Media & arkisto

HYY ja AYY: hallituksen leikkauslista tuhoaa erityisesti pääkaupunkiseudun opiskelijoiden toimeentulon

29.05.2015

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ovat tyrmistyneitä keskiviikkona 27.5. julkaistusta hallitusohjelmasta ja häpeilemättä petetyistä koulutuslupauksista. Satojen miljoonien leikkaukset koulutuksesta ja hallitusohjelmaan kirjattu 150 miljoonan euron säästö opintotuesta tuhoavat suomalaisen koulutuksen laatua ja kurjistavat jo nyt entisestään vähävaraisia opiskelijoita.

Suurien koulutuspoliittisten säästöjen lisäksi hallitusohjelman liitteissä kirjataan, että opiskelija-asunnot tulisi rajata pois Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn jakamien erityisryhmien investointiavustusten piiristä. ARAn investointiavustukset ovat olleet elinehto kohtuuhintaisten opiskelija-asuntojen rakentamiselle. Ilman niitä useat rakennushankkeet jäävät toteutumatta, ja toteutuvien hankkeiden kustannukset sekä siten myös opiskelijoiden asumiskustannukset vain nousevat.

Opiskelijan sosiaaliturva – opintotuki – ei mitenkään riitä vapaiden markkinoiden asuntojen vuokriin. Uuden hallitusohjelman myötä myös opiskelija-asuntojen vuokrat päästetään karkaamaan opiskelijoiden saavuttamattomiin. Jos opiskelija-asuntojen rakentamiseen ei enää saa investointiavustusta, vuokrat nousevat entistä sietämättömämmiksi.

Hallituksen kaavailemat säästöt kohtelevat erityisen julmasti pääkaupunkiseudun opiskelijoita. Pääkaupunkiseudulla asumisen hinta on karannut käsistä jo ajat sitten, ja kohtuuhintaisista asunnoista on pula. Opiskelija-asuntoja tulisi rakentaa lisää nimenomaan pääkaupunkiseudulla, joten investointiavustuksen poisto vain kärjistää entisestään opiskelijoiden toimeentulon alueellista epätasa-arvoa.

– On uskomatonta, että hallitus haluaa heikentää opintotukea ja samalla nostaa asumisen kustannuksia entisestään, kun jo nyt tiedetään, että nimenomaan toimeentulo-ongelmat ovat yksi suurimmista opiskelua hidastavista tekijöistä, hämmästelee AYY:n hallituksen puheenjohtaja Niko Ferm.

Vuokrakustannukset nielevät tällä hetkellä keskimäärin 72,4 % yksin asuvan opiskelijan käytettävissä olevista tuloista. Opintotuen heikentäminen ja asumisen kustannuksien kasvattaminen johtavat väistämättä siihen, ettei pääkaupunkiseudulla ole enää varaa asua eikä opiskella. Korkeakoulutuksesta tulee ainoastaan varakkaiden etuoikeus, johon muilla ei ole varaa.

– On epärehellistä ja häikäilemätöntä väittää, että koulutuksesta, tieteestä ja opiskelijoiden toimeentulosta leikkaamalla suomalaisista saataisiin maailman osaavin kansa, suomalaisesta koulutuksesta laadukkaampaa – tai Suomi kuntoon, toteaa HYYn hallituksen puheenjohtaja Mari Kyllönen.

Lisätietoja:

Mari Kyllönen, HYYn hallituksen puheenjohtaja
mari.kyllonen@hyy.fi
p. 050 543 9610

Niko Ferm, AYY:n hallituksen puheenjohtaja
niko.ferm@ayy.fi
p. 050 520 9420