Media & arkisto

Opiskelijaterveydenhuolto muistettava sote-uudistuksessa!

16.06.2014

Kannanotto: vapaa levitettäväksi.

 

Pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat vaativat yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuollon säilyttämistä nykymuodossaan sosiaali- ja terveysuudistuksesta huolimatta. Valmistelussa ollut sote-lainsäädäntö on tulossa eduskunnan käsittelyyn ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) asema uudistuksessa on vielä epävarma.

 

”YTHS:n nykyinen asema takaa sen, että kaikki yliopisto-opiskelijat ovat yhtenäisen, tasa-arvoisen terveydenhuoltojärjestelmän piirissä. YTHS tulee säilyttää sote-uudistuksessa.” toteaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Anna-Maija Riekkinen. ”Emme halua, että opiskelijaterveydenhuolto avattaisiin kilpailutukselle, jolloin tasa-arvo eri paikkakunnilla opiskelevien opiskelijoiden välillä vaarantuisi. Opiskelijoiden terveydellä alettaisiin tavoitella voittoa, mitä YTHS ei tee.”

 

Hyvin toimivaa opiskelijaterveydenhuoltojärjestelmää ei ole syytä purkaa. YTHS:llä on vahva asiantuntemus opiskelijaterveydenhuollosta ja opiskelevan ikäluokan tarpeista sekä toimivat mallit yhteistyöhön niin eri ammattiryhmien kesken kuin yliopiston kanssa. Myös opiskelijat itse ovat YTHS:n palveluihin hyvin tyytyväisiä. 90 prosenttia antoi tuoreimmassa asiakastyytyväisyyskyselyssä (2012) YTHS:lle arvosanaksi vähintään hyvän.

 

”Hyvä terveydentila ja opiskelukyky edistävät opiskelijan jaksamista ja ehkäisevät opintojen keskeyttämistä. Tämän mahdollistaa nimenomaan toimiva opiskelijaterveydenhuolto, jossa panostetaan terveysongelmien ennaltaehkäisyyn”, linjaa Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Lauri Lehtoruusu. Erityisen tärkeää ylioppilaskuntien mielestä on pitää huolta siitä, että opiskelijoiden mielenterveyspalvelut toimivat ja hoitoa saa ajoissa, sillä nuorten työkyvyttömyyden suurin syy on nimenomaan mielenterveysongelmat. Opiskeluaikana muodostetaan myös pohja loppuelämän terveyskäyttäytymiselle. Hyvinvoiva opiskelija on myös hyvinvoiva työntekijä.

 

 

Helsingissä 13.6.2014

 

Aalto-yliopiston ylipppilaskunta, Lauri Lehtoruusu, hallituksen puheenjohtaja

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Anna-Maija Riekkinen, hallituksen puheenjohtaja

Svenska Handelshögskolans studentkår, Kennet Lundström, hallituksen puheenjohtaja

Taideyliopiston ylioppilaskunta, Mikael Kinanen, hallituksen puheenjohtaja

 

 

Lisätietoja:

Pauliina Mäkkeli, AYY hallituksen jäsen. pauliina.makkeli(at)ayy.fi,  050 491 9397

Lauri Jurvanen, HYY asiantuntija. lauri.jurvanen(at)hyy.fi ,050 543 9605

Antti Kähkönen, SHS pääsihteeri, gensek(at)shs.fi, 040 352 1442