Media & arkisto

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan merkinsaajia presidentti Niinistö, Suomen Mielenterveysseura ja Irja Askola

26.11.2018

HYY jakaa vuosittain huomionosoituksia henkilöille, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet yhteiskunnassa tai ansioituneet ylioppilaskuntatoiminnassa. Merkinsaajat julkistettiin lauantaina 24.11. HYYn 150. vuosijuhlassa. 

HYYn puheenjohtajiston merkin leveässä purppuranauhassa saivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja kansleri Thomas Wilhelmsson

Perustelut presidentti Niinistön saamalle ansiomerkille kuuluvat seuraavasti: ‘’Tämä valtiopäämies toimii luontevasti niin maailmanpolitiikan pöydissä kuin torikahveilla tai kirjamessuilla. Kuplien ja polarisaation aikana hän on onnistunut yhdistämään taakseen laajat kansanjoukot mutkattomalla, toisinaan puolivallattomallakin lähestymistavallaan.’’

‘’Erityisesti ylioppilaskunta kunnioittaa sitä, kuinka presidentti Niinistö on käyttänyt suosiotaan ja presidentillistä arvovaltaansa edistääkseen työtä kiusaamisen ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi’’, kertoo ylioppilaskunnan puheenjohtaja Suvi Pulkkinen

‘’Kansleri Wilhelmsson on ollut ylioppilaskunnalle läheinen jo useita vuosikymmeniä. Häneltä ylioppilaskunta on saanut kuulla mielenkiintoisia tarinoita niin yliopiston nykypäivästä kuin ylioppilasliikkeen historiasta. Hänen nimeään kantaa myös sali Uudella ylioppilastalolla’’, sanoo Pulkkinen Wilhelmssonin ansiomerkin perusteluista.

Standaarit Suomen Mielenterveysseuralle ja Lääketieteenkandidaattiseuralle

Ylioppilaskunnan standaari voidaan myöntää harkinnan mukaan yhteisölle, joka on edistänyt ylioppilaskunnan pyrkimyksiä. Ylioppilaskunnan standaari myönnettiin Suomen Mielenterveysseuralle ja 85-vuotiaalle Lääketieteenkandidaattiseuralle. 

‘’Mielenterveysseura on myös osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun mielenterveyteen ja syrjäytymiseen liittyvissä kysymyksissä sekä toiminnallaan pyrkinyt vähentämään mielenterveysongelmiin liittyvää leimautumista ansiokkaasti. Tälle järjestölle on myös ohjattu näissä vuosijuhlissa HYYlle osoitetut rahalahjoitukset’’, mainitsee Pulkkinen. 

Useita merkinsaajia

Kunniamerkin ylioppilaskunnan leveässä sinisessä nauhassa merkittävästä ja ansiokkaasta työstä yliopistoyhteisön hyväksi saivat piispa emerita Irja Askola, valtiotieteen lisensiaatti Maria Kaisa Aula ja Helsingin yliopiston entinen rehtori Jukka Kola.

‘’Askolan toiminnassa henkilöityvät ylioppilaskuntamme arvot: sivistys, yhdenvertaisuus, inhimillisyys, rohkeus ja vastuullisuus. Hän on rikkonut lasikattoja, pitänyt tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden lippua korkealla. Hän on vahva yhteiskunnallinen keskustelija, jolle eriävien näkemysten kunnioitus ja vuoropuheluun pyrkiminen ovat teemoja, jotka näkyivät vahvasti hänen toimiessaan Helsingin piispana’’, kertoo Pulkkinen perusteluista Askolan kohdalla. 

Ansiomerkin kapeassa sinisessä nauhassa merkittävästä ja ansiokkaasta toiminnasta ylioppilaskunnan hyväksi saivat kasvatustieteen ylioppilas Anna-Maija Riekkinen, filosofian ylioppilas Silva Loikkanen, teologian kandidaatti Minna Mäkitalo, kasvatustieteen maisteri Susanna Jokimies, filosofian maisteri Emi Maeda, luonnontieteiden kandidaatti Elina Tyynelä, lääketieteen ylioppilas Jonne Juntura, valtiotieteiden kandidaatti Ella Keski-Panula, teologian maisteri Matias Koponen, filosofian maisteri Hanna Piitulainen ja filosofian maisteri Elli Saari. Lisäksi ansiomerkin kapeassa sinisessä nauhassa saavat 20 vuoden työstä HYY Yhtymässä UniCafen työntekijä Anne Hanhimäki, operatiivinen päällikkö Paula Korhonen ja pääkirjanpitäjä Sirpa-Liisa Inkinen.

Vuoden 2018 Magister Bonus -palkinnon sai yliopisto-opettaja (lääketieteellinen tiedekunta) Jari Lipsanen ja Best International Teacher -palkinnon yliopistonlehtori (maatalous-metsätieteellinen tiedekunta) Henry Maina. Uuden Hyvä ohjaaja -palkinnon sai yliopistonlehtori (valtiotieteellinen tiedekunta) Tauno Saarela.

Lisätietoja:
Lauri Linna, HYYn hallituksen puheenjohtaja
lauri.linna@hyy.fi
050 543 9610