Media & arkisto

Yliopiston säästöistä ja Porthanian valtauksesta: mitä voimme tehdä?

21.09.2015

Mitä ylioppilaskunta ja yliopisto voivat tehdä kohtuuttomille leikkauksille ja massairtisanomisille? Mitä Porthanian valtauksen jälkeen?

Suomen hallitus on nyt puuttumassa historiallisen räikeästi yliopistojen autonomiaan vaatimalla niiltä ennennäkemättömän suuria säästöjä. Helsingin yliopisto tiedotti viime viikolla, että se varautuu leikkausten vuoksi 86 miljoonan euron säästöihin – eli käytännössä joka seitsemännen työntekijän irtisanomiseen.

Rehtori Jukka Kola on tyrmännyt julkisesti hallituksen leikkauspoltiikan: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/tuleva-hallitus-kampittaa-tutkimusta

Leikkauksista huolestuneet yliopistoyhteisön jäsenet valtasivat viime viikolla vastalauseeksi Porthanian: https://www.facebook.com/yliopistovaltaus.

HYY on ehdottomasti valtaajien kanssa yhtä mieltä, että tutkimuksen ja opetuksen heikentäminen ei mitenkään voi luoda suomalaiselle yhteiskunnalle kasvua, työtä tai tulevaisuutta.

HYYn edunvalvojat ja hallinnon opiskelijaedustajat pyrkivät vaikuttamaan siihen, että tulevat säästöt toteutetaan niin, ettei opetuksen ja tutkimuksen laatu ei kärsi kohtuuttomasti. Tämä on ollut myös yliopiston hallituksen ensisijainen tavoite. Opiskelijoiden aktiivisuutta niin osana yliopiston hallinnon päätöksentekoa kuin Porthanian valtauksessa tarvitaan, jotta leikkausten vaikutukset opiskelijoihin ja opintojen suorittamiseen tiedostetaan ja haitat voidaan minimoida.
Mitä opiskelija voi tehdä? Ole yhteydessä oman laitoksesi tai tiedekuntasi johtoon joko itse tai hallinnon opiskelijaedustajasi kautta. Heidän yhteystietonsa löydät osoitteesta: https://www.halloped.fi/fi/helsinki/organs.

Leikkaukset eivät ole vielä astuneet voimaan, joten niihin ehtii vielä vaikuttaa. Eduskunnan oppositio on esittämässä hallitukselle välikysymystä koulutusleikkauksista huomisessa täysistunnossa. Välikysymyksestä äänestetään keskiviikkona 23.9. Budjettia ensi vuodelle tehdään hallituksessa vielä muutaman viikon ajan, joten NYT kannattaa olla yhteydessä hallituspuolueiden kansanedustajiin. HYYn edunvalvojat tarjoavat mielellään apuaan esimerkiksi työstämään argumentteja leikkauspolitiikkaa vastaan ja kansanedustajien kontaktointiin.

HYY on ollut mukana vastustamassa hallituksen koulutukseen ja opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuvaa leikkauspolitiikkaa mielenosoituksissa tänä vuonna maaliskuussa, kesäkuussa ja syyskuussa. HYY ja muut ylioppilaskunnat ovat kampanjoineet koulutuslupausten puolesta ennen kevään eduskuntavaaleja ja vaatineet lupaukset pettäneitä vaalivoittajia pitämään sanansa julkisesti muun muassa hallitusneuvottelujen aikaan. HYY on myös ollut ennen ja jälkeen eduskuntavaalien yhteydessä ehdokkaisiin ja valittuihin kansanedustajiin.

Suomen hallituksen erityisesti koulutukseen ja tieteeseen kohdistettua leikkauspolitiikkaa on kritisoitu laajalti, alla muutamia esimerkkejä.

Le Monde: http://goo.gl/7DHHWL

Times Higher Education: https://goo.gl/hVLqWI

University World News: http://goo.gl/75E09e

Erinomainen artikkeli myös Suomen Kuvalehdessä: http://goo.gl/Hdwr09

Myös yliopiston rehtori on julkisesti tyrmännyt hallituksen leikkausohjelman:

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/tuleva-hallitus-kampittaa-tutkimusta

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/hallitus-leikkaa-huippututkimuksen-ra...


Lisätietoja ylioppilaskunnan puolesta antaa HYYn hallituksen puheenjohtaja Mari Lehtoruusu, mari.lehtoruusu (at) hyy.fi.