Media & arkisto

Floran päivä valtaa Kaivopihan 13.5.

07.05.2013

Opiskelijoiden perinteistä kevätjuhlaa, Floran päivää juhlitaan tänä vuonna Helsingin ytimessä, Kaivopihalla ja Ylioppilasaukiolla. 13.5. Kaivopiha muuttuu opiskelijoiden olohuoneeksi keskellä keskustaa. Tervetuloa mukaan juhlimaan kevättä ja opiskelijaelämää!

Juhla alkaa kello 16.30 puheiden ja laulujen siivittämänä. Akademiska Sångföreningen saapuu laulamaan Maamme-laulun sen 165-vuotispäivän kunniaksi. Mukana viihdyttämässä on neljä opiskelijoista koostuvaa bändiä, sekä lukuisia järjestöjä esittelemässä toimintaansa ja pitämässä hauskoja rasteja Kaivopihalla ja ylioppilasaukiolla.

Kello 17 alkavat puolen tunnin välein pidettävät kulttuurikierrokset, joissa pääsee kiertämään Uudella ylioppilastalolla ja sen ympäristössä tiloissa, joihin muuten ei ole suoraa pääsyä. Kierroksilla kuullaan hauskoja tarinoita ja yksityiskohtia Uudesta ja Vanhasta ylioppilastalosta. Kaivopihalla juhlitaan aina kello 20 asti.

Ylioppilaiden kevätjuhlaa vietettiin jo Turun Akatemian aikoina. Yliopiston siirryttyä Helsinkiin päätettiin kevätjuhlaperinne elvyttää 1830-luvulla uudelleen, ja juhlapaikaksi vakiintui Kumtähdenkenttä Toukolassa.
Vuoden 1848 juhla oli aikaisempiin tilaisuuksiin verrattuna monessa suhteessa poikkeuksellinen ja kauaskantoinen: tässä juhlassa laulettiin ensimmäistä kertaa kansallislaulun asemaan noussut Maamme-laulu, jonka J. L. Runeberg ja Fredrik Pacius olivat tilaisuutta varten laatineet. Juhlassa liehui ensi kertaa myös toinen kansallinen symboli, leijonakuvioinen Suomen lippu, josta sittemmin tuli ylioppilaskunnan lippu. Tämä vuoden 1848 kevätjuhla muodostui merkkipäiväksi kansallisen identiteetin syntyhistoriassa. Sittemmin Floran päivää on vietetty vaihtelevalla aktiivisuudella.

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/180453152109472/

Katso Floran päivän mainosvideo: http://www.youtube.com/watch?v=mKPVgesWnmA