Media & arkisto

HYY on tarjonnut musiikkijärjestöille useita mahdollisuuksia jatkaa harjoittelua Vanhalla ylioppilastalolla

09.03.2015

HYY on tarjonnut musiikkijärjestöille useita mahdollisuuksia jatkaa harjoittelua Vanhalla ylioppilastalolla

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY ja neljä ylioppilaskunnan piirissä toimivaa musiikkijärjestöä ovat neuvotelleet Vanhan ylioppilastalon musiikkisalin käytöstä jo yli kaksi vuotta. HYY on tänä aikana tehnyt Vanhan toimintaa pyörittävän Royal Ravintolat Oy:n kanssa järjestöille useita tarjouksia. Musiikkijärjestöjen hyväksymää ratkaisua kiistaan ei ole toistaiseksi valitettavasti löytynyt.

 

– Pohdimme neuvotteluissa tällä hetkellä, mitkä voisivat olla osapuolien osuudet Vanhalla harjoittelun kustannuksista ja sitä miten musiikkijärjestöjen harjoittelun jatkuvuus taataan. On ratkaistava, onko Royal Ravintoloiden asiakas harjoitustiloissa ylioppilaskunta vai musiikkijärjestöt, HYYn hallituksen puheenjohtaja Mari Kyllönen selittää.

 

HYY on vuosina 2013 ja 2014 tarjoutunut jatkamaan 60 000 euron vuosittaista tukeaan musiikkijärjestöille. Tuen määrä on ollut sama myös silloin kun HYY Yhtymän ravintolayhtiö piti yllä Vanhan toimintaa. HYY on varannut myös vuoden 2015 budjetistaan 60 000 euroa musiikkijärjestöjen tukemiseen.

 

Tammikuusta 2015 asti HYY on selvittänyt hallinto-oikeuden päätöksen (28.1.2015) vaikutusta kiistatilanteeseen. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan HYYn edustajisto ei ole sääntöjensä mukaisesti kiinnittänyt ”erityistä huomiota Vanhan ylioppilastalon perinteiden säilyttämiseen sekä siellä tapahtuvan ylioppilaskunnan ja eri ylioppilasjärjestöjen toiminnan turvaamiseen”, kun se totesi kantanaan, ettei HYYn hallitus ollut ylittänyt toimivaltaansa tehdessään päätöksen siitä, mikä on ylioppilaskunnan oman toiminnan minimitaso Vanhalla ylioppilastalolla.

 

– HYY on neuvotteluissaan musiikkijärjestöjen kanssa pyrkinyt nimenomaan huomioimaan kuoro- ja musiikkitoiminnan pitkät perinteet Vanhalla – ja löytää yhteisymmärryksen, jonka puitteissa kuorot voisivat jatkaa harjoittelua Vanhalla myös jatkossa, Kyllönen tähdentää.

 

Ennen kuin Royal Ravintolat aloitti toimintansa Vanhalla 2.1.2014, se oli tehnyt musiikkijärjestöille HYYn kanssa kaksi tarjousta harjoitustiloista. Järjestöille tarjottiin myös korvaavia tiloja, muun muassa asiantuntijalausuntojen mukaan akustiikaltaan tarkoitukseen soveltuvaa Mechelinia-salia Kampin Domus Gaudiumista. Musiikkijärjestöt torjuivat tuolloin molemmat ehdotukset ja ilmoittivat, että heillä on oikeus käyttää Vanhan ylioppilastalon tiloja HYYn päätöksistä riippumatta. Musiikkijärjestöjen väitettyä erityistä käyttöoikeutta koskeva riita-asia on edelleen vireillä Helsingin käräjäoikeudessa.

 

Neljäs ja viimeisin, helmikuussa 2015 Royal Ravintoloiden ja HYYn yhdessä musiikkijärjestöille esittämä tarjous käsittäisi neljä viikoittaista harjoitteluvuoroa Vanhan musiikkisalissa tai juhlasalissa. Lisäksi järjestöt voisivat varata muita tiloja Vanhalta ylioppilastalolta alennettuun hintaan. Kokonaiskustannukset olisivat 150 000–170 000 euroa vuosittain, ja HYY tukisi järjestöjä edelleen 60 000 eurolla joka vuosi.

 

– HYY ja musiikkijärjestöt jakavat näkemyksen siitä, että sekä musiikki että liiketoiminta mahtuvat ja kuuluvat Vanhalle. HYY on ollut koko neuvottelujen ajan valmis tukemaan musiikkijärjestöjä taloudellisesti aivan kuten ennenkin. Toivottavasti Vanhan salit pääsevät jälleen täyttymään musiikista.

 

Lisätietoja:
Mari Kyllönen, HYYn hallituksen puheenjohtaja
p. 050 543 9610
mari.kyllonen[at]hyy.fi

 

Aiheesta lisää HYYn verkkosivuilla:
http://hyy.helsinki.fi/fi/vanha

 

HYYn tiedotteet aiheesta:
http://hyy.helsinki.fi/fi/node/10325

 

Uutisia vuodelta 2015:
http://yle.fi/uutiset/kuorojen_paluu_vanhalle_ylioppilastalolle_ei_oleka...
http://www.talouselama.fi/uutiset/osa+hyyn+paatoksista+nurin+ylioppilask...
http://www.talouselama.fi/uutiset/hyy+ja+ylioppilaskuntahallintooikeus+e...
http://www.hs.fi/kaupunki/a1305924093501