Media & arkisto

Tarkista opintopisteesi viime vuodelta ja palauta tarvittaessa opintotukea!

08.08.2018

Nyt on hyvä aika tarkistaa, kertyikö viime lukuvuoden (1.8.2017-31.7.2018) aikana riittävästi opintopisteitä. Jos opintopisteitä ei ole tarpeeksi, kevään opintotukikuukausia kannattaa palauttaa elokuun loppuun mennessä.

Opintopisteet ja edistymisen seuranta eivät vaikuta yleiseen asumistukeen. Kuukautta, jolloin sait vain yleistä asumistukea, ei lasketa tukikuukaudeksi. Jos palautat opintotukea, samalta kuukaudelta ei siis tarvitse palauttaa asumistukea. Kela tarkistaa yleisen asumistuen, kun tuen myöntämisestä tai edellisestä tarkistuksesta on kulunut vuosi.

Kela seuraa vuosittain opintotukea saaneiden opintojen edistymistä. Sinulla tulee olla keskimäärin 5 opintopistettä yhtä nostettua tukikuukautta kohden ja aina vähintään 20 opintopistettä, jos olet nostanut opintotukea lukuvuoden aikana. Jos siis nostit opintotukea 9 kuukaudelta, opintopisteitä tulee olla vähintään 45. Sillä ei ole merkitystä, milloin lukuvuoden aikana suoritukset on tehty, koska Kela ei seuraa yksittäisten kuukausien opintosuorituksia.

Opintotuen palauttaminen ei valitettavasti auta, jos suoritit viime lukuvuoden aikana alle 20 opintopistettä, koska syyslukukauden opintotukea ei voi enää palauttaa. 20 opintopistettä on vähimmäisvaatimus: vaikka nostaisi vain yhden tukikuukauden, opintosuorituksia tulee aina olla 20 opintopisteen verran.

Jos opintopisteitä ei ole tarpeeksi lukuvuodelta 2017-2018, voit yhä saada opintotukea, jos olet koko opiskeluaikana suorittanut keskimäärin 5 opintopistettä tukikuukautta kohti (tämä ei kuitenkaan muuta 20 op:n vähimmäisvaatimusta).

HUOM.! Edistymisen seurannassa huomioidaan nyt myös keskeytyneiden korkeakouluopintojen opintosuoritukset ja tukikuukaudet edeltävältä lukuvuodelta tai koko opiskeluajalta. Uutta aiempiin vuosiin verrattuna on, että opintojen edistymisen seurannassa huomioidaan kaikki korkeakouluopintojen opintosuoritukset ja käytetyt tukikuukaudet aikaisintaan 1.8.2011 lukien. Uusien opintojen aloittaminen keskeyttämisen jälkeen ei siis enää ”nollaa” opintojen riittävää edistymistä.

Mikäli opintopisteitä ei ole tarpeeksi, Kela lähettää sinulle selvityspyynnön opintojen riittämättömästä edistymisestä myöhemmin syksyllä.

Lisätietoja opintotuen edistymisen seurannasta, tuen palauttamisesta ja selvityspyynnöstä löydät täältä:
https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5...
https://www.kela.fi/opintotuki-opintojen-edistyminen
https://www.kela.fi/opintotuki-peruminen-ja-palauttaminen

Lisätietoja:
Hannele Kirveskoski
Asiantuntija (toimeentulo, kansainvälisyys)
050 543 9608
hannele.kirveskoski@hyy.fi