Media & arkisto

Kannanotto: HYY iloitsee YTHS-laajentumisesta ja perää satsauksia mielenterveyspalveluihin

01.03.2019

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) iloitsee siitä, että eduskunta hallituskauden loppumetreillä tänään hyväksyi lain korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta. Uuden lain myötä epävarmuus ja eriarvoisuus korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollossa poistuu.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) tuottaa vuodesta 2021 lähtien lakisääteisesti kaikkien Suomessa tutkintonsa suorittavien korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon. Ammattikorkeakouluopiskelijoiden osalta tämä on parannus palveluiden laatuun, saatavuuteen ja monipuolisuuteen. Kaikki korkeakouluopiskelijat hyötyvät siitä, että käyntimaksut poistuvat kokonaan. YTHS:n hallinnossa opiskelijat ovat edustettuina kaikilla päätöksenteon tasoilla, joten käyttäjien ääni kuuluu ja takaa tyytyväisyyden.

Psykoterapiatakuu vastaamaan mielenterveyspalveluiden parempaan saatavuuteen

Kun opiskeluterveydenhuollon rakenteet ovat nyt kunnossa, on aika siirtää fokus entistä vahvemmin sisältöihin. Tutkimusten perusteella tiedetään, että korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyden oireilu on kasvanut koko 2000-luvun ajan.

“YTHS:n teettämän Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan joka kolmannella korkeakouluopiskelijalla on psyykkisiä vaikeuksia”, kertoo HYYn hallituksen terveysasioista vastaava jäsen Riikka Hakala.

HYYn mukaan palveluita vahvistamalla ja satsaamalla voimakkaasti ennaltaehkäisevään yhteistyöhön korkeakoulujen kanssa on vähintään pystyttävä katkaisemaan tämä oireilun kasvu. Opiskelijoiden mielenterveyspalveluita on pystyttävä tarjoamaan riittävästi ja oikea-aikaisesti.

Yksi kansallisella tasolla päätettävissä oleva parannus on psykoterapiatakuu. “HYYn tavoitteena on maksuton kuntoutuspsykoterapia alle 29-vuotiaille ja opiskelijoille. Nykyisessä Kelan kuntoutuspsykoterapiassa omavastuu estää osan opiskelijoista hakeutumasta terapiaan”, sanoo HYYn hallituksen puheenjohtaja Laura Wathén.

YTHS:n strategian yksi perusarvoista on yhdenvertaisuus. Uuden lain myötä koko korkeakoulutuksessa oleva ikäluokka on YTHS:n vaikutuspiirissä. “Vaikuttavalla yhteisöterveystyöllä ja vaikuttavilla yksilöpalveluilla pystytään mahdollistamaan hyvinvoivien nuorten siirtyminen työkykyisinä työelämään huoltosuhdetta turvaamaan”, tiivistää HYYn hallituksen terveysasioista vastaava jäsen Riikka Hakala.


Lisätietoja:
Asiantuntija Sofia Lindqvist
sofia.lindqvist@hyy.fi
050 543 9605