukset/vuokrataan/index.html

Facebookissa:
Uuteen asuntoon vuokralle
Vuokra-asunnot Helsinki