Media & arkisto

HYY: Autopaikkojen kustannukset niiden käyttäjien maksettavaksi

18.01.2013

HYY haluaa löysätä autopaikkojen määriin liittyviä standardeja ja ohjata paikkojen kustannukset niitä käyttävien maksettaviksi. Helsingin kaupunginhallitus myönsi maanantaisessa kokouksessaan lainantakauksen Jätkäsaaren maanalaiselle pysäköintilaitokselle. Pysäköintilaitoksen kustannukset tulevat kaikkien sitä käyttävien taloyhtiöiden asukkaiden maksettaviksi – myös niiden, jotka eivät hanki autopaikkaa.

"Pysäkointipaikoista tulevat kustannukset pitäisi irrottaa asumisen hinnasta. Emme vaadi autotonta Jätkäsaarta, vaan sitä, ettei kaavassa velvoitettaisi taloyhtiöitä rakentamaan liikaa autopaikkoja ja että kustannukset kohdennetaan todellisille käyttäjille", sanoo HYYn hallituksen puheenjohtaja Lauri Koskentausta. Helsingin kotitalouksista 54 % on autottomia.

HYY muistuttaa, että Helsingin kaupunki on muun muassa syksyllä 2012 hyväksymässään maankäytön ja asumisen toteutusohjelmassaan sitoutunut kaavoittamaan ja rakentamaan autottomia ja vähäautoisia asuntokohteita hyvien joukkoliikenneyhteyksien lähelle ja kohdentamaan autopaikkojen kustannukset paremmin niiden käyttäjille. Maanantaisessa päätöksessään kaupunki siis toimi omia periaatteitaan vastaan. HYY vaatiikin, että kaupunki huomioi omat periaatteensa paremmin jatkossa, muun muassa Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa.

Hyvä esimerkki autottomasta rakentamisesta on Hoasin asuintalot Jätkäsaaressa. "Hoasin esimerkki osoittaa, että autottomuus on mahdollista ja kaupunki voi tehdä poikkeuksia autopaikkanormeista. Toivomme, että muutkin ottaisivat mallia Hoasin Jätkäsaaren taloista", Lauri Koskentausta sanoo.

HYY haluaa nähdä kaupungin, joka perustuu nykyistä enemmän toimivalle joukkoliikenteelle ja jossa kaduilla on tilaa autojen sijaan ihmisille ja elävämmälle kaupunkikulttuurille. "Uskomme, että se on tulevaisuudessa yhä useamman helsinkiläisen toive. Tästä voi nähdä merkkinä vaikkapa Kallion kaupunginosan kukoistuksen: tiivis kaupunginosa, jossa autoille on hyvin vähän tilaa, on kehittynyt suosituksi asuinpaikaksi myös perheille ja siellä on elävää, asukkaiden  omista toiveista kumpuavaa kaupunkikulttuuria", Koskentausta pohtii.

Helsingissä 18.1.2013

Lauri Koskentausta, hallituksen puheenjohtaja
Katri Korolainen, pääsihteeri

Lisätietoja: Marko Rosenholm, 050 543 9611, marko.rosenholm(at)hyy.fi