Media & arkisto

YTHS säilyy ja laajenee 2021 AMK-opiskelijoille

01.03.2019

Eduskunta hyväksyi tänään 1.3. lain korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta. Se lopettaa epävarmuuden siitä, säilyykö YTHS tulevaisuudessa ja viitoittaa lähivuosien kehityksen. Uuden lain myötä 1.1.2021 alkaen myös ammattikorkeakouluopiskelijat ovat oikeutettuja YTHS:n palveluihin.

Tällä hetkellä HYY perii YTHS:n terveydenhoitomaksun oman jäsenmaksunsa yhteydessä. Vuoden 2021 alusta alkaen terveydenhoitomaksun perimisen hoitaa Kela, erikseen syys- ja kevätlukukaudelle (yhteensä arviolta 77 euroa vuodessa). Kaikki käyntimaksut poistuvat, joten esimerkiksi hammaslääkäriin pääsee ilman erillistä maksua. Uuden lain myötä esimerkiksi ihotautilääkärit ja gynekologit poistuvat YTHS:n palveluvalikoimasta, mutta erityisesti seksuaaliterveyden perusasioissa koulutetut terveydenhoitajat ja yleislääkärit palvelevat jatkossa hyvin. HYY on erityisen tyytyväinen siihen, että psykiatripalvelut säilyvät.

HYY on kokonaisuutena tyytyväinen siihen, että YTHS säilyy ja saa rauhan kehittää palveluitaan. Nyt, kun rakenteet ovat selvillä, on aika kehittää sisältöjä. Esimerkiksi mielenterveyspalvelut vaativat parannuksia ja psykoterapian rooli YTHS:n palveluvalikossa selkiyttämistä.

Kun lain voimaantulo lähestyy, HYY viestii tarkemmin käytännön muutoksista.

Lisätietoja:
Asiantuntija Sofia Lindqvist
sofia.lindqvist@hyy.fi
050 543 9605